Ολα όσα συνέβησαν στη Ρωσία με τη Wagner έφεραν στην επιφάνεια τις σχέσεις πέντε Ελλήνων που φέρονται να έχουν συνεργαστεί μαζί της. Το «Μανιφέστο» είχε αποκαλύψει από τις 27 Ιουλίου –τώρα το αναδημοσιεύουν και άλλοι χωρίς αναφορά στην πηγή– τη διεθνή κινητικότητα που υπάρχει για την περιβόητη οργάνωση Wagner, που πήγε να στήσει ανταρσία εναντίον του Πούτιν.

Είχαμε αναφέρει τότε ότι τα περισσότερα άτομα σχετίζονταν με πασίγνωστο επιχειρηματία ρωσικής καταγωγής και εργάστηκαν και στην ασφάλειά του στην Ελλάδα. Ενας είχε σχέση με μοναστήρια του Αγίου Ορους. Αλλο πρόσωπο πηγαινοερχόταν στο Βελιγράδι. Νεότερες πληροφορίες που είναι στο μικροσκόπιο διεθνών αρχών μιλούν και για πολύ ιδιαίτερες σχέσεις και με τη ρουμανική εκκλησία. Η ομάδα Wagner δεν είναι εγγεγραμμένη νομικά πουθενά στον κόσμο.

Οι μισθοφόροι είναι παράνομοι, σύμφωνα με τη ρωσική και εν μέρει με τη διεθνή νομοθεσία. Η σκιώδης ύπαρξή τους επιτρέπει στη Ρωσία να υποβαθμίσει τις απώλειες στα πεδία των μαχών και να αποστασιοποιηθεί από τις αγριότητες που διαπράττουν οι μαχητές της Wagner. Λειτουργεί σε μια κατάσταση αδιαφάνειας, κάτι που έχει τύχει της προσοχής του FBI και της Ιντερπόλ. Είναι σχεδόν απόλυτη η σχέση της με την FSB και τις διάφορες άλλες μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας. Στην περίπτωση της Wagner, οι έρευνες «τρέχουν» με ταχύτατους ρυθμούς.