Θα μπορούσε να είναι το θέμα ενός ανάλαφρου μυθιστορήματος ή το σενάριο μιας ταινίας blockbuster: ένας αντισυμβατικός συγγραφέας ζει βουκολική ζωή στη βόρεια Γερμανία μέχρι που εισβάλλει στη ζωή του η πολιτική και γίνεται αναπάντεχα ένας επιτυχημένος πολιτικός. Αυτό τυχαίνει να είναι και το σενάριο της ζωής του Ρόμπερτ Χάμπεκ, του συμπροέδρου των Πρασίνων στη Γερμανία (Die Gruenen), του κόμματος που έδειξε την τεράστια δυναμική του στις πρόσφατες Ευρωεκλογές και που όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις το εμφανίζουν στην δεύτερη, ακόμη και στην πρώτη θέση, στην πρόθεση ψήφου.
Ο 49χρονος Χάμπεκ έγινε πρωτοσέλιδο στις αρχές του χρόνου όταν βρέθηκε στο στόχαστρο ενός χάκερ. Εξοργίστηκε σε τέτοιο βαθμό που έκλεισε τους λογαριασμούς του στο Facebook και στο Twitter. Τι είχε συμβεί; Ένας 20χρονος χομπίστας χάκερ υπέκλεψε προσωπικά δεδομένα του Χάμπεκ -διεύθυνση, αριθμούς τηλεφώνων και άλλα προσωπικά στοιχεία- μαζί με τα προσωπικά δεδομένα εκατοντάδων άλλων πολιτικών και διασημοτήτων. Το θέμα πήρε μεγάλη δημοσιότητα και ο ένοχος ομολόγησε την πράξη του.
Ο Χάμπεκ είπε ότι εγκαταλείπει το Twitter και το Facebook, όχι μόνο επειδή οι ιστότοποι είναι τοξικοί, αλλά επειδή και ο ίδιος δεν μπορεί να αυτοπεριοριστεί -στις αρχές του χρόνου και πάλι δέχτηκε επικρίσεις επειδή ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το κόμμα του θα μετέτρεπε το ανατολικό κρατίδιο της Θουριγγίας σε ένα «ανοιχτό, ελεύθερο, φιλελεύθερο και δημοκρατικό κρατίδιο».
Πολλοί έσπευσαν να επισημάνουν ότι ειδικά το συγκεκριμένο κρατίδιο διαθέτει, αν όχι όλα, τα περισσότερα από αυτά τα χαρακτηριστικά. Και δεν ήταν μόνο αυτό το faux pas του Χάμπεκ.
Είχε προηγηθεί άλλη δήλωσή του στα social media όταν είχε χαιρετίσει «την επιστροφή της δημοκρατίας» στη Βαυαρία… έπειτα από δημοκρατικές εκλογές.
«Μια φορά επιτρέπεται το λάθος, αλλά όχι δύο φορές το ίδιο λάθος. Πρέπει να υπάρχουν επιπτώσεις», έγραψε ο ίδιος εξηγώντας την απόφασή του να διακόψει τις σχέσεις του με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τα γερμανικά ΜΜΕ του αποδίδουν διάφορους χαρακτηρισμούς. Τον αποκαλούν συχνά «νέο Γιόσκα Φίσερ» ή «παιδί της φύσης».
Είναι ιδιαίτερα επικοινωνιακός και απλός, δεν διστάζει να φωτογραφηθεί χωρίς παπούτσια περπατώντας στην παραλία ή με γαλότσες μέσα στις λάσπες. Χαμογελαστός σχεδόν πάντα θα μπορούσε άνετα να είναι ηθοποιός του Χόλιγουντ.
Έχοντας βαρεθεί την πολιτική του αδράνεια και την ρουτίνα της ζωής στην ύπαιθρο το 2002 πήγε σε μια συνάντηση της τοπικής οργάνωσης των Πρασίνων και όπως ο ίδιος λέει επέστρεψε στο σπίτι του ως πρόεδρος.
Εκείνη την εποχή εργαζόταν ως καθηγητής φιλοσοφίας και ζούσε στο Φλένσμπουργκ, μια πόλη της βόρειας Γερμανίας στις ακτές της Βαλτικής. Μαζί με την σύζυγό του Αντρεα Πάλουτς, επίσης συγγραφέα, είχαν –φαινομενικά– την τέλεια ζωή γράφοντας από κοινού μυθιστορήματα και παιδικά βιβλία και μεγαλώνοντας τα τέσσερα παιδιά τους στα λιβάδια του κρατιδίου Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν, του βορειότερου της Γερμανίας που συνορεύει με την Δανία.
Σε συνεντεύξεις του το ζευγάρι είναι πολύ προσεκτικό ώστε να επισημάνει ότι μοιράζεται ισότιμα τις ευθύνες της ανατροφής των παιδιών. Με την ελπίδα να υποπέσουν σε φάουλ, ένας δημοσιογράφος του Stern, είχε ρωτήσει τον Χάμπεκ τι νούμερο ρούχα φοράνε τα παιδιά του. Παρότι φάνηκε γνώστης, τον διόρθωσε κάμποσες φορές η σύζυγός του. Εκείνος επισήμανε ότι γνώριζε τα νούμερα γιατί δίπλωνε συχνά τα πλυμένα ρούχα των παιδιών του, κάτι με το οποίο συμφώνησε εκείνη λέγοντας μάλιστα ότι τον περίμεναν μπόλικα στο σπίτι μετά την συνέντευξη. «Ωραία», απάντησε εκείνος. «Διπλώνω καλύτερα από εσένα».
Eίναι αυτή του η προθυμία να εμπλακεί σε λεκτικές κόντρες που του δημιούργησε προβλήματα στο Twitter αλλά τον έκανε και τον δημοφιλέστερο Γερμανό πολιτικό στα γερμανικά talk shows. Ενδεικτικό είναι ότι τον περασμένο χρόνο εμφανίστηκε 13 φορές σε εκπομπές διαλόγου της δημόσιας τηλεόρασης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Redationsnetzwerk Deutschland.
Και ίσως αυτό το χάρισμά του να είναι εκείνο που τον εκτίναξε στην κορυφή της ιεραρχίας του κόμματος.
Σε περιφερειακό επίπεδο, η ανέλιξη του ήταν σχετικά γρήγορη. Το 2009 εξελέγη στο τοπικό κοινοβούλιο του Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν μέσα από κομματική λίστα. Τον Νοέμβριο του 2011 ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος υποψήφιος του κόμματος του για τις τοπικές εκλογές του 2012. Από το 2009 έως το 2012 ήταν ο επικεφαλής της ομάδας Alliance ’90/The Greens στο κρατίδιο. Από το 2012 και μετά υπηρέτησε το κόμμα του από τη θέση του υπουργού της τοπικής κυβέρνησης. Από το 2012 ήταν υπουργός Ενέργειας, Γεωργίας, Περιβάλλοντος και Αγροτικών Περιοχών αλλά και αναπληρωτής πρωθυπουργός.
Υπό την ηγεσία του, οι Πράσινοι έγιναν η τρίτη δύναμη στο τοπικό κοινοβούλιο του Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν.
Παρότι παραδέχεται ότι η ενασχόλησή του με την πολιτική έγινε εις βάρος της προσωπικής και οικογενειακής του ζωής, τόσο ο ίδιος όσο και η Πάλουτς λένε ότι το επαγγελματικό του προφίλ ωρίμασε ταυτόχρονα με τα παιδιά τους. Το τελευταίο κοινό του μυθιστόρημα το έγραψε το ζευγάρι το 2009.
Την πρώτη του προσπάθεια να ηγηθεί του κόμματος σε εθνικό επίπεδο την έκανε το 2016 και θεωρήθηκε αουτσάιντερ. Ωστόσο έχασε από το μεγάλο όνομα του κόμματος, τον Τζεμ Οζντεμίρ. Μολαταύτα ανήκε σε μια ομάδα που επιχείρησε να διαπραγματευτεί τον σχηματισμό συμμαχίας στα τέλη του 2017 μεταξύ της CDU της Άγγελα Μέρκελ, του φιλικού προς τις επιχειρήσεις FDP και των Πρασίνων, κάτι που γκρέμισε τελικά το FDP. Στη συνέχεια ο Χάμπεκ έγινε επικεφαλής των Πρασίνων μαζί με την Αναλένα Μπέρμποκ, τον Ιανουάριο του 2018. Με το κόμμα του πλέον να έρχεται στις δημοσκοπήσεις μπροστά από το SPD, ο Χάμπεκ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα θέσει υποψηφιότητα για καγκελάριος με τους Πράσινους στις εκλογές του 2020 και πιθανόν, ανάλογα με τις ψήφους τους, να κερδίσει και μια θέση στο ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο. Μόνο που δεν θα το μάθουμε από τα social media.
(Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ)