«Η συγκεκριμένη έρευνα ολοκληρώθηκε πράγματι στα τέλη Μαΐου και δημοσιεύτηκε τις προηγούμενες ημέρες. Προφανώς δεν μπορεί να έχει κανείς γνώση μιας έρευνας πριν αυτή δημοσιευτεί. Όμως η ουσία της έρευνας είναι αυτό που εμείς φωνάζουμε επί μήνες, όταν κάποιοι άλλοι είναι απέναντι. Και λέμε ότι όσο πιέζεται το σύστημα υγείας, τόσο δυσκολεύουν τα πράγματα και άρα αυξάνονται τα σκληρά νούμερα των θανάτων και η μόνη λύση είναι οι εμβολιασμοί» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Διευθυντής Γραφείου Τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός, σχετικά με την έρευνα Τσιόδρα-Λύτρα.

«Όσο αφορά αυτό που έχει κάνει σημαία η αντιπολίτευση για τους διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ» συμπλήρωσε ο κ. Ρωμανός, «αυτό που λέει η ίδια έρευνα είναι ότι το δείγμα για το συγκεκριμένο εύρημα είναι πολύ μικρό και δεν μπορούν να διεξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα». Σημείωσε πως είναι γνωστό ότι οι γιατροί στην επιλογή του ποιοι θα πάνε στην ΜΕΘ και θα ποιοι θα διασωληνωθούν εκτός ΜΕΘ, λαμβάνουν υπόψη και κριτήρια όπως την πιθανότητα που έχει κανείς να σωθεί μπαίνοντας στην ΜΕΘ, άρα βάζουν στην ΜΕΘ ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να σωθούν.


«Ως εκ τούτου δεν είναι αντικειμενικό το δείγμα των ανθρώπων που μένουν εκτός ΜΕΘ, γιατί είναι εκ των πραγμάτων ασθενείς που οι γιατροί θεωρούν ότι έχουν λιγότερες πιθανότητες να σωθούν. Ακριβώς επειδή αυτά είναι πολύ ειδικά θέματα και πρέπει να τα χειρίζονται οι ειδικοί, θεωρώ ότι είναι πολύ χυδαίο να εργαλειοποιούνται στην πολιτική διαμάχη. Είναι υπεραπλουστευτικό, λαϊκίστικο και χυδαίο να βγάζουμε τέτοια συμπεράσματα, να τα κάνουμε σημαία, για να πούμε τι; Γιατί δεν έχω καταλάβει ποιο είναι το συμπέρασμα, τι θέλει να μας πει η αξιωματική αντιπολίτευση πάνω σε αυτό, ότι τι; Να κάνουμε και άλλες ΜΕΘ; Είναι γνωστό ότι το πρόβλημα δεν είναι πόσες παραπάνω ΜΕΘ θα κάνεις, αλλά ότι δεν υπάρχουν εντατικολόγοι για να τις στελεχώσουμε, ακόμα και 100 παραπάνω να κάναμε» υπογράμμισε ο κ. Ρωμανός.

Κληθείς να σχολιάσει την διαφορά στην ποιότητα θεραπείας σε ΜΕΘ της Αττικής σε σχέση με της περιφέρειας, είπε πως είναι κάτι που και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης το έχει πει στο παρελθόν και είναι πραγματικότητα. «Είναι κάτι που το ξέρουμε χρόνια, δεν είναι ένα φαινόμενο τωρινό». Επίσης ισχύει, επεσήμανε πως το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν πανευρωπαϊκά τα συστήματα υγείας που φτάνουν τα όριά τους, με τις ΜΕΘ να μην αρκούν και να βρίσκουν άλλες λύσεις για την περίθαλψη, ενώ αυξάνονται οι θάνατοι.

«Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης να γνωρίζει μια έρευνα και εν γνώσει του να λέει κάτι αντίθετο, όταν είναι αυταπόδεικτο ότι αυτό κάποια στιγμή θα έβγαινε» είπε καταλήγοντας ο κ. Ρωμανός.

Πηγή: ΕΡΤ