Ποινή φυλάκισης 381 ετών και 6 μηνών και χρηματική ποινή ύψους 386.500 ευρώ επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων σε αλλοδαπούς, ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης μεταναστών.

Πρόκειται για έναν 50χρονο Λιβανέζο, δύο ακόμη ομοεθνείς του ηλικίας 34 και 28 ετών και δύο Σύρους ηλικίας 39 και 29 ετών.

Κρίθηκαν ένοχοι διότι κατά το χρονικό διάστημα από τις αρχές Οκτωβρίου του 2021 και μέχρι την σύλληψη τους (29/10/ 2021) ενεργώντας με πρόθεση, συγκρότησαν επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή εγκληματική δράση οργάνωση που επεδίωκε την παράνομη μεταφορά από το εξωτερικό στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών που δεν είχαν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος, με σκοπό την περαιτέρω προώθησή τους σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκ κερδοσκοπίας και κατά συρροή.

Συνθήκες επικίνδυνες για την ασφάλεια των επιβαινόντων

Από την προαναφερόμενη μεταφορά προέκυψε κίνδυνος για τους μεταφερόμενους παράνομους μετανάστες, λόγω του ότι τα εσωτερικά τοιχώματα και εν γένει το εσωτερικό του σκάφους είχαν υποστεί σημαντική φθορά με συνέπεια ο πλους του να μην είναι ασφαλής.

Επίσης τους «στοίβαζαν» στα αμπάρια όπου φορτωνόταν το πετρέλαιο. Στον χώρο επικρατούσε αποπνικτική ατμόσφαιρα λόγω της έντονης δυσοσμίας καταλοίπων πετρελαίου σε συνδυασμό με τις ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής και τον περιορισμένο οξυγόνο.

Ακόμη είχαν ανοίξει σημεία στο σκαρί του πλοίου ως πόρτες εισόδου στο εσωτερικό οι οποίες όμως ήταν απαγορευτικές για την αξιοπλοΐα του, γεγονός που θα μπορούσε να συντελέσει ακόμη και στη βύθισή του.

Πηγή: dimokratiki.gr