Από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε, πως η ψυχολογική υποστήριξη των συγγενών των θυμάτων και των τραυματιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, αλλά και των διασωθέντων θα είναι μια μακρόχρονη διαδικασία πολλών μηνών.
Γι΄αυτό, όπως ενημέρωσε, “ο σχεδιασμός του υπουργείου είναι μετά την αποχώρηση των συγγενών να μπορέσουμε κατά τόπους να τους υποστηρίξουμε, από τις κλινικές μας, είτε στα Γενικά νοσοκομεία είτε από τα κέντρα ψυχικής υγείας στον τόπο της κατοικίας τους”.
Η υφυπουργός, που μιλά διαρκώς με συγγενείς των τραυματιών και των αγνοουμένων που βρίσκονται στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας ανέφερε: “Από χθες τις πρώτες πρωϊνές ώρες που ήρθαμε μετά τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη , συγκροτήσαμε κλιμάκια ειδικών ψυχικής υγείας – ψυχολόγους, ψυχιάτρους και κοινωνικούς λειτουργούς, από Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα για υποστήριξη των συγγενών, που ήρθαν από χθες σε αναζήτηση δικών τους προσώπων. Το ίδιο έχει γίνει και στη Θεσσαλονίκη, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, αλλά και στο νοσοκομείο Γεννηματά και για το Γενικό Νοσοκομείο στην Κατερίνη”.
Ταυτόχρονα σημείωσε πως “από την εθνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης την 10306, επικοινωνήσαμε με πάνω από 150 από τους επιβαίνοντες για να μπορέσουμε να παράσχουμε και εκεί ψυχολογική υποστήριξη”.
Όπως ενημέρωσε, “ταυτόχρονα χαράσσουμε και την στρατηγική μας για την μελλοντική υποστήριξη των οικογενειών με μονάδες ψυχικής υγείας που βρίσκονται στην περιοχή τους”.
“Είναι μια μακρόχρονη διαδικασία και θα απαιτηθεί υποστήριξη για πολλούς μήνες. Ταυτόχρονα θα μπορούν να απευθύνονται στην εθνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης στο 10306”, συμπλήρωσε.