Η υφυπουργός Ανάπτυξης, Ζωή Ράπτη, μιλώντας στο EΡΤNews, υπογράμμισε τη σημαντική πρόοδο της Ελλάδας στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 53% τα τελευταία χρόνια. Αναφέρθηκε στη σταθερότητα της χώρας ως «νησίδα σταθερότητας» σε μια περίοδο γεωπολιτικών αναταράξεων στη Συρία και πολιτικής αστάθειας σε Γαλλία και Γερμανία.

Η κα Ράπτη τόνισε ότι η σταθερότητα είναι καθοριστικός παράγοντας για την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών. «Η Ελλάδα κάνει στοχευμένες κινήσεις για να ενισχύσει την ανάπτυξη, παράγοντας νέα προϊόντα και υπηρεσίες που θα προσφέρουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στην εγχώρια και διεθνή αγορά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η υφυπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες για τη σύνδεση της έρευνας με την αγορά, υποστηρίζοντας ότι ο στόχος είναι η δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών που ενισχύουν την ελληνική οικονομία και διευρύνουν τις εξαγωγές.

«Τα τελευταία χρόνια, έχουν δημιουργηθεί μεγάλα κέντρα ψηφιακής τεχνολογίας από κορυφαίους τεχνολογικούς οργανισμούς, που εμπιστεύονται τη δυναμική της Ελλάδας», σημείωσε. Ειδική αναφορά έκανε στα προγράμματα όπως το «Ερευνώ – Καινοτομώ», που στηρίζουν τομείς όπως η αγροδιατροφή, η πληροφορική και η βιώσιμη κινητικότητα. «Έχουν διατεθεί 300 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις μέσω του προγράμματος, ενώ πάνω από 400 επιχειρήσεις έχουν υποβάλει αιτήσεις», πρόσθεσε.

Τα φορολογικά κίνητρα

Η κα Ράπτη ανέλυσε τα φορολογικά κίνητρα που παρέχονται για την ενίσχυση της καινοτομίας και των επενδύσεων. «Δίνουμε τη δυνατότητα απόσβεσης στο 200% και φοροαπαλλαγή για φυσικά πρόσωπα που φέρνουν κεφάλαια στην Ελλάδα, μέχρι 900.000 ευρώ», σημείωσε. Παράλληλα, ανέδειξε τη σημασία των κινήτρων για την ενίσχυση των θέσεων εργασίας και την αναστροφή του brain drain.

Η υφυπουργός υπογράμμισε τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος για νεοφυείς επιχειρήσεις. «Πάνω από 850 νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων και στηρίζονται τόσο με φορολογικά κίνητρα όσο και με πρόσθετες παροχές, όπως η golden visa για επενδυτές που διοχετεύουν κεφάλαια ύψους 250.000 ευρώ σε startups», αποκάλυψε.

Σύμφωνα με την υφυπουργό, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων. Μέχρι σήμερα, έχουν υλοποιηθεί 1.950 συνεργατικά έργα που ενισχύουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού επιχειρηματικού τοπίου.

«Η στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας με υψηλές αμοιβές», κατέληξε η κα Ράπτη.

Η Ελλάδα επενδύει στρατηγικά στην ανάπτυξη καινοτομίας και παρέχει κίνητρα που προσελκύουν επενδυτές και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, επιδιώκοντας να δημιουργήσει ένα μέλλον βιώσιμης οικονομικής ευημερίας.