Ενώ περιμένουμε τα τελικά πορίσματα από τις εργασίες της φετινής Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή που διοργανώνεται στο Ντουμπάι, η Ελλάδα -συμμετέχοντας για πρώτη φορά με δικό της περίπτερο- ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή.

Η ελληνική παρουσία που προετοιμάστηκε από την Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου ανάμεσα σε πλήθος ενεργειών έδωσε χώρο και στους νέους ανθρώπους.

Η ξεχωριστή αναφορά στη νέα γενιά γίνεται για δύο λόγους. Αφενός, γιατί από την πρώτη στιγμή με το κίνημα Fridays for Future αφύπνισε τον κόσμο για την κλιματική αλλαγή και αφετέρου, γιατί επηρεάζεται περισσότερο από όλους από τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Είναι οι νεότερες γενιές αυτές που θα κληθούν να ζήσουν στον κόσμο που διαμορφώνουμε σήμερα.

Παρότι όμως υπάρχει γενική συμφωνία για την ανάγκη να προχωρήσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά, πολλές χώρες του πλανήτη, είτε δεν έχουν την πολιτική βούληση, είτε δεν έχουν τα μέσα για τις θαρραλέες πρωτοβουλίες που απαιτούνται και προσπαθούν μεταθέσουν τις αποφάσεις για το μέλλον.

Για τους νέους όμως δεν υπάρχει περιθώριο για αναβολές. Βγαίνουμε μπροστά και βάζουμε πλάτη σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, αρνούμενοι να κληρονομήσουμε έναν καταδικασμένο πλανήτη.

Με καινοτόμες ιδέες, βιώσιμες λύσεις, με προσήλωση και πάθος επιδιώκουμε την συμπερίληψή μας στο τραπέζι των αποφάσεων. Με τα χρόνια καταφέραμε η φωνή μας να ακουστεί, η παρουσία μας να αυξηθεί. Σήμερα ήρθε η στιγμή η συμμετοχή μας στην χάραξη και στην υλοποίηση πολιτικών για την κλιματική κρίση να γίνει πράξη.

Πρώτο Φόρουμ Νέων για την Κλιματική Διπλωματία

Με αφορμή την παρουσία της χώρας μας στην 28η COP ανακοινώθηκε η ίδρυση του πρώτου Φόρουμ Νέων για την Κλιματική Διπλωματία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το Φόρουμ υλοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Έδρας UNESCO για την Κλιματική Διπλωματία του ΕΚΠΑ.

Η Ελλάδα ενισχύοντας τον ηγετικό της ρόλο στον τομέα της ενέργειας και στη δράση για την κλιματική κρίση σε συνεργασία με τις γείτονες χώρες αυξάνει πολυεπίπεδα την παρουσία των νέων σε διαδικασίες λήψεις αποφάσεων μέσω της κλιματικής διπλωματίας, κάνοντας ξεκάθαρο πως μόνο αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας θα πετύχουμε την δίκαιη πράσινη μετάβαση γρήγορα και αποτελεσματικά.

Το Φόρουμ φέρνει κοντά νέες και νέους από τη νοτιοανατολική Ευρώπη ενδυναμώνοντας τη φωνή τους. Αποσκοπεί στην υλοποίηση προγραμμάτων από νέες και νέους ώστε να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει την κοινωνία απέναντι στην κλιματική κρίση σε τοπικό, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ενθαρρύνει τη δράση των νέων με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα.

Ο κόσμος πλησιάζει στο σημείο χωρίς επιστροφή. Οι νέοι άνθρωποι φέρνουμε τις δικές μας καρέκλες στο τραπέζι των αποφάσεων και παίρνουμε την κλιματική δράση στα χέρια μας.

img-9555.jpg

Ράνια Παπαδοπούλου

Human Rights Expert