Την υπερασπιστική γραμμή ότι δεν γνώριζε τίποτα για τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι που διατηρεί με τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, υιοθετεί η Εύα Καϊλή, η οποία μέσω του δικηγόρου της, δήλωσε χθες, σε σχέση με το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει το ευρωκοινοβούλιο, ότι δε θα γίνει Ιφιγένεια.
Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που η μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, δεν παρέστη στην ακροαματική διαδικασία ενώπιον του δικαστικού συμβούλιο την Τετάρτη. Η ίδια έχει πάρει αναβολή για ακρόαση στις 22 Δεκεμβρίου, οπότε και θα εμφανιστεί ενώπιον του προδικαστικού Συμβουλίου του Βελγίου.
Στο μεταξύ υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με διαθενή μέσα, την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Qatargate ομολόγησε ο σύντροφος της Εύας Καϊλή. Ο ίδιος, μετά την απολογία του, φέρεται να είπε στους δικαστές «ελευθερώστε τη σύντροφό μου». «Τα έκανα όλα για χρήματα που δεν είχα ανάγκη» ήταν οι λέξεις, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα που χρησιμοποίησε ο Τζιόρτζι για να επιβεβαιώσει την εμπλοκή του στο Κατάρ-gate. «Ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι κατέρρευσε μπροστά στους δικαστές των Βρυξελλών, παραδέχθηκε ότι ενήργησε παράνομα και δήλωσε μετανιωμένος» προσθέτει η La Reppublica.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο απεσταλμένος του στις Βρυξέλλες, Γιάννης Σουλιώτης, συνομίλησε με πηγή παρούσα κατά την προσαγωγή της κ. Καϊλή ζητώντας ωστόσο να μην κατονομαστεί. Σύμφωνα με την εν λόγω πηγή, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής όταν πλέον βρισκόταν στην έδρα της δικαστικής αστυνομίας στην οδό Ρουαγιάλ στις Βρυξέλλες είπε ότι είχε ξαναδεί τσάντες και σακούλες με μετρητά και στο παρελθόν. Τόνισε επίσης ότι ζήτησε από τον πατέρα της και τη σύζυγό του να μεταφέρουν τα χρήματα εκτός σπιτιού, αφότου η ίδια είχε πληροφορηθεί από τα βελγικά Μέσα Ενημέρωσης για την προσαγωγή του συντρόφου της. Ωστόσο, οι κινήσεις της ήδη παρακολουθούνταν και η ίδια με αυτή της την απόφαση δημιούργησε τις προϋποθέσεις εκείνες οι οποίες επέτρεψαν να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.
Τα αναπάντητα ερωτήματα για τη στάση της Εύας Καϊλή είναι πλέον πολλά. Μεταξύ αυτών αναπάντητο ερώτημα παραμένει το γεγονός ότι η ίδια δεν επέλεξε να ενημερώσει την αστυνομία αλλά τον πατέρα της. Ένα επιπλέον ερώτημα το οποίο προκύπτει είναι πώς γνώριζε σε ποιον πρέπει να παραδώσει ο πατέρας της τα χρήματα και για ποιο λόγο δεν αποκάλυψε το όνομά του στις αρχές. Επιπλέον, γιατί δεν είχε αντιδράσει και στο παρελθόν όταν – όπως η ίδια φέρεται να ισχυρίστηκε – είχε ξαναδεί σακούλες με μετρητά στην οικία της; Και, τέλος, σταθερό ερώτημα παραμένει το γεγονός ότι ενώ μιλούσε ανοιχτά υπέρ του Κατάρ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γιατί χρειάστηκε να φτάσει στο σημείο να πάρει μέρος σε επιτροπή του ΕΚ, στην οποία δεν ήταν καν μέλος, ψηφίζοντας, μάλιστα, υπέρ της απελευθέρωσης των θεωρήσεων για τους ταξιδιώτες από την εν λόγω χώρα…
Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα, η Οικονομική Εισαγγελία διατάσσει έρευνα με αντικείμενο αδικήματα όπως ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δωροδοκία με την ποινική προκαταρκτική έρευνα να αφορά στην απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων και τον ενδελεχή έλεγχο κάθε οικονομικής δραστηριότητας της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Κι ενόσω όλοι περιμένουν η κ. Καϊλή να περάσει το κατώφλι του προδικαστικού συμβουλίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναστέλλει τις εργασίες που σχετίζονται με το Κατάρ ιδίως όσον αφορά την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων και τη συμφωνία ΕΕ – Κατάρ για τις αερομεταφορές, καθώς και τις προγραμματισμένες επισκέψεις, έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τις καταγγελίες. Την ίδια στιγμή, και η πρόεδρος του ΕΚ, Ρομπέρτα Μέτσολα, προαναγγέλλει ένα ευρύ πακέτο μεταρρυθμίσεων για διαφάνεια και λογοδοσία.
Έρευνα και στην Ελλάδα
Στο μεταξύ έρευνα για την Εύα Καϊλή ξεκινά η Οικονομική Εισαγγελία με αντικείμενο το ενδεχόμενο διάπραξης από μέρους της των αδικημάτων της δωροληψίας και της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, εφόσον αυτά δεν συνδέονται με συγκεκριμένα περιστατικά που ερευνώνται ήδη από τη βελγική Δικαιοσύνη.