Στη φυλακή για άλλον ένα μήνα θα παραμείνει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, όπως αποφάσισαν και ανακοίνωσαν οι Βέλγοι δικαστές, μετά την πρωινή απολογία της.

Σύγκεκριμένα η απόφαση είναι να παραταθεί η προφυλάκισή της 44χρονης στις φυλακές του Χάρεμ για έναν ακόμη μήνα (ως τις 22 Ιανουαρίου) οπότε και θα επαναξιολογηθεί εκ νέου η τύχη της από το δικαστικό συμβούλιο, όπως προβλέπει το βελγικό δικαιικό σύστημα.

Η Εύα Καϊλή, που είναι αντιμέτωπη με βαριές κατηγορίες, απολογήθηκε για περίπου δύο ώρες, υποστηρίζοντας την αθωότητά της και απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς περί δωροδοκίας στο πλαίσιο του σκανδάλου QatarGate, αλλά μάλλον δεν έπεισε το προδικαστικό συμβούλιο των Βρυξελλών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην απόφαση του προδικαστικού συμβουλίου για συνέχιση της προφυλάκισης της κ. Καϊλη σημαντικό λόγο έπαιξε η δυνατότητα της για απόκρυψη ή καταστροφή στοιχείων με την έξοδο της από τις φυλακές.

Οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή, όπως είπαν νωρίτερα σήμερα στους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστικό μέγαρο της βελγικής πρωτεύουσας, υποστήριξαν ενώπιον των δικαστών ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής είναι αθώα, δεν έχει δωροκηθεί και συνεργάζεται με τις Αρχές.

Νωρίτερα, πριν γίνει γνωστή η απόφαση, εξερχόμενος, ο ελληνικής καταγωγής δικηγόρος της, Αντρέ Ριζόπουλος, δήλωσε ότι ζητήθηκε η κ. Καϊλή να αφεθεί ελεύθερη με ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

«Η κ. Καϊλή είναι αθώα», είχε δηλώσει ο έτερος δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Η ανακοίνωση της εισαγγελίας

«Στο πλαίσιο μιας ευρείας κλίμακας έρευνας από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή Αστυνομία για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ένα άτομο εμφανίστηκε σήμερα το απόγευμα ενώπιον των προεδρικών τμημάτων του Πρωτοδικείου στις Βρυξέλλες.

Με διάταξή του σήμερα το πρωί το προεδρικό τμήμα παρέτεινε την προφυλάκιση της Ε.Κ. για έναν μήνα. Εάν ασκήσει έφεση κατά αυτής της απόφασης εντός 24 ωρών, θα εμφανιστεί ενώπιον του Εφετείου των Βρυξελλών εντός 15 ημερών. Για το συμφέρον της έρευνας, προς το παρόν δεν θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες.

Ο Τύπος θα ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση αυτή μέσω δελτίων τύπου».

Πάνω από μία ώρα η κατάθεση της Εύας Καϊλή

Η Εύα Καϊλή μεταφέρθηκε από τις φυλακές Χάρεν στο δικαστικό μέγαρο των Βρυξελλών σήμερα στις 10 το πρωί ώρα Ελλάδος, ενώ πλήθος δημοσιογράφων από την Ευρώπη είχε συγκεντρωθεί απ’ έξω, καθώς η υπόθεση Qatargate απασχολεί τις τελευταίες ημέρες την ΕΕ.

Η κατάθεσή της κράτησε περίπου 1,5 ώρα και ακολούθως οι δύο δικηγόροι της -ο ελληνικής καταγωγής δικηγόρος στο Βέλγιο Αντρέ Ριζόπουλος και ο Έλληνας δικηγόρος της που μετέβη στις Βρυξέλλες Μιχάλης Δημητρακόπουλος- προέβησαν σε δηλώσεις.

Εξερχόμενος, ο ελληνικής καταγωγής δικηγόρος της, Αντρέ Ριζόπουλος, δήλωσε ότι ζητήθηκε η κυρία Καϊλή να αφεθεί ελεύθερη με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, προσθέτοντας πως η ίδια συνεργάζεται ενεργά στις έρευνες των δικαστικών αρχών και απορρίπτει κάθε κατηγορία εναντίον της για διαφθορά.

Από την πλευρά του, ο έτερος δικηγόρος της κυρίας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ανέφερε ότι η πελάτισσά του είναι αθώα, στα αγγλικά, στα γαλλικά και στα ελληνικά.

Τι υποστήριξε η Καϊλή στη κατάθεσή της

Η Εύα Καϊλή δήλωσε ότι είναι αθώα, ότι για τις παρεμβάσεις που της αποδίδονται εξέφρασε θέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών και όχι προσωπικές, και ότι ποτέ της δεν χρηματίστηκε.

Οι συνήγοροί της, ζητώντας να μείνει έξω με βραχιολάκι, υποστήριξαν ότι δεν είναι ύποπτη φυγής, δεν είναι ύποπτη να καταστρέψει στοιχεία και ότι είναι μητέρα ενός κοριτσιού δύο ετών.

Δεσμεύτηκε το οικόπεδο των Καϊλή-Τζόρτζι στην Πάρο, υπόνοιες για ξέπλυμα στο πόρισμα Βουρλιώτη

Εν τω μεταξύ, σήμερα στην Ελλάδα διετάχθη η δέσμευση του οικοπέδου, συνολικής έκτασης 7 στρεμμάτων, στην Πάρο που αγοράστηκε από την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή και τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Η δέσμευση έγινε με απόφαση της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, επικεφαλής της οποίας είναι ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

Ο κ. Βουρλιώτης φέρεται να διαπιστώνει σοβαρές υπόνοιες για τη διάπραξη ξεπλύματος μαύρου χρήματος σχετικά με την αγορά του εν λόγω οικοπέδου.

Στο πόρισμα που συνοδεύει τη δέσμευση του οικοπέδου, το οποίο διαβίβασε και στον οικονομικό εισαγγελέα Χρήστο Μπαρδάκη, σημειώνει πως προκύπτουν σοβαρές υπόνοιες ότι προέρχεται από ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, και για τον λόγο αυτόν ζητείται η διερεύνηση του εν λόγω αδικήματος.

Σφραγισμένο το γραφείο της Καϊλή

Εν τω μεταξύ, σημερινό δημοσίευμα της ελβετικής εφημερίδας «Neue Zürcher Zeitung», αναφέρει πως η ετικέτα του ονόματος της Εύας Καϊλή παραμένει ακόμη στην πόρτα του γραφείου της. Ωστόσο, πλέον κανείς δεν μπορεί να εισέλθει στο γραφείο με αριθμό «069», στον 12ο όροφο του κτηρίου του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργου. Το γραφείο της έχει σφραγιστεί με κόκκινη κορδέλα. Η γυναίκα που έκλεισε την πόρτα του γραφείου για τελευταία φορά τον Νοέμβριο συνελήφθη πριν από δύο εβδομάδες, όπως επισημαίνει η ελβετική εφημερίδα προσθέτοντας ότι «η Εύα Καϊλή έχει κυλίσει στο βούρκο περισσότερο από κάθε άλλο ευρωβουλευτή».