Νέες αποκαλύψεις για το Qatargate φέρνει σήμερα η εφημερίδα La Repubblica, με βάση μία από τις καταθέσεις του Φραντσέσκο Τζιόρτζι, συντρόφου της Εύας Καϊλή και δεξί χέρι του Παντσέρι. Η ιταλική εφημερίδα παρουσιάζει πώς ο Αντόνιο Παντσέρι «έστηνε» τις ακροάσεις αξιωματούχων του Κατάρ στην ΕΕ, με σκοπό να πάρουν το Μουντιάλ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής είχε γράψει τον λόγο του υπουργού Εργασίας του Κατάρ για την ακρόαση της 14ης Δεκεμβρίου από τα μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με στόχο να τους πείσει ότι η κατάσταση με τα δικαιώματα των εργατών στη Ντόχα είχε αλλάξει.
Επίσης, ο Παντσέρι είχε επεξεργαστεί και ορισμένες από τις ερωτήσεις που θα έκαναν κάποια από τα μέλη της επιτροπής, με στόχο την ανάληψη της διοργάνωσης.
Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα έγγραφα της έρευνας, ο Παντσέρι είχε επεξεργαστεί και τα ερωτήματα που επρόκειτο να θέσουν στον υπουργό Εργασίας, Αλ Μάρι ορισμένοι ευρωβουλευτές. Τα ονόματά τους, που αναφέρονται στη δικογραφία, είναι: Αλεσάντρα Μορέτι, Αντρέα Κοτσολίνο και ο Βέλγος Μαρκ Ταραμπελά.
Σύμφωνα με τον Τζιόρτζι, ο Παντσέρι είχε γράψει την ομιλία του Καταριανού υπουργού και τόνιζε τις μεταρρυθμίσεις που είχαν γίνει στο Κατάρ για τις εργασιακές συνθήκες. «Ο Παντσέρι είχε γράψει την ομιλία του και εγώ την είχα μεταφράσει. Η ομιλία του Καταριανού θα έπρεπε να διαρκέσει περί τα οκτώ λεπτά, αλλά υπήρχε και η δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων. Δεν θυμάμαι το περιεχόμενο της ομιλίας, αλλά ο στόχος ήταν να τονίσουμε τις μεταρρυθμίσεις που είχαν γίνει στο Κατάρ. Είχαμε συζητήσει και για το τι θα απαντούσε σε πιθανές ερωτήσεις για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ μετά από δηλώσεις που είχαν κάνει εκπρόσωποι του Κατάρ για τους γκέι. Θα αναφερόμασταν στον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των σταδίων καθώς και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 στο Μεξικό, όπου δεν γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ομιλία θα τόνιζε ότι οι ευρωπαϊκές Αρχές λειτουργούν με δύο μέτρα και δύο σταθμά για να δείξουμε ότι ήθελαν να επιτεθούν στο Κατάρ, μολονότι ήταν η μοναδική κάπως “ανοικτή” σε ορισμένα θέματα χώρα του Κόλπου», είπε.