Αναβλήθηκε για τις 22 Δεκεμβρίου η απόφαση για την προφυλάκιση ή μη της Εύας Καϊλή, για την εμπλοκή της στο Qatargate, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η Εύα Καϊλή δεν παρέστη στην ακροαματική διαδικασία, ενώ για τους άλλους τρεις συγκατηγορούμενούς της η απόφαση για την περαιτέρω ποινική τους αντιμετώπιση αναμένεται έως τις έξι το απόγευμα σήμερα (ώρα Ελλάδας).

Να σημειωθεί, ότ σύμφωνα με πληροφορίες, η Εύα Καϊλή εκπροσωπήθηκε από διαφορετικό δικηγόρο στο δικαστήριο, από τον σύζυγό της Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Αν και τα διεθνή ΜΜΕ μετέδιδαν ότι ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου στις Βρυξέλλες είχαν μεταφερθεί και οι 4 που είχαν τεθεί υπό κράτηση για το Qatargate από την Κυριακή, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν παρέστη τελικά η Εύα Καϊλή.

Η είδηση προήλθε αρχικά από τον ανταποκριτή στις Βρυξέλλες Jack Parrock, ο οποίος επικαλούμενος δικηγόρο που ασχολείται με την υπόθεση, ανέφερε ότι η Εύα Καϊλή δεν παρέστη σήμερα στο δικαστήριο και ότι ζήτησε αναβολή για τις 22 του μήνα.

Δείτε φωτογραφίες με δημοσιογράφους, τηλεοπτικά συνεργεία και φωτογράφους να συνωστίζονται έξω από το κτήριο

 

 

Σημειώνεται ότι το προδικαστικό συμβούλιο αποτελείται από ανθρώπους που δεν έχουν ξαναδεί την έρευνα, δεν έχουν ξαναδεί τα χαρτιά με τους δικηγόρους υπεράσπισης να αγορεύουν για τους πελάτες τους.

Η Εύα Καϊλή, μέσω του Ελληνα δικηγόρου της οικογένειάς της, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, είχε επιρρίψει από χθες ευθύνες για τα χρήματα που εντοπίστηκαν στο σπίτι της στις Βρυξέλλες στον σύντροφό της ενώ για τις επαφές της με το Κατάρ έριξε ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Με εντολή Μέτσολα οι επαφές στο Κατάρ»
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μεταφέροντας τη δήλωση της Εύας Καϊλή μέσα από τη φυλακή των Βρυξελλών, από το 2019 ήταν σε εξέλιξη συζητήσεις από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Ενωση, με την τελευταία να επιθυμεί να αναπτύξει εμπορικές σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου, όπως το Κατάρ και το Κουβέιτ.

Τα κριτήρια, δε, για το αν η Εύα Καϊλή και τα άλλα τρία άτομα που έχουν συλληφθεί θα παραμείνουν υπό κράτηση είναι τρία.

– εάν κριθούν ύποπτοι φυγής,
– εάν κριθούν ύποπτοι τέλεσης ίδιων ή παρόμοιων αδικημάτων και
– εάν θα έχουν τη δυνατότητα να σβήσουν τα ίχνη τους προκειμένου να αθωωθούν στο δικαστήριο.

Όσο για τις ποινές που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας του Βελγίου είναι τρία έως πέντε έτη φυλάκισης, εφόσον αποδειχθούν οι κατηγορίες, δηλαδή και η παθητική δωροδοκία – δωροληψία και η σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Εντωμεταξύ λίγη ώρα πριν την συνεδρίαση του προδικαστικού συμβουλίου από τις βελγικές αρχές δόθηκαν στη δημοσιότητα νέες φωτογραφίες από τις βαλίτσες και τα κούτια στα οποία είχαν βάλει η Εύα Καϊλή και ο πατέρας της τα περίπου 750.000 ευρώ που βρέθηκαν στην κατοχή τους.

Αυτή είναι η δεύτερη φωτογραφία από τις έρευνες των βελγικών Αρχών που δίνεται στη δημοσιότητα, με την πρώτη να παρουσιάζεται το απόγευμα της Τρίτης.

Tα ποσά που εντοπίστηκαν

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία και φωτογραφικό υλικό που δημοσίευσε η βελγική Le soir συνολικά, περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά ανακαλύφθηκαν στο σπίτι του πρώην Ιταλού ευρωβουλευτή Πιέρ Αντόνιο Παντζέρι και της Ελληνίδας ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή.

Κατά τη διάρκεια έρευνας στο σπίτι του Παντζέρι στις Βρυξέλλες, οι ερευνητές της ομοσπονδιακής δικαστικής αστυνομίας είχαν ανακαλύψει περίπου 600.000 ευρώ. Προσθέτοντας τα χρήματα που βρέθηκαν στην κατοχή του πατέρα της Καϊλή και στο σπίτι της τελευταίας και του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι στις Βρυξέλλες, η τεράστια έρευνα αποκάλυψε περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο ευρώ.