Ενώπιον του α’ τακτικού ανακριτή Θεσσαλονίκης προκειμένου να απολογηθεί θα βρεθεί σήμερα ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ που κατηγορείται ότι πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά κατά τη διάρκεια καταδίωξης στα Διαβατά τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας.

Σε βάρος του κατηγορούμενου αστυνομικού έχει ασκηθεί ποινική δίωξη από την εισαγγελέα πρωτοδικών Κυριακή Κλιάμπα για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο (κακούργημα) και εκτέλεση παράνομου πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης (πλημμέλημα).

Θα προσέλθει στον ανακριτή με βασική υπερασπιστική γραμμή ότι πυροβόλησε υπό συνθήκες νόμιμης άμυνας, λόγω του κινδύνου που διέτρεχαν προπορευόμενοι συνάδελφοί του. Χαρακτηριστικό της στάσης του είναι και όσα φέρεται να ανέφερε στην προανακριτική του κατάθεση: «Στόχευσα όσο μπορούσα να στοχεύσω χαμηλά και σε καμιά περίπτωση προς την πλευρά του οδηγού ή του συνοδηγού», είπε.

Ενόψει της απολογίας του αστυνομικού Ρομά προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, ενώ κάλεσμα για συγκέντρωση απηύθυναν επίσης μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Για την αποφυγή εντάσεων και επεισοδίων η αστυνομία σχεδιάζει ενισχυμένα μέτρα στην περιοχή. Κλειστή για τα οχήματα θα παραμείνει μέχρι το απόγευμα η οδός 26ης Οκτωβρίου, μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο.

Νέα νύχτα έντασης

Στο μεταξύ νέο περιστατικό με πυροβολισμούς κατά αστυνομικών σημειώθηκε χθες το βράδυ στον Ασπρόπυργο. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ ομάδα ατόμων άνοιξε πυρ εναντίον αστυνομικών στη λεωφόρο Διυλιστηρίων στον Ασπρόπυργο κοντά στη ΔΕΗ. Όπως ανέφερε η Αστυνομία δεν σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός, ενώ πιθανότητα τα πυρά προήλθαν από κυνηγετική καραμπίνα.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στο Σχιστό Κορυδαλλού, όπου μια ομάδα νεαρών Ρομά είχε ανάψει φωτιές σε κάδους σκουπιδιών στην οδό Δερβενακίων με αποτέλεσμα να υπάρξει διακοπή κυκλοφορίας. Για την κατάσβεση των πυρκαγιών επιχείρησαν 3 οχήματα με 9 πυροσβέστες, ενώ πλέον έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων.

Τα μεσάνυχτα της Πέμπτης έγινε διακοπή της κυκλοφορίας στην Εθνική οδό και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το 39ο έως το 42ο χιλιόμετρο, αλλά και στην Περιφερειακή Αιγάλεω, ωστόσο και οι δύο δρόμοι δόθηκαν στη συνέχεια στην κυκλοφορία.

Αστυνομική επιχείρηση

Επτά συλλήψεις και τέσσερις προσαγωγές έγιναν κατά την εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση της ΓΑΔΑ στην Δυτική Αττική, που πραγματοποιήθηκε από το πρωί της Πέμπτης 8 Δεκεμβρίου σε Ζεφύρι, Μενίδι, Άνω Λιόσια και Νεόκτιστα Ασπροπύργου, με αφορμή τα άγρια επεισόδια που σημειώθηκαν προχθές.

Σύμφωνα με την Αστυνομία και οι επτά συλλήψεις αφορούν κατοχή ναρκωτικών, ενώ έγιναν και 25 κατ’ οίκον έρευνες, ενώ η επιχείρηση θα συνεχιστεί μέχρι αργά το βράδυ.

Αφορμή έδωσαν οι επιθέσεις από ομάδες Ρομά, ακόμα και με πυροβολισμούς, εναντίον αστυνομικών, καθώς και σε δύο άτομα στην περιφερειακή Αιγάλεω, εμπρησμό σε λεωφορείο, αλλά και η πυρκαγιά σε κατάστημα ελαστικών στον Ασπρόπυργο, η οποία προκάλεσε και την ενεργοποίηση του 112, λόγω των τοξικών καπνών.