Σε 53 ανήλθαν οι αγροτοδασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα το τελευταίο 24ωρο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να αντιμετωπίζουν άμεσα τις 46 από αυτές στο αρχικό τους στάδιο, ενώ η μάχη συνεχίζεται σε επτά μέτωπα.
Τέσσερις συλλήψεις σε Μυτιλήνη, Πάτρα και Κάλαμο
Παράλληλα, τα ανακριτικά κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού προχώρησαν στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων για παραβάσεις της νομοθεσίας περί πυροπροστασίας, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.
Στη Μυτιλήνη, συνελήφθησαν δύο άνδρες, ηλικίας 28 και 44 ετών, οι οποίοι εκτελούσαν θερμές εργασίες σε γεωργική έκταση με ελαιόδεντρα, χρησιμοποιώντας χορτοκοπτικό μηχάνημα με αλυσίδα. Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν σε ημέρα κατά την οποία ο δείκτης κινδύνου πυρκαγιάς βρισκόταν στην κατηγορία 5, δηλαδή σε κατάσταση συναγερμού λόγω ακραίου κινδύνου. Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 3.750 ευρώ.
Στην Πάτρα, συνελήφθη ένας 53χρονος, ο οποίος άναψε και διατηρούσε φωτιά σε σωρό με ξηρά χόρτα, άχυρα και απορρίμματα μέσα σε αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας του, ενώ ο δείκτης κινδύνου πυρκαγιάς ήταν στην κατηγορία 4. Σε βάρος του επιβλήθηκε πρόστιμο 3.000 ευρώ.
Στον Κάλαμο, συνελήφθη ένας 31χρονος που έκανε χρήση ψησταριάς κοντά σε δασική έκταση, παρά το γεγονός ότι η περιοχή βρισκόταν στην κατηγορία 5 του δείκτη κινδύνου πυρκαγιάς. Το διοικητικό πρόστιμο που του επιβλήθηκε ανήλθε σε 3.750 ευρώ.
Πάνω από 700 πρόστιμα από την αρχή του έτους
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής, από την 1η Ιανουαρίου έως τις 14 Αυγούστου 2026 έχουν επιβληθεί συνολικά 713 διοικητικά πρόστιμα, συνολικού ύψους 1.127.843,21 ευρώ.
Το ίδιο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί 296 συλλήψεις στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας. Από αυτές, οι 266, ποσοστό 89,86%, αφορούν περιστατικά που αποδίδονται σε αμέλεια, ενώ οι υπόλοιπες 30, ποσοστό 10,14%, συνδέονται με πρόθεση.
Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία και τα κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού συνεχίζουν να διερευνούν τα αίτια των πυρκαγιών, ενώ το Πυροσβεστικό Σώμα παραμένει σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα και πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους.
Η Πυροσβεστική υπενθυμίζει ότι η ανθρώπινη αμέλεια εξακολουθεί να αποτελεί βασική αιτία εκδήλωσης πυρκαγιών, καλώντας τους πολίτες να τηρούν αυστηρά τα μέτρα πυρασφάλειας και να αποφεύγουν δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν σπινθήρες ή ανάφλεξη, ιδιαίτερα τις ημέρες ακραίου κινδύνου.