Οι συνάνθρωποί μας έδειξαν το καλύτερό τους πρόσωπο κατά τη διάρκεια των φρικτών πυρκαγιών που σάρωσαν την Ελλάδα
Δυο άνθρωποι, πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα γης, δεκάδες – αν όχι εκατοντάδες – σπίτια και ανυπολόγιστος αριθμός ζώων, είναι ο τραγικός απολογισμός των πυρκαγιών που σάρωσαν αυτές τις μέρες τη χώρα μας – και ο οποίος ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.
Από την πρώτη στιγμή, μόνη αχτίδα ελπίδας στον ζόφο της καταστροφής ήταν η έμπρακτη αλληλεγγύη που έδειξαν οι κάτοικοι της χώρας με κάθε τρόπο και μέσο που διέθεταν.
Και ορισμένες από τις πιο συγκινητικές της πτυχές αφορούν στις άοκνες προσπάθειες για την προστασία και την περίθαλψη των πυρόπληκτων ζώων.
Στην πραγματικότητα, είναι αδύνατον να χωρέσουν όλες τους σε ένα κείμενο, τόσο επειδή απλώνονται γεωγραφικά, όσο και επειδή πολλές από αυτές συνέβησαν ατομικά και αθόρυβα.
Τα παρακάτω σωματεία πρωτοστάτησαν στον αγώνα για τα πυρόπληκτα ζώα – και τα περισσότερα έχουν ανάγκη την ενίσχυσή μας.
Dog’s Voice – Σε Αττική και Εύβοια
Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά στο μέτωπο Βαρυμπόμπης – Θρακομακεδόνων, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Dog’s Voice, με την εμπειρία που είχε αποκτήσει από τη φρικτή πυρκαγιά του Ματιού, βρέθηκε στο πλευρό των πυρόπληκτων ζώων.
Πολύ γρήγορα στήθηκε στο πρώην λατομείο του Δήμου Γαλατσίου από την κυβέρνηση εκπροσωπούμενη από τον Θεοδωρή Λιβάνιο, το Δήμο, το ΓΕΕΘΑ, την Περιφέρεια Αττικής και το Dogs’ Voice προσωρινός χώρος φιλοξενίας των πυρόπληκτων ζώων χωρητικότητας 300 θέσεων για σκύλους και ειδικό εσωτερικό γατωνα.
Συγκεκριμένα, ενεργοποίησε την πλατφόρμα αναζήτησης φιλοξενητών πυρόπληκτων ζώων, καθώς επίσης πλατφόρμα επανένωσης για όσους βρήκαν ή έχασαν ζώα στην περιοχή.
Για να καταχωρηθεί ένα ζώο χρειάζεται η φωτογραφία του, τηλέφωνο επικοινωνίας, περιγραφή και αποστολή στο info@dogsvoice.gr.
Στην πλατφόρμα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή όσοι διαμένουν στο νομό Αττικής και δύνανται να φιλοξενήσουν κατ’ ελάχιστον μία εβδομάδα ένα ζώο σε ανάγκη. Οι εθελοντές κάνουν έκκληση για φιλοξενίες καθώς είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της διάσωσης ενός ζώου πριν την υιοθεσία ή την επανένωση με τον κηδεμόνα του.
Τι σημαίνει πρακτικά
Ομάδες εθελοντών πεδίου που κάνουν περισυλλογή τραυματισμένων ζώων τα μεταφέρουν σε κτηνιατρικούς σταθμούς του μηχανισμού για παροχή πρώτων βοηθειών και καταγραφή.
Σε κάθε σταθμό υπάρχουν εθελοντές που ασχολούνται μόνο με την καταγραφή των ζώων (φωτό, ιστορικό και αξιολόγηση κτηνιάτρου) και ενημερώνουν την ομάδα διαχείρισης σχετικά προκειμένου να στείλουν τα ζώα σε κατάλληλα σπίτια φιλοξενίας.
Εθελοντές μεταφοράς παίρνουν ζώα μόνο εφόσον έχουν περάσει από κτηνιατρικό έλεγχο και καταγραφή και τα μεταφέρουν στις φιλοξενίες τους.
Συλλογή τροφών και φαρμάκων γίνεται στους κτηνιατρικούς σταθμούς για να υπάρχει σωστή διοχέτευση στους εθελοντές και καταγραφή.
Τα ζώα κατόπιν μεταφέρονται σε ασφαλείς φιλοξενίες στην Αττική. Μπορείτε να βρείτε την πλατφόρμα εδώ: https://forms.gle/GhwrDHVWoMYi5DF79
Τα ζωάκια λάμβαναν τις πρώτες βοήθειες στον σταθμό που είχε δημιουργηθεί από τους κτηνιάτρους της ΕΔΚΕ έδιναν τις πρώτες βοήθειες στο Ολυμπιακό Χωριό και στη συνέχεια μεταφέρονταν στον σταθμό πρώτων βοηθειών στο Γαλάτσι, για καταγραφή, επανένωση με τους κηδεμόνες τους ή εύρεση φιλοξενίας.
Πλέον, βάσει της τελευταίας ανακοίνωσης του Dog’s Voice, ο σταθμός του Γαλατσίου δεν δέχεται άλλα πυρόπληκτα ζωάκια από την Αττική, εφόσον αυτά δεν έχουν περάσει ήδη από το μηχανισμό που έχει δημιουργηθεί, καθώς οι φωτιές στο λεκανοπέδιο βρίσκονται πλέον υπό έλεγχο.
Ωστόσο, το σωματείο έχει ήδη αρχίσει να δέχεται πυρόπληκτα ζώα από τη Β. Εύβοια, ενώ επεξεργάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας επιπλέον σταθμού στην περιοχή που έχει δεχτεί και το σοβαρότερο πλήγμα από τις φωτιές.
Επιπλέον, όσοι έχουν χάσει κάποιο ζώο εξαιτίας της πυρκαγιάς μπορούν να το αναζητήσουν εδώ.
Η τελευταία τους ανάρτηση:
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 11/8 ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Καθώς οι φωτιές στην Αττική έχουν τεθεί σε πλήρη έλεγχο, οι εισαγωγές νέων ζώων στον σταθμό για πυρόπληκτα ζώα στο Γαλατσι έχουν μειωθεί σημαντικά σήμερα και ως εκ τούτου από αύριο 12 Αυγούστου:
1. Δεχόμαστε ΜΟΝΟ ζώα που βρίσκονται ήδη σε φιλοξενίες μέσω του μηχανισμού με σκοπό την επανένωση με τους ιδιοκτήτες ή τη μεταφορά σε νέα φιλοξενία. Για κάθε άλλη περίπτωση ΔΕΝ θα μπορούμε να δεχόμαστε νέα ζώα. Αν φιλοξενείτε πυρόπληκτο ζωάκι που δεν έχει περάσει από τον μηχανισμό μπορείτε να το φέρετε ΜΟΝΟ για καταγραφή ως πυρόπληκτο και κτηνιατρικό έλεγχο.
2. Δεχόμαστε ιδιοκτήτες που ψάχνουν τα ζωα τους και εξυπηρετούμε πλήρως τις ανάγκες ταυτοποίησης και τις επανενωσεις. Στους ιδιοκτήτες ζητάμε να βάλουν τσιπ με δίκη μας δαπάνη εντός 3 εβδομάδων. Αν δεν το κάνουν ενημερώνονται ότι θα γίνει καταγγελία καθώς έχουμε όλα τα στοιχεία τους.
3. Η πλειοψηφία των ζώων που έχουν καταγράφει και παραδοθεί στο σταθμό βρίσκεται σε φιλοξενίες σε σπίτια. Σκοπός μας είναι όλα τα ζώα του σταθμού να έχουν είτε επανενωθεί είτε να έχουν μεταφερθεί σε ασφαλείς φιλοξενίες μέχρι την Κυριακή. Κατόπιν αυτού θα κρατήσουμε στο σταθμό ένα πολύ μικρό χώρο για ζώα που δεν έχουν δυνατότητα να φιλοξενηθούν σε σπίτια με καταληκτική ημερομηνία την 31η Αυγούστου όπου ο σταθμός θα αδειάσει οριστικά.
4. Κανένα ζώο δεν θα επιστρέψει στο δρόμο. Όσα ζώα που δεν έχουν microchip δεν τα αναζητήσει ο ιδιοκτητης τους, αφού σημανθούν στους Δήμους που περισυλλέχθηκαν, θα προωθηθούν σε υιοθεσίες και θα βρίσκονται σε ασφαλείς φιλοξενίες μέχρι να βρούμε το δικό τους παντοτινό σπίτι.
5. Ζώα τα οποία έχουν περισυλλεχθεί σε κακή κατάσταση νοσηλεύονται ήδη σε κλινικές ενώ έχουμε δεσμευτεί ότι θα καλύψουμε μέσω δωρεών που έχουμε λάβει όλα τα κτηνιατρικά έξοδα για όλα τα πυρόπληκτα ζώα που φιλοξενούνται και μετά τον ένα μήνα δεν τα έχει αναζητήσει κανεις.
6. Το ωράριο του σταθμού για το κοινό είναι από αύριο 08:00-23: 00. Τις υπόλοιπες ώρες στο χώρο θα βρίσκονται μόνο οι υπεύθυνοι βάρδιας που φροντίζουν τα ζώα και την ασφάλεια του χώρου.
7. Σε συνεργασία με την Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος (Ε.Δ.Κ.Ε.) αναζητούμε λύση για να στήσουμε αντίστοιχο σταθμό στην Εύβοια. Είχαμε μια θετική εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση νωρίτερα σήμερα.
8. Δεν υπάρχουν άλλες ανάγκες σε τροφή, φάρμακα ή εθελοντές. Είστε υπέροχοι και σας ευχαριστούμε για όλα
Θα σας ενημερώνουμε συνεχώς.
Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος (ΕΔΚΕ) – Σε Αττική και Εύβοια
Η ΕΔΚΕ, που πάντοτε παρεμβαίνει με αυταπάρνηση σε τέτοιες περιπτώσεις, για άλλη μια φορά έδωσε εξαιρετικά σημεία γραφής.
Από την πρώτη στιγμή, οι εθελοντές κτηνίατροι βρέθηκαν στο πλευρό των ζώων που τραυματίστηκαν από τις πυρκαγιές της Αττικής, ενώ έχουν ήδη βρεθεί και στην Εύβοια, δίνοντας τις πρώτες βοήθειες όχι μόνο σε ζώα συντροφιάς, αλλά και στα αμέτρητα παραγωγικά ζώα του νησιού.
Τα καταφύγια που χάθηκαν στη φωτιά
Οι καταστροφικές πυρκαγιές απείλησαν πολλαπλά καταφύγια ζώων – και δυστυχώς κάποια μετατράπηκαν εντέλει σε στάχτη.
Μια τέτοια περίπτωση ήταν το καταφύγιο ζώων της Κατρίνας Τσάνταλη, A Little Shelter, στο Πολυδένδρι.
Τα ζώα που φιλοξενούνταν εκκενώθηκαν και η Κατρίνα Τσάνταλη δεσμεύτηκε το καταφύγιο ζώων να ξαναστηθεί από τη αρχή.
«Το καταφύγιό μας επίσημα δεν υπάρχει πια. Τα ζώα μας είναι σε ασφαλές μέρος και αυτό έχει σημασία. Δεν έχουμε λόγια αυτή τη στιγμή. Το μόνο σίγουρο πως θα τα ξανακάνουμε όλα. Συγκεντρωνόμαστε να σώσουμε ό,τι άλλα ζώα μπορούμε. Σας ευχαριστώ όλους για το ενδιαφέρον και τις προσευχές. Προσεύχομαι για όλους μας, να περάσει σύντομα αυτός ο εφιάλτης. Καλή δύναμη και καλή τύχη», έγραψε σε ανάρτησή της η Κατρίνα Τσάνταλη.
Ίσως ακόμη πιο δραματική να ήταν η περίπτωση του Ranch-Eros, ενός σωματείου που φιλοξενεί κακοποιημένα ή εγκαταλελειμμένα άλογα και άλλα ιπποειδή και που μέχρι πρόσφατα βρισκόταν στη Β. Εύβοια και συγκεκριμένα στην παραλία της Αγίας Άννας.
Empty the Cages – Σε Αττική και Ηλεία
Εκτός από τη βοήθεια που προσέφερε η εθελοντική οργάνωση Empty the Cages στην Αττική, είναι «παρούσα» και στην Ηλεία, συλλέγοντας τρόφιμα για τα ζώα συντροφιάς και τα παραγωγικά ζώα που βρέθηκαν να περιπλανιούνται μετά τη φωτιά, χωρίς να έχουν πια ούτε προστασία ούτε τροφή.
Σύμφωνα με την κ. Δασκαλάκη, που βρισκόταν στο πόστο της συλλογής των τροφίμων, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πραγματικά συγκινητική. Στο «παράθυρο» 36 ωρών που είχαν αφήσει οι εθελοντές για την προσέλευση του κόσμου και την παράδοση των προϊόντων, εμφανίστηκαν, όπως εξηγεί στο in.gr, «από ανθρώπους με γεμάτα πορτμπαγκάζ μέχρι πιτσιρίκια που κρατούσαν από ένα σακουλάκι».
Προς το παρόν, η πλήρης εικόνα της κατάστασης στην Ηλεία και την Αρκαδία δεν είναι σαφής, καθώς οι εθελοντές δεν είχαν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν τα σημεία όπου βρίσκονταν τα περισσότερα παραγωγικά ζώα, ώστε να δουν τι ανάγκες υπάρχουν για βοήθεια.
Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας παραχώρησε το Αμαξοστάσιό του, ώστε να μπορέσουν να μοιράσουν από εκεί τις προμήθειες που συγκέντρωσαν.
Όπως αναφέρει η οργάνωση στην τελευταία ανάρτησή της:
«Κάναμε έκκληση ζητώντας την βοήθεια σας για συλλογή ειδών ανάγκης για ζώα που πλήττονται από τις πυρκαγιές στον νόμο Ηλείας και η ανταπόκριση σας ήταν συγκινητική . Μεχρι εχθες το βράδυ εθελοντες οδηγούσαν από Αθήνα προς Πύργο ,έφτασαν 2 την νύχτα ,έκατσαν να ξεχωρίσουν ανά είδος τις δωρεες και επέστρεψαν στην Αθήνα το χάραμα καθώς εργάζονται καθημερινά .
Εθελόντρια μας παρέμεινε στην περιοχή και με την πολύτιμη βοήθεια ανθρώπων που θελησαν να βοηθήσουν εθελοντικά μετέφεραν τα πράγματα ώστε να μοιραστούν στους πληγείσες .
Ο κάθε ένας από εμάς συνέβαλε σε αυτή την ανθρώπινη αλυσίδα αλληλεγγύης για τα ζώα που μας έχουν ανάγκη κι είμαστε Ευγνομωνες για την παρουσία και την στήριξη σας .
Ευχαριστούμε την Εμμυ η οποία συγκέντρωσε τα αγαθά στην Αθήνα ,την Εύα ,την Ζωφραφιά ,την Ασιμίνα ,τον Γιάννη οι οποίοι έκαναν πραγματικότητα αυτό το εγχείρημα , την φιλοζωική Πύργου που συνέβαλε ενεργά στην μεταφορά και μετακίνηση των αγαθών , τον Αλέξη και την Ελισσαβετ οι οποίοι παραθέριζαν στην Ζαχάρω και έπειτα άπο την έκκληση μας έσπευσαν να βοηθήσουν .
Μπορεί να μην πρόκειται για τόνους τροφών, όμως σε εμάς η κάθε σακούλα τροφής έδωσε ελπίδα και πίστη . Θα ακολουθήσουν κι άλλες δράσεις στην περιοχή οι οποίες θα ανακοινωθούν δημόσια .
Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη»
ΑΝΙΜΑ – Για την άγρια ζωή
Ίσως τα μεγαλύτερα θύματα των καταστροφικών πυρκαγιών να ήταν τα άγρια ζώα. Εκτός από εκείνα που κάηκαν ή τραυματίστηκαν, όλους τους έχασαν το πραγματικό τους «σπίτι», το δάσος.
Επιπλέον, πολλοί πελαργοί αποπροσανατολίστηκαν από τους καπνούς στο ταξίδι τους προς την Αφρική, με αποτέλεσμα να μπλεχτούν σε ηλεκτροφόρα καλώδια και να σκοτωθούν.
Τη φροντίδα τους έχει αναλάβει η ΑΝΙΜΑ, που πάντα καλύπτει τις ιατρικές ανάγκες των άγριων ζώων, παρά τις δυσκολίες, το κόστος και τον μικρό αριθμό των εθελοντών.
Η κ. Μαρία Γανωτή, πρόεδρος της
ΑΝΙΜΑ, μίλησε σχετικά στο MEGA:
«Πολλά ζώα κάηκαν και δεν μπορούμε να μετρήσουμε πόσα ήταν. Πολλά ζώα που ήταν τραυματισμένα ή σοκαρισμένα από τη φωτιά. Εδώ στην ΑΝΙΜΑ έχουν έρθει πολλές χελώνες, αλλά και άλλα ζώα, αρκετά πουλιά, ένα κουνάβι, κοτσύφια ζαλισμένα από καπνούς. Τώρα έχουν αρχίσει να έρχονται ζώα από την Εύβοια.
Χάθηκαν πολλά ζώα, αλλά η φύση θα ανακάμψει εάν την αφήσουμε ήσυχη. Μόλις βρέξει τώρα στα δάση θα φυτρώσει χορταράκι. Θα επανέλθουν έντομα, σαύρες και άλλα ζώα που τρώνε χορτάρι. Θα επανέλθουν τα αρπακτικά, όπως αλεπούδες και γεράκια.
Πρέπει να φροντίσουμε να μην δημιουργήσουμε οχλήσεις στις περιοχές που δεν έχουν καεί. Θα πρέπει αν προσέχουμε την οδήγηση, ιδίως το βράδυ, να βάζουμε νερά και από εκεί και πέρα να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση».
Πολλά ζώα ήταν σαστισμένα και απρόσεκτα, με αποτέλεσμα να πεθάνουν από ηλεκτροφόρα καλώδια.
Εάν κάποιος δει κάποιο ζώο στο δρόμο, όπως μία αλεπού, δεν θα πρέπει να το ενοχλήσει. Εάν το ζώο είναι τραυματισμένο, τότε η σύσταση είναι να επικοινωνήσει κανείς με την ΑΝΙΜΑ προκειμένου να λάβει οδηγίες για το πως θα διαχειριστεί την κατάσταση.
Απλοί πολίτες
Ίσως η πιο συγκινητική δράση από όλες, όμως, να ήταν αυτή των απλών πολιτών, που χωρίς δεύτερη σκέψη έσπευσαν να βοηθήσουν εγκλωβισμένα ζώα.
Μια τέτοια περίπτωση είναι και αυτή της Ιζαμπέλας, μιας νεαρής χορεύτριας, που έσωσε ένα άλογο από τη φωτιά που ξέσπασε στην Πετρούπολη.
Η ανάρτησή της συγκλονίζει: