Όλες οι πλευρές θα πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Ουενμπίν, αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις αποτροπής.
Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Ουάνγκ επανέλαβε επίσης την άποψη της Κίνας ότι οι θεμιτές ανησυχίες όλων των χωρών για την ασφάλεια θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.
Η ΕΕ δε θα εμπλακεί σε κλιμάκωση
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε σήμερα ότι η ΕΕ δεν θα εμπλακεί σε κλιμάκωση μετά την κίνηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να θέσει σε συναγερμό τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις χθες.
«Δεν πρόκειται να συνεχίσουμε με αυτή την κλιμάκωση», δήλωσε ο Μπορέλ στο BBC Radio 4.
Βρετανία: “Δεν νομίζω ότι ο Πούτιν θέλει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα”
Ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε σήμερα ότι δεν αναμένει ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία. “Θα πρέπει να ανησυχούμε που ένα κράτος όπως η Ρωσία θεωρεί ότι οι κανόνες δεν την αφορούν, είτε πρόκειται για την εισβολή στην Ουκρανία είτε για την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα στο Σάλσμπερι, αλλά στην ουσία ένας αποτρεπτικός παράγοντας είναι αυτό που είναι, ένας αποτρεπτικός παράγοντας. Όσο φιλόδοξος και αν είναι (ο Πούτιν) σε σχέση με την Ουκρανία, δεν νομίζω ότι θέλει να μπει σε αυτό το πεδίο”, είπε ο Γουάλας στο ραδιοφωνικό σταθμό Times Radio.
Ο Πούτιν έθεσε χθες σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας, κάτι το οποίο σύμφωνα με τις ΗΠΑ κλιμακώνει τον πόλεμο με “επικίνδυνη ρητορική”.
“Εκανε αυτό το σχόλιο. Το εξετάζουμε. Αλλά ξέρετε, αυτό που δεν θα έπρεπε στ’ αλήθεια να ξεχνάμε είναι ότι αυτή είναι μια μεγάλη προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα προβλήματά του στην Ουκρανία το να χρησιμοποιεί αυτές τις φράσεις στα μέσα ενημέρωσης”, είπε ο βρετανός υπουργός στο δίκτυο Sky News.
Όπως είπε ο Γουάλας, ο Πούτιν συμπεριφέρθηκε παράλογα αποφασίζοντας να εισβάλει στην Ουκρανία. Επιπλέον ο Γουάλας δεν προέβη σε κάποια εικασία σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του Πούτιν προσθέτοντας ότι η Δύση θα διατηρήσει το επίπεδο ετοιμότητάς της.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ενώ ο Πούτιν έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τις δυνάμεις αποτροπής, που χειρίζονται τα πυρηνικά όπλα, η Βρετανία θεωρεί ότι η εντολή εξυπηρετεί σε έναν μεγάλο βαθμό ρητορικούς σκοπούς και ότι ο Πούτιν δεν θέλει να τα χρησιμοποιήσει.
“Η γλώσσα που έχει χρησιμοποιήσει ο πρόεδρος Πούτιν δεν συνδέεται στην πραγματικότητα με κάτι που να παραπέμπει σε διαδικασία ετοιμότητας. Είναι, όπως αξιολογούμε, μια κίνηση να βάλει τον αποτρεπτικό παράγοντα στον χώρο της επικοινωνίας υπενθυμίζοντας στους ανθρώπους ότι έχει έναν αποτρεπτικό παράγοντα. Δεν συνδέεται με τίποτα συγκεκριμένο ως προς την ετοιμότητα των δομών των δυνάμεων”, είπε ο Γουάλας.
Πιο επικίνδυνη η κατάσταση
Η διαταγή του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να τεθούν σε κατάσταση συναγερμού οι ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις στη διάρκεια της εισβολής που πραγματοποιεί στην Ουκρανία συνιστά κλιμάκωση και θα μπορούσε να κάνει τα πράγματα «πολύ, πολύ πιο επικίνδυνα», δήλωσε χθες ανώτερος αμερικανός αμυντικός αξιωματούχος.
«Βάζει ξεκάθαρα στο παιγνίδι δυνάμεις που, αν υπάρξει ένας λάθος υπολογισμός, θα μπορούσαν να κάνουν τα πράγματα πολύ, πολύ πιο επικίνδυνα», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Ο ίδιος χαρακτήρισε αυτή την κίνηση του Πούτιν «άχρηστη», καθώς η Ρωσία «ουδέποτε βρισκόταν υπό κάποια απειλή από τη Δύση».
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, δεν θέλησε να πει αν οι ΗΠΑ πρόκειται να δώσουν μια απάντηση που να περιλαμβάνει κάποια αλλαγή θέσης αναφορικά με τις δικές τους πυρηνικές δυνάμεις.
«Έχουμε εμπιστοσύνη στην ικανότητά μας να αμυνθούμε και να υπερασπιστούμε τους συμμάχους και εταίρους μας. Και αυτό περιλαμβάνει τον τομέα της στρατηγικής αποτροπής», σχολίασε μόνο.