Φαίνεται ότι τα νεο-οθωμανικά όνειρα του Ερντογάν έγιναν και πυρηνικά! Πλήθος έγκριτων αμυντικών εκδόσεων και ιστοσελίδων, αναφέρουν ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να αλλάξει άρδην την ισορροπία δυνάμεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και αξιοποιώντας την εμπειρία από τον πυρηνικό σταθμό Ακούγιου, καθώς και από τα σχέδια για δύο επιπλέον πυρηνικά εργοστάσια σε Σινώπη και Θράκη, να εντάξει στον στόλο της πυρηνικό υποβρύχιο!

Για τον σκοπό αυτό η Τουρκία έχει μελετήσει υποβρύχια όπως τα γαλλικά κλάσης Barracuda, τα οποία προσφέρουν προηγμένες δυνατότητες σε θέματα σχεδιασμού stealth και μεγάλης επιχειρησιακής αυτονομίας.

Τα μελλοντικά τουρκικά πυρηνικά υποβρύχια θα ενισχύσουν σημαντικά τον γεωστρατηγικό ρόλο της Αγκυρας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ θα είναι εξοπλισμένα με πυραύλους ATMACA και GEZGİN και τορπίλες AKYA.

Η ανάλυση του έγκυρου αμερικανικού περιοδικού «The National Interest» δείχνει ότι στα επόμενα δέκα χρόνια η Τουρκία, είναι δυνατό να γίνει η κυρίαρχη ναυτική δύναμη στην ευρύτερη περιοχή, εγείροντας ζητήματα ασφάλειας για τον ελληνισμό, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η Άγκυρα, στο πλαίσιο του προγράμματος MILDEN, κατασκευάζει το πρώτο εγχώριο -μη πυρηνικό- υποβρύχιο, με σύστημα πρόωσης AIP, εκτόπισμα περίπου 2.700 τόνων και μήκος άνω των 80 μέτρων.

Επίσης, έχει ξεκινήσει την κατασκευή του αεροπλανοφόρου MUGEM, το οποίο θα είναι μεγαλύτερο και ισχυρότερο από το ελικοπτεροφόρο TCG Anadolu και θα ενσωματώνει προηγμένες τεχνολογίες, θα είναι εξοπλισμένο με το σύστημα κάθετης εκτόξευσης πυραύλων MIDLAS, τέσσερα αντιπυραυλικά συστήματα Gokdeniz Close-in, έξι αντιαεροπορικά Aselsan των 25 χιλιοστών και θα φιλοξενεί και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η παράδοσή του έχει προγραμματιστεί για το 2028.

Επιπρόσθετα, ξεκίνησε την κατασκευή του πρώτου αντιτορπιλικού (κλάσης TF-2000), το οποίο θα είναι εξοπλισμένο με προηγμένα συστήματα ανθυποβρυχιακού πολέμου, αεράμυνας και άμυνας περιοχής.

Το ζητούμενο, βέβαια, είναι αν η παραπαίουσα οικονομία της Τουρκίας θα μπορέσει να αντέξει το «φαραωνικό» εξοπλιστικό πρόγραμμα. Επί αυτού, η Al-Monitor σημειώνει ότι ο τρέχων προϋπολογισμός του τουρκικού ναυτικού είναι περίπου 12 δισ. δολάρια. Για το πυρηνικό υποβρύχιο υπολογίζει το κόστος περίπου σε 2 με 3 δισ. δολάρια, ενώ για το τουρκικό αεροπλανοφόρο περίπου 8 δισ. δολάρια.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, άσχετα από το αν ο Ερντογάν θα αγνοήσει το «κόστος», από την πλευρά μας η κατάσταση απαιτεί συνεχή παρακολούθηση και διπλωματική εγρήγορση. Εξάλλου, την αξία της συνεπούς ναυτικής στρατηγικής μάς την έχουν αφήσει παρακαταθήκη, εδώ και χιλιάδες χρόνια, ο Ηρόδοτος, και κυρίως ο Θουκυδίδης!