«Το εάν θα παραμείνω στη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ή όχι θα το αποφασίσουν τα μέλη του κόμματός μας και όχι ο Βαξεβάνης με τον Λακόπουλο, τα φιλαράκια του Νίκου Παππά». Αυτό διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ο Πάνος Σκουρλέτης, θεωρώντας πως η συστηματική στοχοποίησή του από το «Documento» του Κώστα Βαξεβάνη και την ιστοσελίδα «Ανοιχτό Παράθυρο» του Γιώργου Λακόπουλου σχετίζεται με τις εσωκομματικές εξελίξεις.
Αυτό γιατί ως γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια προσπάθησε, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, στο βαθμό που ήταν εφικτό, να κρατήσει ζωντανή την «αριστερή ψυχή» της Κουμουνδούρου, όταν κάποιοι άλλοι την «πούλησαν με ευκολία» στον διάβολο, στη λογική «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».
Αν και αυτή είναι η ρομαντική εκδοχή, που προβάλλει μάλιστα στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του για να ερμηνεύσει τις σε βάρος του επιθέσεις από τους δημοσιογράφους- φίλους του Νίκου Παππά, όπως τους χαρακτηρίζει, όλα δείχνουν πως τα επεισοδιακά κεφάλαια αυτής της ιστορίας διαμορφώνουν την πλοκή ενός έργου με τίτλο «Η επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ» και «ποιες δυνάμεις θα κυριαρχήσουν στον χώρο σε περίπτωση διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα».
Ο Πάνος Σκουρλέτης, το διάστημα που είναι γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος, εμφανίζεται ως θιασώτης της «αριστερής» γραμμής. Ο ίδιος εκτιμά πως σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, κυρίως στους κόλπους της Νεολαίας, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αστείρευτη δυναμική ανόδου, που δεν πρέπει να «γκριζοποιηθεί» η καθαρότητα της με «ετερόκλητες» συμμαχίες – είτε προέρχονται από τον χώρο της «λαϊκιστικής Δεξιάς», όπως συνέβη με τους ΑΝ.ΕΛ., είτε γίνονται με προσωπικότητες και παράγοντες της τυχοδιωκτικής Σοσιαλδημοκρατίας, που είδαν «ανοιχτό παράθυρο και μπήκαν» στη διακυβέρνηση της Αριστερός, για να την οδηγήσουν στα «συστηματικά» μονοπάτια των «αστικών κομμάτων», υιοθετώντας μάλιστα τα χούγια τους, ιδίως ως προς το σκέλος της διαπλοκής.
Βέβαια, ο Πάνος Σκουρλέτης, ναι μεν φρόντισε κατά καιρούς να διαφοροποιηθεί από όλα αυτά, ωστόσο δεν προέβη στην απόλυτη αποδοκιμασία τους, για να έχει το τεκμήριο της αθωότητας σε προσωπικό επίπεδο, όπως έκαναν κατά καιρούς άλλοι σύντροφοί του, όπως ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης που τα βρόντηξε και έφυγε όταν διαπίστωσε τη διολίσθηση του ΣΥΡΙΖΑ σε πολιτικές και αποφάσεις συστημικού χαρακτήρα.
Στους εσωκομματικούς συσχετισμούς, πάντως, όπου διακυβεύονται τα πάντα για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Πάνος Σκουρλέτης, όπως επίσης οι Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και πολλά ακόμη στελέχη που στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ισχυρή πρόσβαση στις οργανώσεις, αλλά και απήχηση στον παραδοσιακό κομματικό και σκληρό πυρήνα. Θεωρούνται οι «κλειδοκράτορες» της Κουμουνδούρου και ως εκ τούτου, αναδεικνύονται σε ρυθμιστές των μελλοντικών εξελίξεων.
Την πραγματικότητα αυτή κατά βάθος την ξέρει καλά και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, όσο και αν έχει επιχειρήσει να διαμορφώσει συνθήκες «εξουδετέρωσης» της προαναφερθείσας ομάδας, δεν τα έχει καταφέρει μέχρι σήμερα.
Εκείνος, βέβαια, που πεισματικά επιδιώκει να τους κατατροπώσει, πετυχαίνοντας την αποδυνάμωση της κυριαρχίας τους στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ή την τελική απαξίωσή τους σε επικοινωνιακό επίπεδο, είναι ο Νίκος Παππάς, ο οποίος, όμως, έχει ένα μειονέκτημα απέναντί τους. Αν δεν υπάρχει Τσίπρας, δεν υπάρχει και Παππάς.
Ως εκ τούτου, στη συζήτηση για την επόμενη ημέρα παίζεται και το δικό του πολιτικό μέλλον, που ο Πάνος Σκουρλέτης, μαζί με τους υπόλοιπους «ιστορικούς κοτζαμπάσηδες» της Αριστεράς, υπονομεύει εδώ και καιρό. Ο Πάνος Σκουρλέτης τον είχε καλέσει μάλιστα δημοσίως να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση του φίλου του, Μανώλη Πετσίτη.
Οι «53+» του Ευκλείδη Τσακαλώτου από την άλλη αποδοκίμασαν τον Νίκο Παππά για τους χειρισμούς του στις τηλεοπτικές άδειες. Ο «έκκεντρος» Νίκος Φίλης τον αποδοκίμασε για την ΕΡΤ που είχε μετατρέψει σε «παραμάγαζό» του. Εσχάτως, δε, του ζητούν τα ρέστα και για την ανάμιξή του στην υπόθεση Novartis ως προς την πτυχή των εξωδικαστικών συμβιβασμών που επιχειρούσε να κάνει σε συγκεκριμένη υπόθεση.
Πηγή: του Γιώργου Κατσίγιαννη, “Παραπολιτικά”