Καμπάνια –διαδικτυακού κυρίως χαρακτήρα- ξεκινά άμεσα από το υπουργείο Εσωτερικών με στόχο να ενημερωθούν οι Έλληνες του εξωτερικού για τη δυνατότητα που πλέον έχουν να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους στις εθνικές εκλογές. Παράλληλα μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα τεθεί σε λειτουργία και η σχετική πλατφόρμα.

«Η επιτυχία του νόμου θα εξαρτηθεί από τη δουλειά που θα γίνει από το ΥΠΕΣ και τα κόμματα. Θα γίνει καμπάνια για να ενημερωθούν οι 400.000 Έλληνες που υπολογίζεται πως ζουν στο εξωτερικό. Είναι η πιο παραγωγική και αναπαραγωγική γενιά» είπε ο Τάκης Θεοδωρικάκος σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, εξηγώντας πως το δημογραφικό πρόβλημα απειλεί την Ελλάδα και η σύνδεση με τους Έλληνες του εξωτερικού είναι απαραίτητη.

Ξεκαθάρισε πως σήμερα δεν υπάρχουν ασφαλή στοιχεία που να δείχνουν τον ακριβή αριθμό των μεταναστών που αφορά ο νέος νόμος. «Πρέπει να τους πείσουμε πως αξίζει τον κόπο» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Απαντώντας σε εκείνους που τον κατηγορούν ότι έβαλε νερό στο κρασί του, είπε πως «το αποτέλεσμα είναι καλύτερο από το μη αποτέλεσμα». «Προβληματίστηκα αλλά πείστηκα όταν κατάλαβα πως ο νόμος περιλαμβάνει τη γενιά του Brain drain» σημείωσε εξηγώντας πως πρόκειται για ρύθμιση διευκόλυνσης και όχι δικαίωμα ψήφου. Ονομαστικά αναφέρθηκε στον Γιάνη Βαρουφάκη και στα όσα του καταλόγισε  λέγοντας πως «δεν αποκλείουμε κανέναν από το να έρθει να ψηφίσει». «Διαφωνώ και με το ΚΚΕ αλλά χρειάζονταν οι ψήφοι τους για να περάσει ο νόμος» είπε σε άλλο σημείο ενώ εξήγησε πως κάθε βελτίωση του νόμου απαιτεί 200 ψήφους.

Ερωτώμενος για τον εκλογικό νόμο, εκτίμησε πως εκεί οι συναινέσεις θα είναι πάρα πολύ δύσκολες. «Ο μόνος τρόπος για να εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές  είναι οι ψήφοι του κ. Τσίπρα» είπε για να επισημάνει πως «Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας». Σε κάθε περίπτωση ο εκλογικός νόμος αναμένεται να κατατεθεί μέσα στο 2020 και θα τον χειριστεί αποκλειστικά ο πρωθυπουργός.