Με τους εισηγητές των κομμάτων άνοιξε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την “Κύρωση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Η Συμφωνία θα συζητηθεί και θα ολοκληρωθεί σήμερα με την ψήφισή της, ενώ το πολιτικό ενδιαφέρον εστιάζεται στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών που αναμένονται να ξεκινήσουν μετά τις 12 το μεσημέρι.
Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των κομμάτων, κατα τη συζήτηση της στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της βουλής υπερ τής κύρωσης τάχθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευση δήλωσαν ότι την καταψήφισαν.
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στον γεωπολιτικό χάρτη και να φέρει τα κόμματα προ των ευθυνών τους.
Όπως έκανε σαφές και χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Επιτροπής που εκλέχθηκε στο 14ο Συνέδριο του κόμματος την περασμένη Κυριακή, στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή “όλοι θα έχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν για το πώς αντιλαμβάνονται, πραγματικά, τις συμμαχίες της χώρας και τη θέση της πατρίδας μας σε αυτό τον γεωπολιτικό χάρτη ο οποίος αλλάζει με τόσο μεγάλη ταχύτητα.
Αυτό το οποίο ξέρω είναι ότι η θέση της Ελλάδας τα τελευταία τρία χρόνια ενισχύθηκε γεωπολιτικά, αμυντικά, οικονομικά. Το κύρος της χώρας μας είναι πολύ αυξημένο σε σχέση με αυτό το οποίο ήταν τον Ιούλιο του 2019, όταν ο ελληνικός λαός μάς εμπιστεύτηκε την διακυβέρνηση του τόπου”.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι αυτό είναι και το μήνυμα το οποίο θα μεταφέρει στην επίσημη επίσκεψη που θα έχει στην Ουάσιγκτον.
Με το προς κύρωση πρωτόκολλο τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, επιδιώκονται η επιβεβαίωση της δέσμευσης για εμβάθυνση και περαιτέρω επέκταση της στρατηγικής αμυντικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας των μερών και της κοινής αφοσίωσης στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της δικαιοσύνης και της κοινωνικής προόδου.
Χαιρετίζεται δε ο ρόλος της Ελλάδας ως περιφερειακού ηγέτη και πυλώνα σταθερότητας, γίνεται αναφορά στο ενδεχόμενο μελλοντικής χρήσης και άλλων ελληνικών εγκαταστάσεων στην ηπειρωτική χώρα ή στα νησιά και αναλαμβάνεται δέσμευση για συνέχιση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα των υποδομών και του υλικού με τους ευνοϊκότερους κατά το δυνατόν όρους για τη χώρα μας, καθώς και για τη στήριξη του στόχου της Ελλάδας να καταστεί περιφερειακό κέντρο σε θέματα συντήρησης, διοικητικής μέριμνας και εκπαίδευσης.