Πόρους άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ αναμένεται να διοχετεύσει η κυβέρνηση την επόμενη διετία στο σύνολο της ελληνικής επιχειρηματικότητας, όπως ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, στο πλαίσιο της ψήφισης του νέου αναπτυξιακού νόμου.
Ενίσχυση όλων των κατηγοριών επιχειρήσεων
«Ο νέος αναπτυξιακός νόμος εγγυάται με διαφάνεια, σοβαρότητα και συνεργασία με τους ιδιωτικούς φορείς την αποτελεσματική κατανομή πόρων», τόνισε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι τα επενδυτικά καθεστώτα που προβλέπονται αφορούν τόσο τις μεγάλες όσο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Στόχος μας είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι θα εξεταστούν δημιουργικές προτάσεις που κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, με στόχο τη συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας και του παραγωγικού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας.
Σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν έντονη κριτική στον νέο αναπτυξιακό νόμο, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι η πολιτική της ευνοεί τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της πρωτογενούς παραγωγής.
Όπως υποστήριξαν, τα προγράμματα ενίσχυσης δεν είναι προσβάσιμα στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, λόγω των υψηλών απαιτήσεων σε ίδια κεφάλαια, ενώ τόνισαν ότι η συνολική χρηματοδότηση ύψους 1 δισ. ευρώ για το 2025-2026 δεν επαρκεί, με το Υπουργείο Οικονομίας να διατηρεί τον πλήρη έλεγχο κατανομής των κονδυλίων, χωρίς ουσιαστική λογοδοσία.
Νέα Ενιαία Αρχή για την εποπτεία της αγοράς
Στην ίδια παρέμβασή του, ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε και τη δημιουργία νέας Ενιαίας Αρχής για την εποπτεία της αγοράς, με στόχο την ενίσχυση του κρατικού μηχανισμού ελέγχου και την προστασία των καταναλωτών.
«Δημιουργούμε έναν ενιαίο μηχανισμό, στον οποίο θα μπορεί να απευθύνεται κάθε πολίτης που αντιμετωπίζει προβλήματα με αγαθά ή υπηρεσίες», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η νέα αρχή θα αξιοποιεί σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, το προσωπικό του Συνηγόρου του Καταναλωτή και των υφιστάμενων ελεγκτικών μηχανισμών του Υπουργείου Ανάπτυξης, όπως η ΔΙΜΕΑ.
Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε, επίσης, ότι η χώρα καταγράφει πλέον τον χαμηλότερο πληθωρισμό τροφίμων στην ευρωζώνη και αρνητικό πληθωρισμό σε βασικά είδη διαβίωσης, τονίζοντας πως η μάχη κατά της ακρίβειας «δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ».