Η ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή αποτελεί μια από τις κορυφαίες πράξεις της κοινοβουλευτικής λειτουργίας διότι ορίζει την κυβερνητική πολιτική για το επόμενο έτος. Ωστόσο η συμμετοχή και το ενδιαφέρον των βουλευτών στη διαδικασία είναι αντιστρόφως ανάλογη με την μεγάλη αξία που έχει η συζήτηση και η ψήφιση του προϋπολογισμού.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό τα έδρανα της Βουλής ήταν κυριολεκτικά άδεια. Ελάχιστοι βουλευτές ήταν παρόντες ενώ η συζήτηση μέχρι στιγμής ήταν εξαιρετικά υποτονική. Ελάχιστοι παρακολούθησαν τις ομιλίες των υπουργών για τον προγραμματισμό των Υπουργείων τους το επόμενο έτος και ακόμα πιο λίγοι τις ομιλίες των βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Ενδεικτικό είναι σε ότι ενώ η Βουλή απαρτίζεται πλέον από 9 κόμματα, αριθμός ρεκόρ, οι βουλευτές που ζήτησαν το λόγο ήταν λιγότεροι από πέρυσι, όταν υπήρχαν και λιγότερα κόμματα στη βουλή! Πιο συγκεκριμένα για τον προϋπολογισμό του 2023 έλαβαν το λόγο πάνω από 200 βουλευτές ενώ φέτος δεν ζήτησαν το λόγο ούτε 190 βουλευτές. Μάλιστα υπάρχουν κόμματα της αντιπολίτευσης που μίλησαν ελάχιστοι βουλευτές σε σχέση με το μέγεθος της κοινοβουλευτικής τους ομάδας.

Η υποτονική συμμετοχή των βουλευτών σε αυτήν την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία αποτελεί πραγματικά όνειδο για τη δημοκρατική λειτουργία της χώρας μας και μάλιστα τη σχετική του αγανάκτηση εξέφρασε και ο γνωστός δημοσιογράφος, Νίκος Χατζηνικολάου, με ανάρτηση σου στο «Χ».