Προϋπολογισμός ΕΕ: Και τώρα η μπάλα στους 27 ηγέτες

by MANIFESTO

Από τις Βρυξέλλες επιτέλους τα ευχάριστα νέα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται ότι παίρνουν θέση και χαρίζουν ελπίδες, αισιοδοξία στα 450 εκατ. πολιτών της ΕΕ.

του Μανώλη Μαυρομμάτη*

Περισσότερο και στην κορυφή όλων η υγεία και το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που έφθασε ως η θαυματουργός δύναμη σωτηρίας του πλανήτη!

Τα εκατομμύρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοινώνονται και η αγορά των εμβολίων αποτελούν συμβόλαιο με τις εταιρείες παραγωγής!

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν παίρνει το κλειδί του χρηματοκιβωτίου και πολλαπλασιάζει τις ποσότητες του εμβολίου, ενώ με βαθιά ανάσα ξεκλειδώνει και τις διαφορές με το ΕΚ. Ώστε να ελευθερωθούν οι εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ αλλά και των 1 τρισ. 74 δισ. ευρώ του επταετούς προϋπολογισμού που έχει ψηφιστεί από τους 751 ευρωβουλευτές του κοινοβουλίου.

Για την Ελλάδα από τα 750 δισ. αναλογούν 31.9 δισ. (8.9 του ΑΕΠ σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΕ). Απομένουν φυσικά τα 19 δισ. περίπου των ΕΣΠΑ και οι επιστροφές ώστε η χώρα μας να αποκομίσει ταμειακά έσοδα συνολικά 60-70 δισ. ευρώ!

Από τα 31,9 δισ. τα 22,5 δισ. είναι ως επιδοτήσεις, ενώ τα υπόλοιπα 9,4 δις ως δανεισμός.

Τo tomanifesto.gr στο αναλυτικό ρεπορτάζ από το Σάββατο είχε αναλυτικά αναφερθεί στην χθεσινή συνεδρίαση αποκαλύπτοντας τους στόχους της. Η γερμανική προεδρία, οι εκπρόσωποι του Ευρωπ. Κοινοβουλίου και της Κομισιόν κάτω από την πίεση της πανδημίας, του χρόνου που έχει καταναλωθεί σε διαπραγματεύσεις, αλλά και της οικονομικής κρίσης. Με την Πολωνία, την Ουγγαρία να απειλούν με βέτο εφ’ όσον οι συνάδελφοι τους κυρίως Ολλανδίας, Φινλανδίας, Δανίας, Σουηδίας, επιμείνουν στην παρέμβαση τους στις κυβερνήσεις τους για επιβολή του κράτους δικαίου”. Η συμφωνία ήταν επιβεβλημένη και οι υποχωρήσεις υποχρεωτικές!

Ο μόνιμος εκπρόσωπος της Γερμανίας στις Βρυξέλλες Μίκαελ Κλάους με εντολή Μέρκελ χρειαζότανε ένα τέλος και μια οριστική συμφωνία.

Έπρεπε να ξεμπλοκάρει τις διαφορές με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ντάβιντ Σασσόλλι εξουσιοδοτημένο για στήριξη της πλειοψηφίας.  Η κομισιόν με σύμφωνη γνώμη της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Κυριάρχησε η καλή θέληση με πρώτο σταθμό και όπλο την απειλή του κορωνοϊού και τις καταρρέουσες οικονομίες αρκετών κρατών, επήλθε η συμφωνία!

Παραμένουν στον αρχικό προϋπολογισμό τα ποσά για το Εράσμους. Την ενέργεια. Τα αγροτικά. Την πράσινη ανάπτυξη. Την παιδεία. Την ψηφιακή πολιτική. Υπολογίζεται ότι το συνολικό ποσό φθάνει τα 39 δισ. ευρώ!

Και τέλος. Ο έλεγχος των προϋπολογισμών θα βρίσκεται στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και όχι όπως ζήτησαν οι πέντε του βορρά. Δηλαδή σε εκείνους.

Κανείς δεν πανηγυρίζει και κανείς δεν αισθανότανε στο τέλος νικητής η ηττημένος.

Μια πολύ σημαντική αρχή είχε επιτευχθεί!

Τώρα οι προσεχείς σταθμοί θα δείξουν και το τέλος του παιχνιδιού.

1) Όλα τα συμφωνηθέντα θα έλθουν προς ψήφιση στην επόμενη ολομέλεια του ΕΚ!

2) Δεύτερη φάση η Σύνοδος Κορυφής των 27 αρχηγών τον Δεκέμβριο.

Στις Βρυξέλλες έληξαν τα πρώτα ουσιαστικά 90 λεπτά!

Τώρα η μπάλα βρίσκεται στα πόδια και στο γήπεδο των 27 ηγετών.

Κάποτε φυσικά ο αγώνας τελειώνει. Οι πολίτες της ΕΕ περιμένουν νίκη της αλληλεγγύης! Πιστεύουμε ότι όλοι έχουν βάλει νερό στο κρασί τους.


Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην Ευρωβουλευτής  της Ν.Δ και  ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλινα Γκεοργκίεβα.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα