Έκκληση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, “να αναβιώσουμε” την παράδοση της υπερψήφισης των αμυντικών δαπανών, απηύθυνε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης. Ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία της τουρκικής προκλητικότητας, αυτή η κίνηση θα είναι ισχυρό μήνυμα σε αυτούς που φρουρούν με αυταπάρνηση την πατρίδα, ότι ενωμένοι τους στηρίζουμε είπε ο κ. Βολουδάκης

Στη συζήτηση είναι παρών και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Για τον νέο προϋπολογισμό, ο κ. Βολουδάκης είπε ότι θα σηματοδοτήσει την αρχή της ουσιαστικής ανάταξης της ελληνικής οικονομίας. Ο προϋπολογισμός του 2020, είπε ο κ. Βολουδάκης, αποτυπώνει μια οικονομική πολιτική που βασίζεται στην αντίληψη ότι η ευημερία θα επανέλθει στη χώρα όταν κινητοποιηθούν οι επενδύσεις, εγχώριες και ξένες, και δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, ενώ δεν παραβλέπει και την ανάγκη να απλωθεί ένας δείκτης προστασίας για τους πιο αδύναμους απέναντι στον κίνδυνο της φτώχειας, αλλά και την ανάγκη της ελάφρυνσης της φορολογικής επιβάρυνσης των φυσικών προσώπων.

Ο κ. Βολουδάκης άσκησε δριμεία κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τους “καταστροφικούς πειραματισμούς” του 2015, και για τους “συμβιβασμούς” με τους εταίρους που “δέσμευσαν” τη χώρα σε πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2060, και περιγράφοντας τον νέο προϋπολογισμό είπε ότι η κυβέρνηση επιτυγχάνει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, με μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, χωρίς ταυτόχρονα να επέρχεται πραγματική μείωση δαπανών σε κανένα τομέα πολιτικής.

 

Μιλώντας για τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού είπε ότι το 2020 το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης σε όρους ενισχυμένης εποπτείας προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 3,58% του Α.Ε.Π., αυξημένο έναντι του σχετικού στόχου κατά 164 εκατ. Το ΑΕΠ εκτιμάται ότι τα αυξηθεί κατά 2,8%, λίγο πάνω από την τελευταία εκτίμηση της Επιτροπής (+2,3%) για το 2020. Οι συνολικές δαπάνες προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν σε 57, 2 δισεκ. αυξημένες κατά 772 εκατ. σε σχέση με την αντίστοιχη εκτίμηση για το 2019.

Ειδικότερα για τον κοινωνικό προϋπολογισμό και τις ασφαλιστικές εισφορές υπενθύμισε την εξαγγελία της μείωσης των εισφορών στη μισθωτή εργασία κατά 5% εντός της επόμενης τετραετίας, ενώ στον προϋπολογισμό του 2020 έχει ήδη ενσωματωθεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στη μισθωτή εργασία κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες, με έναρξη εφαρμογής στο δεύτερο εξάμηνο του 2020. Για το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης είπε ότι το 2020 θα διαμορφωθεί στα 329,5 δισ. ή 167% του Α.Ε.Π., μειωμένο κατά 6,3 ποσοστιαίες μονάδες του Α.Ε.Π. έναντι του 2019.

Κατερχόμενος από το βήμα, μετά την ολοκλήρωση της εισήγησής του, ο κ. Βολουδάκης δέχθηκε τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ στα υπουργικά θεωρεία παρακάθονταν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, με πρώτον -δίπλα στον πρωθυπουργό- τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο προϋπολογισμός του 2020 και οι ελαφρύνσεις στους φορολογούμενους

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020» έχει ήδη γίνει δεκτό, κατά πλειοψηφία, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με τη Νέα Δημοκρατία να ψηφίζει υπέρ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 να το καταψηφίζουν, και την Ελληνική Λύση να επιφυλάσσεται για την Ολομέλεια.

Κατά τη συζήτηση του σχεδίου προϋπολογισμού , η κυβέρνηση πρόκειται να επικεντρωθεί στις φορολογικές ελαφρύνσεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα με το φορολογικό νομοσχέδιο.

Με τον νέο προϋπολογισμό η κυβέρνηση προχωρά στην άμεση υλοποίηση του συνόλου των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει προεκλογικά, αλλά και από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρωταρχικός στόχος είναι η ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, ενώ ταυτόχρονα πετυχαίνει να είναι ουδέτερο το δημοσιονομικό ισοζύγιο ελαφρύνσεων – παρεμβάσεων.

Οι φοροελαφρύνσεις

Για το 2020 ο κατάλογος με τις φοροελαφρύνσεις περιλαμβάνει:

– Την μείωση του πρώτου συντελεστή για φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 9% για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ

– Την διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα με αύξηση κατά 1000 ευρώ για κάθε παιδί . Στην έκθεση υπάρχει μια δυσφορία για την κατάργηση της περικοπής του αφορολόγητου αλλά πουθενά δεν ζητούν την επαναφορά του μέτρου

– Την καθιέρωση χαμηλού φορολογικού συντελεστή 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα

– Την απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης όλων των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% ανεξαρτήτως της μορφής της αναπηρίας

– Την μείωση του ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη και τα κράνη μοτοσικλέτας από το 24% που είναι σήμερα στον μειωμένο συντελεστή 13%

– Την μείωση του συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24%

– Την μείωση της φορολογίας των μερισμάτων από το 10% στο 5%

– Την αυτοτελή φορολόγηση του δικαιώματος προαίρεσης έναντι μετοχών με 15% αντί της σημερινής φορολόγησης μέσω της κλίμακας

– Την κατάργηση της φορολογίας στα εταιρικά ομόλογα σε όλους τους ξένους επενδυτές με στόχο την εξεύρεση φθηνού χρήματος

– Το πακέτο για την ενίσχυση της οικοδομής που περιλαμβάνει την αναστολή για τρία χρόνια και του φόρου υπεραξίας αλλά και ους ΦΠΑ για τα ακίνητα με οικοδομική άδεια από 1/1/2006 Στο τελευταίο εκφράζεται επίσης μια δυσφορία από την επιτροπή αλλά ούτε και εδώ ζητά την ακύρωση του μέτρου

– Την έκπτωση έως και 40% από το φόρο των δαπανών για εργασίες τεχνικής αισθητικής ή και ενεργειακής αποκατάστασης ακινήτων . Μάλιστα στο φορολογικό νομοσχέδιο θα διευκρινίζεται ότι με τις εργασίες σε ακίνητα παράλληλα με την έκπτωση του 40% θα ισχύει η έκπτωση του 5% στην φορολογία εισοδημάτων από ακίνητα

– Την θέσπιση , σε συνέχεια της ρύθμισης των 120 δόσεων ,νέας πάγιας ρύθμισης οφειλών προς την εφορία σε 24 έως 48 δόσεις έναντι 12 έως 24 της υφιστάμενης από 1/1/2020

Οι στόχοι

Οι προβλέψεις της κυβέρνησης βασίζονται στην παραδοχή πως η Ελληνική Οικονομία θα καταφέρει το 2020 εν μέσω αρνητικού κλίματος στην παγκόσμια οικονομία να τρέξει με εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης που φτάνει το 2.8% του ΑΕΠ.

Αναφορικά με το 2020 η εκτίμηση είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει το 3,56% του ΑΕΠ, υπερκαλύπτοντας έτσι το στόχο κατά 164 εκατ ευρώ, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ θα φτάσει το 2,8% από 2% που είναι η πρόβλεψη για το 2019.

Στο μέτωπο της ανεργίας προβλέπεται υποχώρηση από το 15,9% στο 14%, ενω σε εθνικολογιστική βάση αναμένεται επίσης μείωση της ανεργίας από το 17,4% στο 15,6% σύμφωνα με τον ορισμό της ΕΛΣΤΑΤ.

Στον προϋπολογισμό προβλέπεται για το 2020 αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,8%, της δημόσιας κατά 0,6%, με τις επενδύσεις να καταγράφουν ρυθμό αύξησης 13,4%. Οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 5,1% οι δε εισαγωγές κατά 5,2%, ενώ ο εναρμονισμένος πληθωρισμός προβλέπεται στο 0,7%.

Αναφορικά με το χρέος, ο προϋπολογισμός εκτιμά ότι το 2020 θα υποχωρήσει στο 167% του ΑΕΠ από 173,3% που είναι φέτος. Τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις αναμένεται να διαμορφωθούν σε 2,44 δισ. ευρώ.