Προβληματισμός για την προστασία της πρώτης κατοικίας

by MANIFESTO

Προβληματισμό προκαλεί η επιλογή της κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Όπως γράφει και ο Γιώργος Παπαχρήστος στα Νέα, «είναι μια καλή ευκαιρία να το ξεκαθαρίσει απολύτως και η κυβέρνηση, διότι αν συμβαίνει πραγματικά, να τελειώνει δηλαδή την 31η Αυγούστου η περίοδος προστασίας της πρώτης κατοικίας και από 1ης Σεπτεμβρίου να ξεκινάει το πάρτι των πλειστηριασμών, αυτό δεν αντέχεται με τίποτα.

Οχι μόνο γιατί η κοινωνία έχει βασανιστεί από τις επιπτώσεις, οικονομικές και κοινωνικές, της πανδημίας του κορωνοϊού. αλλά και γιατί όσο και να πιέζουν (που πιέζουν, δηλαδή…) τρόικα και τράπεζες, η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι όρος απαράβατος για να προχωρήσει κάποια στιγμή στον δρόμο της ανάπτυξης η χώρα.

Και έπειτα, ποιοι είναι αυτοί που θα πληγούν πρώτοι από την άρση των περιορισμών; Ανθρωποι του μόχθου, αυτοί που ζουν στο όριο της φτώχειας, άνεργοι, συνταξιούχοι και γενικώς δυσπραγούντες. Οι άλλοι, οι κονομημένοι, καθόλου δεν ενδιαφέρονται. Για την ακρίβεια, δεκάρα δεν δίνουν, πολύ απλά γιατί το πρόβλημα δεν τους ακουμπάει…

Ευκαιρίας δοθείσης, νομίζω ότι είναι απαραίτητο ο Μητσοτάκης να ρίξει μια ματιά στη χθεσινή παρέμβαση της προέδρου Φώφης (περαστικά να ευχηθώ – είχε μια μικρή περιπέτεια με την υγεία της…), η οποία επαναφέρει παλαιότερη πρότασή της και ζητάει τη σύσταση «Διακομματικής Επιτροπής στη Βουλή, για να βρεθεί μια δίκαιη, βιώσιμη, αποτελεσματική λύση για τους ασθενέστερους δανειολήπτες». Η πρόεδρος Φώφη τα «χώνει» και στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως λέει, η άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι και έργο ΣΥΡΙΖΑ (πλην ΝουΔού) και προειδοποιεί ότι αν δεν γίνει κάτι «θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου».

Οπως λέει, “σε λίγες ημέρες οι πλειστηριασμοί απελευθερώνονται και δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά που αδυνατούν να εξοφλήσουν τα δάνειά τους κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους από τα funds. Ιδιαίτερα σε μια εποχή που η οικονομική κρίση και η ανεργία παίρνουν επικίνδυνες διαστάσεις”. Και προσθέτει, δίνοντας έναν δραματικό τόνο στην υπόθεση:

“Τα λόγια περιττεύουν. Καλώ τον Πρωθυπουργό και όποιον ενδιαφέρεται για τους πραγματικά αδύναμους δανειολήπτες να τη στηρίξει για να δοθεί λύση”.

Συνηγορώ και εγώ: Πρόεδρε Κυριάκο, ρίξε μια ματιά, κάνε κάτι. Για καλό είναι. Θα σωθεί κόσμος…».

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα