Ο προσφάτως ψηφισθείς νόμος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, του οποίου ήμουν εισηγήτρια στη Βουλή από την πλευρά της Ν.Δ., είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την κοινωνία, γιατί στο επίκεντρό του βρίσκεται ο πιο ευάλωτος αλλά και ο κάθε πολίτης, γιατί αφορά την πρόσβασή του σε γιατρό, σε βελτιωμένες υπηρεσίες και σε πιο ποιοτικές επιλογές, εντός του δημόσιου συστήματος υγείας. Η πρωτόγνωρη εμπειρία της πανδημίας κατέδειξε βασικά κενά του ΕΣΥ αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ. Αυτός είναι και ο κύριος στόχος, η κάλυψη όλων εκείνων των κενών που αναδείχθηκαν και καταγράφηκαν μέσα και εξαιτίας της πανδημίας σε σχέση με το ΕΣΥ με κεντρικό βάρος στον παρόντα νόμο την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τον ΕΟΠΥΥ.
Κομβική μεταρρύθμισή του είναι ο προσωπικός γιατρός. Προσωπικός γιατρός για όλους με ελεύθερη επιλογή στην περιοχή που διαμένει ο κάθε πολίτης και δωρεάν. Βασική διαφορά της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης είναι ότι δίνονται κίνητρα τόσο στους γιατρούς οικονομικά, για να γράψουν όσο περισσότερα άτομα μπορούν, όσο και στους πολίτες για να εγγραφούν. Επίσης, είναι σημαντικό ότι ως προσωπικοί ιατροί δύνανται να ορίζονται και ιατροί άλλων ειδικοτήτων που σχετίζονται με χρόνια νοσήματα, αξιοποιώντας με αυτόν τον τρόπο το ιατρικό δυναμικό της χώρας.
Με τον νόμο αυτόν, παράλληλα, επιχειρείται η ουσιαστική αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, βελτιώνονται οι υποδομές των κέντρων υγείας και των ΤΟΜΥ και παράλληλα δίνεται η δυνατότητα συνεργασίας με ιδιωτικές δομές καθώς και με δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ετσι, ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να πάει σε μία πρωτοβάθμια δομή κοντά στο σπίτι του, κοντά στη γειτονιά του, να εξυπηρετηθεί με επαγγελματισμό, με επιστημοσύνη και αυτό να έχει μετρήσιμα αποτελέσματα και μάλιστα δωρεάν. Επιπροσθέτως, αναβαθμίζεται ο ΕΟΠΥΥ σε γνήσιο ασφαλιστικό φορέα με πιο ποιοτικές παροχές προς όφελος του πολίτη.
Οι παρούσες διατάξεις δεν σβήνουν ούτε διαγράφουν ό,τι υπάρχει και λειτουργεί σωστά μέχρι σήμερα. Απεναντίας, το διατηρούν και λειτουργούν βελτιωτικά, συμπληρωματικά, ώστε να διορθώσουν τις αστοχίες εκείνες και τα διαγνωσμένα προβλήματα, με στόχο πάντοτε την εξυπηρέτηση του πολίτη – ασθενούς.
Καταλήγοντας, εκπροσωπώ φύσει και θέσει τη γενιά των νυν 40ρηδων, που ήταν η γενιά των 30ρηδων που έφυγαν στο εξωτερικό για δουλειά, τη γενιά του braindrain. Θεωρώ ότι με βάση τη μεταρρύθμιση αυτήν, σε έναν επόμενο αλλά εύλογο χρόνο θα ήταν επωφελές να δοθούν κίνητρα στους νέους γιατρούς για να μείνουν στον τόπο μας, αλλά και για όσους έχουν φύγει να επιστρέψουν.
Η Αννα Ευθυμίου είναι Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ.