Τη δεύτερη και την όγδοη θέση των πιο φιλοπουτινικών κομμάτων στην Ευρωβουλή καταλαμβάνουν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιστοίχως, σύμφωνα με τη «Novaya Gazeta Europe», τη ρωσική εφημερίδα που μελέτησε και ανέλυσε στοιχεία των ψηφοφοριών από το 2019 έως το 2023.

 

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΣ

 

Τα δύο ελληνικά κόμματα συνυπάρχουν στη λίστα των πρώτων δέκα μαζί με άλλα αριστερά, αλλά και ακροδεξιά κόμματα από ευρωπαϊκές χώρες που εκπροσωπούνται στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η «συνύπαρξη και η σύμπλευση» των δύο ελληνικών «αριστερών» κομμάτων με ακροδεξιούς και άλλους ριζοσπαστικοποιημένους κομματικούς σχηματισμούς, που έχουν λάβει αναχρονιστικές και ακραίες θέσεις σε σημαντικά θέματα όπως είναι οι αμβλώσεις, οι ομοφυλόφιλοι, τα εγκλήματα πολέμου του ρωσικού καθεστώτος στην Ουκρανία και άλλα εξαιρετικά ευαίσθητα για την ποιότητα και το μέλλον της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, είναι καταφανής.

Επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά τον αντιδημοκρατικό ιδεολογικό τους χαρακτήρα και την ψευδή προοδευτικότητα που ευαγγελίζονται.

 

Τα στοιχεία

Η έρευνα της «Novaya Gazeta» επικεντρώθηκε στις ψηφοφορίες που έγιναν στο Ευρωκοινοβούλιο από το 2019 έως το 2023 με κριτήριο το πώς τα κόμματα τοποθετήθηκαν ή απείχαν από συζητήσεις για εξαιρετικά σοβαρά θέματα που αφορούσαν στη ρωσική πολιτική και κυρίως την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και τις κυρώσεις της Ε.Ε. εναντίον της Μόσχας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τρέχουσα σύγκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ενεργή από το 2019. Από τότε μέχρι τον Ιανουάριο του 2023, τα μέλη του ψήφισαν συνολικά 22 ψηφίσματα που συνδέονται άμεσα με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κρεμλίνου, τον πόλεμο της Ουκρανίας ή τις κυρώσεις της Ε.Ε. Το 2019 και το 2020 εγκρίθηκαν από ένα ψήφισμα, επτά το 2021, 12 το 2022 και ένα ψηφίστηκε τον Ιανουάριο του 2023.

Ενα ακόμη ψήφισμα που καλούσε τη Ρωσία να απελευθερώσει πολιτικούς κρατουμένους ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 16 Φεβρουαρίου 2023, χωρίς τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης ψηφοφορίας να συμπεριληφθούν στην έρευνα της «Novaya Gazeta».

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι μεταξύ των πρώτων δέκα φιλοπουτινικών κομμάτων του Ευρωκοινοβουλίου συμπεριλαμβάνεται ως δεύτερο το ΚΚΕ, με την πρώτη θέση να καταλαμβάνεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει την 8η θέση.

Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι στην Ευρωβουλή εκπροσωπούνται περισσότερα από 270 κόμματα από όλες τις χώρες της Ευρώπης.

 

Δύο φανατικοί

Από την έρευνα προέκυψε, επίσης, και η ομάδα των ευρωβουλευτών που χαρακτηρίζονται «χρήσιμοι» για το Κρεμλίνο. Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγονται δύο ευρωβουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, που μαζί με το Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας ψηφίζουν σχεδόν πάντα κατά των αντιρωσικών ψηφισμάτων.

Δύο ευρωβουλευτές από το τσέχικο εθνικιστικό, αντιμεταναστευτικό κόμμα «Ελευθερία και Αμεση Δημοκρατία», επίσης, συχνά υπερασπίζονται τα συμφέροντα της Μόσχας.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ακροδεξιού κόμματος «Ελευθερίας της Αυστρίας» είναι λίγο πιο προσεκτικοί, αλλά εντέλει με τη στάση που τηρούν «εξυπηρετούν» τα συμφέροντα του Κρεμλίνου. Οταν λέμε πιο «προσεκτικοί», οι συγκεκριμένοι βουλευτές επιλέγουν να μην ψηφίζουν ανοιχτά υπέρ της Ρωσίας, αλλά σχεδόν πάντα να έχουν ένα πρόσχημα ώστε να απέχουν από τις ψηφοφορίες.

Μεταξύ των κομμάτων που βρίσκονται στην ίδια λίστα των δέκα πρώτων «υποστηρικτών» του Πούτιν στην Ευρωβουλή συγκαταλέγονται κόμματα όπως το Εθνικό κόμμα Γαλλίας, που έρχεται τρίτο στην ανάλογη φιλοπουτινική κατάταξη, η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» και η «Λέγκα του Βορρά» του Ματέο Σαλβίνι.

Πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, οι ευρωβουλευτές από το κυβερνών κόμμα της Ουγγαρίας Fidesz και το μεγαλύτερο δεξιό κόμμα της Ιταλίας, τη Λέγκα, απείχαν από την ψηφοφορία με θέματα κατά της ρωσικής πολιτικής. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι οι ιδρυτές και των δύο αυτών κομμάτων, ο Βίκτορ Ορμπαν και ο Ματέο Σαλβίνι, διατηρούν εμφανείς και αφανείς δεσμούς με το Κρεμλίνο.

Αυτή η στάση τους, σε γενικές γραμμές, δεν σημαίνει ότι μπορεί να επηρεάσει τη λήψη των τελικών αποφάσεων, αλλά δίνουν κάθε δικαίωμα στη ρωσική προπαγάνδα να διατυμπανίζει ότι υπάρχει έλλειψη ενότητας στην Ευρώπη.

 

Ποια είναι η «Novaya Gazeta»

Η «Novaya Gazeta» είναι μια ανεξάρτητη ρωσική εφημερίδα, γνωστή για την κριτική που ασκεί στην πολιτική του Πούτιν, αλλά και την ερευνητική δημοσιογραφία που κάνει με επίκεντρο τη ρωσική πολιτική και την κοινωνική πραγματικότητα στη χώρα.

Μέχρι τον Μάρτιο του 2022, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και το καθεστώς του Κρεμλίνου επέβαλε λογοκρισία, η εφημερίδα εκδιδόταν στη Μόσχα, αλλά και σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού.

Από τότε διεκόπη η έντυπη έκδοση της εφημερίδας και τα άρθρα της δημοσιεύονται στα αγγλικά στον ιστότοπό της σε εβδομαδιαία βάση.

Από το 2000 μέχρι και σήμερα επτά δημοσιογράφοι της εφημερίδας έχουν δολοφονηθεί μετά από αποκαλυπτικές έρευνες που είχαν δημοσιεύσει. Ανάμεσά τους και η παγκοσμίως γνωστή δημοσιογράφος Αννα Πολιτόφσκαγια.

Τον Οκτώβριο του 2021, ο αρχισυντάκτης της, Ντμίτρι Μουράτοφ, τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, μαζί με τη Μαρία Ρέσα, για την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης στις πατρίδες τους.

Ο ιστότοπος της εφημερίδας πέφτει διαρκώς θύμα αποκλεισμού από την κυβέρνηση του Πούτιν. Εντούτοις κατορθώνει και επανεμφανίζεται.