Γράφει ο Άρης Διάκος


Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επιδιώκει την αποσυμπίεση από την τοξικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περιπλακεί σε ένα κρεσέντο πολιτικού ανταγωνισμού και λαϊκισμού. Η υπόθεση Ανδρουλάκη έχει προκαλέσει τη σκληρή αντίδραση της Κουμουνδούρου. Μια αντιπολιτευτική τακτική που ξεπερνάει κατά πολύ τις συνήθεις πρακτικές των αξιωματικών αντιπολιτεύσεων. Σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους, ο ΣΥΡΙΖΑ περνά στην αντεπίθεση επιδιώκοντας ουσιαστικά να διασώσει τη δική του πολιτική εικόνα που δείχνει να χάνει, αφού τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει πάνω στο ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας είχε δεχθεί εισηγήσεις και προτάσεις για κατάθεση πρόταση μομφής. Δηλαδή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος να καταθέσει στη γραμματεία του προέδρου του Κοινοβουλίου την αντίστοιχη πρόταση. Με την προοπτική της έκτακτης σύγκλησης της Βουλής, που επί τριήμερο θα συζητούσε τη συγκεκριμένη πρόταση. Δηλαδή, από την ερχόμενη Παρασκευή έως και την Κυριακή συνεδρίαση Βουλής και ψηφοφορία την τελευταία ημέρα, όπως ορίζεται εκ του κανονισμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως η δυνατότητα κατάθεσης ανάλογης πρότασης, ως ορίζεται από τον κανονισμό της Βουλής, είναι να έχουν περάσει έξι μήνες από την προηγούμενη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει τον Ιανουάριο. Ηταν τα πρώτα στοιχεία που έψαξαν οι επιτελείς της Κουμουνδούρου, προκειμένου να διακρίνουν αν είναι εφικτή μια τέτοια πολιτική κίνηση υψηλού συμβολισμού. Οι συνεχείς ενημερώσεις και η ανάγκη συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας προέκυψαν από την Παρασκευή το μεσημέρι, όταν οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Το βράδυ της ίδιας ημέρας τα ανώτατα στελέχη του κόμματος είχαν ενημερωθεί για την έκτακτη συνεδρίαση της επομένης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες σκέψεις των περισσοτέρων ήταν τόσο η πρόταση μομφής όσο και οι σφοδρές επιθέσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα. Ολοι είχαν αντιληφθεί πως ο Νίκος Ανδρουλάκης τούς είχε πάρει την μπουκιά από το στόμα.

Ο στόχος είναι να μην αφήσει στη Χαριλάου Τρικούπη την πολιτική επικοινωνία και εκμετάλλευση του θέματος. Είναι γεγονός πως το ΠΑΣΟΚ την τελευταία περίοδο, στις δημοσκοπικές καταγραφές και κυρίως στις κυλιόμενες εσωτερικές, εμφανιζόταν να σημειώνει χαμηλά ποσοστά. Η αποκάλυψη του όλου θέματος έφερε εκ νέου τον Νίκο Ανδρουλάκη στα πρωτοσέλιδα της πολιτικής επικαιρότητας. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία στην Κουμουνδούρου. Αντιλαμβάνονται πως η αλλαγή της πολιτικής συγκυρίας μπορεί να ανατρέψει τους δικούς τους σχεδιασμούς, τουλάχιστον μέχρι τη ΔΕΘ.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έθεσαν το ζήτημα της κατάθεσης της πρότασης μομφής ως άμεση αντίδραση. Επί τη βάσει του παραπάνω σκεπτικού και σε επίπεδο κυρίως πολιτικής επικοινωνίας. Εξάλλου στον ΣΥΡΙΖΑ όλοι ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού. Είναι γεγονός πως η πλειοψηφία των μελών –δεν ήταν πολλοί εκείνοι που έφεραν αντίρρηση– εκτίμησαν πως το θέμα της κατάθεσης πρότασης μομφής να συζητηθεί εκ νέου με την επίσημη εορτή της 15ης Αυγούστου.

Αποστάσεις
Κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ σε πιο ψύχραιμους τόνους εκτιμούν πως η υπόθεση των παρακολουθήσεων ενδέχεται να γυρίσει μπούμερανγκ για τη μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση καθώς η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης έδειξε άμεσα αντανακλαστικά ενώ αναμένουν και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Διακρίνουν ακόμη πως έχουν διαταραχθεί οι σχέσεις μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Σε αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Ηταν και ένας από τους λόγους που δεν κατατέθηκε η πρόταση μομφής καθώς υποστηρίχτηκε πλήρως η πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για εξεταστική επιτροπή. Εκτιμήθηκε, δηλαδή, πως ενώ υπάρχει η ανάγκη να πρωταγωνιστήσει το κόμμα στην όλη υπόθεση, για την πρώτη περίοδο, να στηριχτεί η κίνηση του ΠΑΣΟΚ. «Είναι προφανές πως σε πολιτικό επίπεδο η συγκεκριμένη συγκυρία είναι προνομιακή για τις σχέσεις των δύο κομμάτων» δηλώνει στο «tomanifesto» έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημαντικός παράγοντας ήταν και η κλειστή ολομέλεια της Βουλής, λόγω θερινών διακοπών, όπως και η καλοκαιρινή ραστώνη των πολιτών, δηλαδή μειωμένο ενδιαφέρον.

Κάποιοι, που ίσως έχουν τη δυνατότητα καλύτερης ανάγνωσης του όλου θέματος, θεωρούν πως η τρέχουσα εβδομάδα θα έχει πολλαπλό ενδιαφέρον…