Ξεκίνησε χθες το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί αύριο, με ψηφοφορία στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο ενός κακοστημένου έργου που σκηνοθετεί και ανεβάζει επί μήνες ο πρόεδρός του, Αλέξης Τσίπρας σχετικά με τα παράνομα λογισμικά και τις επισυνδέσεις.
Στις ύβρεις του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επιχείρησε χθες να αποδώσει στον πρωθυπουργό χαρακτηρισμούς όπως «εγκέφαλος κυκλώματος», «αρχηγός συμμορίας», μια πρώτη απάντηση έδωσε χθες από την Κρήτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: “Σήμερα μάλιστα, ο κ. Τσίπρας έγραψε μόνος του τον πρόλογο της ήττας του, καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση. Να είναι βέβαιος, όμως, ότι αυτή η πρόταση δυσπιστίας θα μετατραπεί σε πρόταση της δικής του απιστίας προς τον λαό. Θα είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση αυτή που ήδη έχει ξεκινήσει. Δεν θα διαπιστώσουμε απλά την αρραγή ενότητα του κόμματος και των βουλευτών μας, θα είναι μία ευκαιρία να μάθουμε πολλά. Να μάθουμε πολλά, γιατί σχετικά με το θέμα των περίφημων υποκλοπών εμείς έχουμε ήδη τοποθετηθεί, με ευθύτητα. Αναλάβαμε τις ευθύνες μας, αλλάξαμε πρόσωπα, ψηφίσαμε ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ. Χωρίς να αγνοούμε λάθη, αλλά και χωρίς να διαλύουμε μία πολύτιμη Υπηρεσία».
Άλλωστε, όπως έκανε σαφές ο ίδιος ο πρωθυπουργός, «με τον κ. Τσίπρα εγώ δεν επιλέγω τη σύγκρουση, επιλέγω τη σύγκριση».
Ήδη από χθες, πριν ακόμα κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας, στελέχη της κυβέρνησης τη σχολίαζαν ως “καλοδεχούμενη”, καθώς αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε να γίνει απολογισμός του κυβερνητικού έργου και αναπόφευκτα σύγκριση των πεπραγμένων των κυβερνητικών θητειών Μητσοτάκη και Τσίπρα αντίστοιχα. Αλλωστε οι μνήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019 και οι συνέπειές της στην οικονομία και την κοινωνία είναι νωπές και η σύγκριση σαφές προς τα πού γέρνει.
Η συζήτηση στη βουλή που θα κορυφωθεί με την ονομαστική ψηφοφορία εκτιμάται επίσης ότι θα αποτυπώσει το πόσο συμπαγής είναι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ κόντρα στην αλαζονία και τις κινήσεις εντυπωσιασμού του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο πλαίσιο της συζήτησης που ξεκίνησε χθες στη Βουλή, έντονη κοινοβουλευτική “αντιμαχία” διεξήχθη ανάμεσα στον Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ να σπεύδει προς υπεράσπισή του. Κάλεσε τον υπουργό Επικρατείας να αποσαφηνίσει αν οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί σε βάρος του κ. Ράμμου είναι γραμμή της ΝΔ και αποτελούν «σκονάκι» του κόμματος. «Εμείς στους βουλευτές μας – δεν ξέρω ποια είναι η δικιά σας πρακτική – σκονάκι δεν δίνουμε», απάντησε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και πρόσθεσε: «Οι βουλευτές μας έχουν την ευθυκρισία να κρίνουν και να τοποθετούνται. ‘Αρα σε αυτό το επίπεδο, να μην ταυτίζετε τις εσωτερικές σας διαδικασίες, με το τι κάνουμε εμείς με τους βουλευτές μας. Το πώς θα κρίνουν και το πώς θα αξιολογήσουν, είναι ζήτημα που έχει να κάνει με την ελευθερία της έκφρασης τους. Εξάλλου, ξέρετε, το άρθρο 62 του Συντάγματος την εγγυάται. Καλό θα είναι λοιπόν, να μην θέλετε να βάλουμε φίμωτρο στους βουλευτές».
Απαντώντας για την εισαγγελέα της ΕΥΠ, ο κ. Γεραπετρίτης παρατήρησε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι που μίλησαν με μεγάλη ένταση αν και η εισαγγελέας της ΕΥΠ «είναι δικαστικός λειτουργός και οι δικαστικοί λειτουργοί οφείλουν να περιβάλλονται με εμπιστοσύνη σε μια συντεταγμένη έννομη τάξη». Το δήλωσε άλλωστε, παρατήρησε ο υπουργός Επικρατείας, και ο κ. Τσίπρας που δήλωσε ότι τρέφει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. «Δικαιοσύνη αλά καρτ δεν νοείται. Ή εμπιστεύεσαι τη δικαιοσύνη ή απαξιώνεις τη δικαιοσύνη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», είπε ο κ. Γεραπετρίτης.