«Η νέα χρονιά βρίσκει την Ελλάδα με τη χαμηλότερη ανεργία από το 2010», τόνισε στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας παράλληλα τις αυξήσεις που βλέπουν ήδη με την έλευση του νέου έτους συνταξιούχοι, γιατροί και η πλειονότητα της κοινωνίας με την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης.

 

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΑΡΜΕΝΗΣ

 

Η τρίτη κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού επί των ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα υλοποιηθεί νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί. Ο πρωθυπουργός στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ανακοίνωσε ότι η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα πραγματοποιηθεί την 1η Απριλίου, επισημαίνοντας παράλληλα τις αυξήσεις που βλέπουν ήδη με την έλευση του νέου έτους συνταξιούχοι, γιατροί και η πλειονότητα της κοινωνίας.

«Από την 1η του μήνα οι συνταξιούχοι θα δουν, μετά από πολλά χρόνια, αυξήσεις στις συντάξεις τους. Οι γιατροί του ΕΣΥ θα δουν αυξήσεις στις απολαβές τους. Και πλέον όλοι οι Ελληνες θα ανακουφιστούν από την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Από τον Φεβρουάριο, επίσης, η πολιτεία θα καλύπτει ένα σημαντικό μέρος των βασικών εξόδων των νοικοκυριών. Ενώ την 1η Απριλίου, νωρίτερα από πέρυσι, θα αυξηθεί και πάλι ο κατώτατος μισθός. Ολα αυτά μπορούμε να τα πραγματοποιούμε ακριβώς επειδή η οικονομία μας αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Αλλά και γιατί προτεραιότητά μας ήταν και είναι η κοινωνία να ευημερεί χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω. Αυτόν τον στόχο υπηρετώ από την πρώτη στιγμή. Και σε αυτόν τον δρόμο παραμένω: να προχωρούμε μπροστά και πάντα ενωμένοι», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Βήματα προς τα εμπρός

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε το 2022 και στα μεγάλα βήματα που έκανε η χώρα προς τα εμπρός. «Η νέα χρονιά βρίσκει την Ελλάδα με τη χαμηλότερη ανεργία από το 2010. Με τις επενδύσεις, τις εξαγωγές και τα έσοδα του τουρισμού να ξεπερνούν κάθε προσδοκία. Με παγκόσμιους επιχειρηματικούς κολοσσούς να εμπιστεύονται τη χώρα και το μέλλον της. Και με το ψηφιακό κράτος να εξυπηρετεί τον πολίτη, καταργώντας τη γραφειοκρατία και διευκολύνοντας την καθημερινότητά του. Κι ακόμα, με τα σύνορά μας ασφαλή και την εθνική άμυνα θωρακισμένη. Τόσο με διακρατικές συμφωνίες όσο και με σύγχρονους εξοπλισμούς. Μέχρι και η ναυπηγική βιομηχανία του τόπου αναβιώνει σήμερα. Κυρίως, όμως, με την πολιτεία να υψώνει διαρκώς αναχώματα υπέρ της κοινωνίας, απέναντι πότε στις συνέπειες ενός πολέμου και πότε στις επιθέσεις της διεθνούς ακρίβειας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως όλα αυτά είναι επιτυχίες της Ελλάδας και όχι της κυβέρνησης που έγιναν πράξη χάρη στη στήριξη των πολιτών και την κατανόηση που έδειξαν στις όποιες αδυναμίες.

«Εχουμε αποδείξει ότι μαζί μπορούμε να κάνουμε τις δυσκολίες ευκαιρίες, φτάνοντας κάθε φορά, μέσα από τα κύματα, στην απέναντι όχθη», ανέφερε ο πρωθυπουργός ενώ σημείωσε ότι ο εισαγόμενος πληθωρισμός εξακολουθεί να «ροκανίζει» το μέσο εισόδημα, πιέζει πολύ, ειδικά τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, και δυσκολεύει τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων.

«Ξέρετε όμως και εσείς τις πολλές στοχευμένες προσπάθειες του κράτους να στηρίζει την οικονομία και την κοινωνία στην κάθε απρόβλεπτη δοκιμασία», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας πως έχει το εθνικό χρέος να διαφυλάξει και τη δημοσιονομική σταθερότητα. «Γι’ αυτό, παρόλο που το 2023 είναι μία εκλογική χρονιά, δεν πρόκειται να παρασυρθώ σε πλειοδοσία υποσχέσεων. Ούτε και θα μοιράσω χρήματα που δεν υπάρχουν. Αλλωστε, ύστερα από σχεδόν τέσσερα χρόνια στο αξίωμα του πρωθυπουργού, γνωρίζετε πια ότι δεσμεύομαι μόνο για εκείνα που είμαι σίγουρος ότι μπορώ να υλοποιήσω. Κι έτσι πορεύομαι από την ώρα που μου εμπιστευτήκατε αυτήν την τεράστια ευθύνη: να χτίζουμε μαζί σήμερα ένα αύριο που θα είναι καλύτερο από το χθες, με σταθερότητα, με συνέπεια και με συνέχεια», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Υποδεχόμαστε, λοιπόν, το 2023 με αισιοδοξία. Και όπως έχω πει, αν το πρώτο μας σύνθημα ήταν οι λιγότεροι φόροι, το δεύτερο πρέπει να είναι οι καλύτεροι μισθοί, η αξιοπρεπής υγεία για όλους και η προσιτή στέγη, ιδίως για τη νέα γενιά. Στόχοι που ασφαλώς δεν θα γίνουν πράξη από τη μία στιγμή στην άλλη. Που έχουν, ωστόσο, δρομολογηθεί στις ράγες συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων. Αρκεί να μείνουμε ενωμένοι. Με όπλο μας την αλήθεια, το σχέδιο και την όρεξη για δουλειά. Εύχομαι υγεία, χαρά και ελπίδα σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Ελληνες, παντού στον κόσμο. Κανείς πίσω και όλοι μαζί μπροστά! Αυτό είναι το μήνυμά μας για τη νέα χρονιά. Το μπορούμε και θα το πετύχουμε! Χρόνια πολλά!»

 

Σε Προεδρικό, Μητρόπολη

Η αύξηση του μισθού από την 1η Απριλίου δεν σχετίζεται με την ημερομηνία των εκλογών, αποσαφήνισε ο κ. Μητσοτάκης στους δημοσιογράφους που κάλυψαν την καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη τελετή ανταλλαγής ευχών με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο. «Θέλω να το αποσαφηνίσω. Η επιλογή να έρθει ένα μήνα νωρίτερα ενέχει το στοιχείο ότι τελειώνει το πρώτο τρίμηνο τον Απρίλιο, αρχίζει η τουριστική περίοδος και υπάρχει αρκετός κόσμος στον τουριστικό κλάδο», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος πρώτος αντάλλαξε ευχές με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Ξεκουραστήκατε; Επανερχόμαστε τώρα. Ο,τι καλύτερο εύχομαι», είπε ο κ. Μητσοτάκης στην κυρία Σακελλαροπούλου, με την οποία νωρίτερα παρακολούθησαν τη δοξολογία για το νέο έτος στη Μητρόπολη Αθηνών.

Μετά τον πρωθυπουργό ευχές αντάλλαξαν με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Δραγασάκης, από το ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, οι υπουργοί Τάκης Θεοδωρικάκος, Κυριάκος Πιερρακάκης, Νίκη Κεραμέως και Λίνα Μενδώνη, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και οι αρχηγοί των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, επικεφαλής όλων των θρησκευτικών δογμάτων στη χώρα, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.