Σε στρατηγικές συνεργασίες και στην καλλιέργεια προσωπικών σχέσεων με ομολόγους του και αρχηγούς κρατών, ανεξαρτήτως αν προέρχονται από την ίδια ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια, ποντάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας στις εξελίξεις, σε μια περίοδο αλλαγής συσχετισμών, αναθεωρήσεων στόχων και νέων προκλήσεων. Με το βλέμμα στις συνθήκες που θα δημιουργηθούν στη μετά Covid εποχή, θέλει ενίσχυση των διεθνών συμμαχιών, αλλά και του προσωπικού του, πρωθυπουργικού, προφίλ με διπλό στόχο: αφενός να δείχνει προς οριστική «διάλυση» σε στερεότυπα της προηγούμενης δεκαετίας, αφετέρου να θέσει την Αθήνα – με συμμάχους στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό Νότο – σε πιο παραγωγική θέση στην ΕΕ. Εξού και αναζητεί τακτικές απευθείας συζητήσεις με ομολόγους του, με τους οποίους θεωρεί ότι μοιράζονται κοινή οπτική σε προτεραιότητες που και ο ίδιος εμφανίζει στο εσωτερικό της χώρας ως κυρίαρχες της διακυβέρνησής του: οικονομική ανάκαμψη μέσα από επενδύσεις, συνέργειες στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, κοινωνική ατζέντα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ελένης Ευαγγελοδήμου στα Νέα, πρόσωπα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος παραπέμπουν στις πρώτες κινήσεις του Μητσοτάκη μετά την ανάληψη της εξουσίας για την ενίσχυση της εικόνας αξιοπιστίας της χώρας. Πλέον το στοίχημα είναι να δείχνει με πρωτοβουλίες του προς το μέλλον, ανοίγοντας ο ίδιος συζητήσεις για όσα αναμένεται να κυριαρχούν πανευρωπαϊκά μετά την πανδημία. «Ετυχε πολύ καλής υποδοχής στις Βρυξέλλες…» έλεγε προ ημερών στους «Financial Times» για το «Ελλάδα 2.Ο.». Μαζί με την Ελλάδα, ισχυρό πρόγραμμα για το Ταμείο Ανάκαμψης συνέταξε και η Ισπανία – δηλαδή, δύο από τις χώρες του Νότου που με τον όρο «PIGS» (γουρούνια, δηλαδή) δέχονταν επικρίσεις κατά την κρίση χρέους.

«Η Ελλάδα ίσως να είναι η χώρα της ευρωζώνης που θα σημειώσει την ισχυρότερη ανάπτυξη το επόμενο έτος», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε χθες από το Μαξίμου, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Η ίδια μίλησε για «πραγματικά εντυπωσιακή» διαχείριση της πανδημίας και πρόοδο της χώρας, ενώ τέθηκαν επί τάπητος θέματα για το Ταμείο Ανάκαμψης, τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας, τον αυτοκινητόδρομο Πάτρας – Πύργου καθώς και για το Θριάσιο Πεδίο ως διεθνές κέντρο εφοδιαστικής αλυσίδας.

Σε αυτό το περιβάλλον και όπως δείχνουν οι πρόσφατες κινήσεις του Πρωθυπουργού, πέρα από τη σχέση Ελλάδας – Γαλλίας που επιδιώκεται να παραμένει σταθερά σε υψηλό επίπεδο, επίκεινται προσπάθειες περαιτέρω σύσφιγξης των σχέσεων μεταξύ άλλων με Ισπανία, Πορτογαλία αλλά και στον ελληνοϊταλικό άξονα.

Γαλλία

Με βάση την παραδοσιακή ελληνογαλλική φιλία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καλλιεργήσει πλέον, σύμφωνα με συνεργάτες του, και προσωπική σχέση με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τακτικές συνομιλίες σε ό,τι αφορά διμερή ζητήματα αλλά και το «αύριο» της Ευρώπης. Αν και οι δύο ηγέτες δεν έχουν ίδια πολιτική αφετηρία, ο Μητσοτάκης έχει κερδίσει, κατά τις ίδιες πηγές, μια σχέση εμπιστοσύνης με τον Μακρόν, τον οποίο γνωρίζει από την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομικών στη χώρα του. «Μας ενώνουν πολλά με τον πρόεδρο Μακρόν» έχει πει από γαλλικού εδάφους (το Παρίσι είχε επιλεγεί ως πρώτος σταθμός των εκτός συνόρων ταξιδιών του Μητσοτάκη μετά την ανάληψη της εξουσίας, ενώ έχει «κλειδώσει» η νέα επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο τέλος Σεπτεμβρίου). Εκτός από τη σύμπλευση Αθήνας και Παρισιού σε πολιτικές που έχει ανάγκη η Ευρώπη, οι σχέσεις των δύο ηγετών έχουν συμβάλει στην ενδυνάμωση της «φωνής» της Αθήνας στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ηδη παρεμβάσεις της γαλλικής πλευράς έχουν προκαλέσει δημόσια τη σφοδρή αντίδραση της Αγκυρας.

Ιταλία

Οι προσδοκίες για τη θωράκιση μιας «νότιας» συμμαχίας με αιχμή το μεταρρυθμιστικό προφίλ ενισχύθηκαν στο Μαξίμου αμέσως μόλις ανέλαβε την ιταλική πρωθυπουργία ο Μάριο Ντράγκι – «μια εξαιρετική», κατά τον Μητσοτάκη, εξέλιξη για όλη την ΕΕ, αφού «κομίζει τεράστια αξιοπιστία». Τελευταία φορά στις αρχές Απριλίου οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για σύντομη πλην εφ’ όλης της ύλης συζήτηση στη Λιβύη – μια κίνηση στην οποία η Αθήνα θέλησε να προσδώσει ξεχωριστή σημειολογία -, ωστόσο θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη και νέα συζήτησή τους στο προσεχές διάστημα, ως σήμα ουσιαστικής σύσφιγξης στις σχέσεις των δύο χωρών. Εξάλλου η ελληνική πλευρά επενδύει πολλά στην ενεργοποίηση σταθερών ελληνοϊταλικών διαύλων, ιδίως σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα μετά την πανδημία για την οικονομία και την κοινωνία. Αυτές είναι και οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης Ντράγκι, με τον οποίο συμπλέει ο Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μεταξύ άλλων «στη γραμμή μεταρρυθμίσεων και πράσινων παρεμβάσεων». Πλέον ο πρωθυπουργός Ντράγκι (που διαδέχθηκε τον Τζουζέπε Κάντε, με τον οποίο ο Μητσοτάκης, παρά τις επιμέρους διαστάσεις απόψεων, επεδίωκε μια θερμή σχέση) προσπαθεί να οδηγήσει την Ιταλία σε θέση πρωταγωνιστή στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Στοίχημα που θέλει και ο Μητσοτάκης να κερδίσει για την Ελλάδα.

Πορτογαλία

Οικονομία, Μεταναστευτικό, κοινωνική προστασία και Ανατολική Μεσόγειος βρίσκονται σταθερά στην ελληνοπορτογαλική ατζέντα διαλόγου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απευθύνει με κάθε ευκαιρία σήμα στήριξης στις προτεραιότητες του Αντόνιο Κόστα στο πλαίσιο της πορτογαλικής προεδρίας στην ΕΕ. Ισως το πιο εμφανές αποτύπωμα στην προσπάθεια του έλληνα Πρωθυπουργού να δημιουργήσει μέτωπο συμμαχιών – κυρίως με χώρες του Νότου – σε ό,τι αφορά θέματα κοινωνικής συνοχής δόθηκε στις συζητήσεις της άτυπης συνόδου στο Πόρτο. Πρόσωπα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος σημείωναν ότι Αθήνα και Λισαβόνα δεν είναι μόνο εταίροι (ως μέλη του ΝΑΤΟ κ.ο.κ.), αλλά και καταγράφουν για τις οικονομίες τους κοινούς στόχους και ανάγκες. Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκεται συντονισμός στις πολιτικές των δύο πλευρών για τη μετάβαση στη μετά Covid περίοδο.

Ισπανία

Κοινό σύνθημα για ενίσχυση των σχέσεων Αθήνας και Μαδρίτης έστειλαν μέσα στην εβδομάδα από την Αθήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πέδρο Σάντσεθ («αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου» είπε ο ισπανός πρωθυπουργός), ο οποίος επεφύλασσε και εύσημα στην ελληνική πλευρά για το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία», για την πρόταση που αφορά τις πατέντες των εμβολίων και για το σχέδιο «Ελλάδα 2.Ο.». Κατά τον Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό, Αθήνα και Μαδρίτη πρέπει να έρθουν πιο κοντά («έχουμε πολλά κοινά», όπως είπε, «τα βλέπουμε και κατά τη διάρκεια των διασκέψεων κορυφής»), ενώ και η ελληνική πλευρά διακρίνει σύγκλιση στους στόχους και περιθώρια περαιτέρω συνεργασίας σε τομείς τους οποίους διαπερνά και το Ταμείο Ανάκαμψης (τουρισμός, ενέργεια, εκπαίδευση κ.λπ.). «Μπορεί να έχουμε διαφορετικές συνταγές», επεσήμανε με νόημα ο Πρωθυπουργός από το Φόρουμ των Δελφών, «αλλά πιστεύω πως ουδείς μπορεί σήμερα να δεχτεί -της Κεντροδεξιάς περιλαμβανομένης – ότι οι μεγάλες ανισότητες που προκαλεί ένας καπιταλισμός δίχως ρυθμίσεις και έλεγχο μπορεί να είναι οικονομικά και ηθικά αποδεκτές».

Για σειρά θεμάτων επόμενης μέρας, άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί στις διεθνείς επαφές του να «σβήσει» τα ιδεολογικά όρια. Είναι ενδεικτική η αναφορά ενώπιον του Σάντσεθ στην πρόκληση της πράσινης μετάβασης, ένα από τα σημαντικά κεφάλαια της μεταπανδημικής φάσης, το οποίο, κατά τον Μητσοτάκη, υπερβαίνει ιδεολογίες.