Μια εβδομάδα πριν το 13ο Τακτικό Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, το οποίο θα λάβει χώρα στις 3-5 Ιουνίου 2022 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, πραγματοποήθηκε στα Ιωάννινα το Προσυνέδριο της ΟΝΝΕΔ με θέμα «Ο αθλητισμός ως μοχλός ανάπτυξης εθνικής οικονομίας και εθελοντικής συνείδησης» και κεντρικούς ομιλητές τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και τον Γραμματέα της ΠΕ ΝΔ και πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Παύλο Μαρινάκη.
Χαιρετισμό απεύθυναν οι βουλευτές Σταύρος Καλογιάννης και Μαρία- Αλεξάνδρα Κεφάλα, ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, η πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ιωαννίνων Λένα Σταμάτη, η Γραμματέας Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού ΝΔ Πίστη Κρυσταλλίδου και ο Γραμματέας Οργανωτικού ΟΝΝΕΔ Ορφέας Γεωργίου. Παρών στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο πρόεδρος ΝΕ ΟΝΝΕΔ Νεόφυτος Καλαϊτζίδης, ήταν και ο Γραμματέας Οργανωτικού ΝΔ Στέλιος Κονταδάκης.
Μια ανοιχτή συζήτηση πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον Υφυπουργό Αθλητισμού και πέντε νέους αθλητές. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Ολυμπιονίκης Κωπηλασίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Λονδίνο 2012» Γιάννης Τσίλης, ο Πρωταθλητής Στίβου 1.500 μέτρων και Αναπληρωτής Υπεύθυνος Εθελοντισμού ΟΝΝΕΔ Χρήστος Παπούλιας, η αθλήτρια Πετοσφαίρισης («ΠΑΣ Γιάννινα») Στεφανία Στεφάνου, η πρώην αθλήτρια της Εθνικής Ομάδας Άρσης Βαρών και Καθηγήτρια Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Σταματίνα Παππά και ο εθελοντής σε αθλητικές διοργανώσεις Δασοπροστασίας – Δασοπυρόσβεσης Βίκτωρας Γιαννούλης.
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια της εξωστρέφειας που καταβάλλει η Κυβέρνηση εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, με τη διεκδίκηση και υλοποίηση εμβληματικών αθλητικών διοργανώσεων, όπως το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις και ο ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος, που τερμάτισε και στην πόλη των Ιωαννίνων, ενώ στάθηκε στα τεράστια οφέλη που αποφέρει στην αναβάθμιση του αθλητικού προϊόντος η σύμπραξη Πολιτείας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιωτικού τομέα. Στάθηκε ιδιαιτέρως στον τομέα της αξίας του εθελοντισμού στις αθλητικές διοργανώσεις, που είχε γνωρίσει στασιμότητα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004, ενώ τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό και οι νέοι άνθρωποι, εκτός από την αθλητική δραστηριότητα, να έρθουν πιο κοντά στον εθελοντισμό και να “αγκαλιάσουν” το Εθνικό Δίκτυο Αθλητικού Εθελοντισμού, που συστάθηκε πρόσφατα με νόμο από το Υφυπουργείο για να δώσει στον εθελοντή την αναγνώριση και τον σεβασμό, που του αρμόζει.
Σε ό,τι αφορά τους νέους αθλητές, ο Υφυπουργός μίλησε για τη χρηματοδότηση των ερασιτεχνικών σωματείων απευθείας από την Πολιτεία, τη μεγαλύτερη που έχει δοθεί ποτέ στον ελληνικό αθλητισμό, αναφέρθηκε στον ειλικρινή διάλογο, που άνοιξε το Υφυπουργείο με όλη την αθλητική οικογένεια και τη διάδοση λιγότερο προβεβλημένων αθλημάτων, αλλά και τη διαφάνεια που μπαίνει με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στο αθλητικό οικοδόμημα, με τη σύσταση του Μητρώου Αθλητικών Σωματείων. Χαρακτηριστικά μάλιστα δήλωσε: “Η χώρα μας άνοιξε μια νέα, χρυσή σελίδα στο κεφάλαιο του αθλητισμού, της εξωστρέφειας του αθλητισμού με σημαντικά θετικές επιπτώσεις όχι μόνο στον τομέα του αγωνιστικού αθλητισμού και του αθλητικού τουρισμού, όχι μόνο στην ευζωία και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, αλλά και στον τομέα της διεθνούς προβολής της χώρας μας και της οικονομικής ανάπτυξης. Μπορούμε όλοι μαζί να ενώσουμε δυνάμεις και να πετύχουμε ώστε να αποκτήσει ο ελληνικός αθλητισμός ένα κύρος αντάξιο της βαριάς του κληρονομιάς.”
Ο Γραμματέας της ΠΕ ΝΔ και Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης επεφύλασσε ένα ευχαριστώ στους παρισταμένους: «Κ. Γραμματέα, αγαπητοί Γραμματείς του κόμματος, αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές, κ. Περιφερειάρχα, αγαπητά μέλη του ΕΓ της ΟΝΝΕΔ, βλέπω μια γεμάτη αίθουσα από νέους ανθρώπους, πολλά από αυτά τα παιδιά τα γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια, κάποιους τους γνωρίσαμε λίγα χρόνια πριν, όταν ξεκινήσαμε να αλλάζουμε τη νεολαία, τα τελευταία σχεδόν έξι χρόνια, να δίνουμε κι εμείς το στίγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στους νέους ανθρώπους.
Περάσαμε πάρα πολύ δύσκολα- πλήρη απολογισμό θα κάνουμε τις επόμενες μέρες στο συνέδριό μας- όμως επιτρέψτε μου πολύ σύντομα -και πριν απ’ όλα να ευχαριστήσω ξεχωριστά το κάθε μέλος του ΕΓ της ΟΝΝΕΔ, τον κάθε πρόεδρο ΝΕ και Τοπικών, τους Υπευθύνους της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ σε όλη την Ελλάδα. Θα δανειστώ μια φράση του κ. Κονταδάκη, «Ιστορία και νίκες γράφουν οι ομάδες». Αυτό είναι και μια από τις βασικές κατευθύνσεις που μας έδωσε από την πρώτη στιγμή ο Πρόεδρός μας και Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Βλέπω εδώ σήμερα πολλούς φοιτητές, πολλά μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και θέλω να ξεκινήσω με έναν πρόλογο, λίγο εκτός του σημερινού μας θέματος. Και εγώ από κει ξεκίνησα και αυτή η παράταξη ήταν ο λόγος όλα όσα ακολούθησαν. Προχωρήσαμε με καλούς φίλους από την ΔΑΠ, από την ΟΝΝΕΔ, από τη δουλειά μου. Και επειδή επιχειρήθηκε να διαστρεβλωθεί η πραγματικότητα, μια προπαγάνδα κυρίως από το χώρο της αριστεράς και της κεντροαριστεράς, να πω ότι μέσα από κάποιες διαρροές, οι εξαγγελίες της Υπ. Παιδείας παραποιήθηκαν- και θέλω να σας πω εγώ, ξεκάθαρα από αυτό το βήμα, και να ακουστεί δυνατά σε όλη την Ελλάδα, ότι ούτε θα καταργηθεί ποτέ η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ούτε πρόκειται ποτέ να τελειώσει αυτό που κάνει. Και θα συνεχιστεί η δράση της και μάλιστα πιο έντονα. Σήμερα εδώ όλοι μαζί πρέπει να βάλουμε ένα στοίχημα, ότι θα την πάμε ακόμα ψηλότερα, ότι θα την κάνουμε πιο δημιουργική και ακόμα πιο νικηφόρα. Δεν έχει καμία σχέση αυτό που εξαγγέλθηκε από την Υπουργό με αυτό που βγήκε προς τα έξω. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ενοχλεί, γιατί είναι η δύναμη που κρατάει τα Πανεπιστήμια όρθια, καθαρά και ανοιχτά. Και είναι το τελευταίο και πιο ισχυρό ανάχωμα στον παραλογισμό όλων των δήθεν προοδευτικών δυνάμεων και θα παραμείνει έτσι. Το μόνο που θα τελειώσει και θα τελειώσει με την ψήφο των πολιτών, τους νόμους της Κυβέρνησης και τις νίκες μας στα Πανεπιστήμια είναι οι καταλήψεις, οι παράνομες πράξεις, τα στέκια, οι συμμορίες που δρουν μέσα στα Πανεπιστήμια. Κάθε φορά που θα θέλουν να χτίζουν γιάφκες, θα χτίζουμε βιβλιοθήκες. Αυτή είναι η διαφορά μας, η ιστορία μας και το μέλλον που θέλουμε να δημιουργήσουμε.
Δεν θέλω να πω πολλά για τη σημερινή θεματική. Θα μας τα πει άλλωστε αναλυτικά ο Υπουργός με τον οποίο συμπορευθήκαμε για πολλά χρόνια -ήταν προκάτοχός μου στη θέση του Γραμματέα του κόμματος- μάλιστα μια από τις πιο δυναμικές συγκεντρώσεις τις είχαμε κάνει μαζί λίγο πριν τις εκλογές και με τον πρόεδρό μας Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αθλητισμός δεν είναι πρωταθλητισμός. Είναι πολλά ακόμα και αν είπα ότι ξεκίνησα από την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της οφείλω πολλά, σίγουρα οφείλω πάρα πολλά στο γεγονός ότι κι εγώ από πολύ μικρό παιδί έπαιζα μπάσκετ. Είναι πολλά περισσότερα από μια προπόνηση, από έναν αγώνα, από αυτά που βλέπουν όλοι. Είναι συνύπαρξη, είναι πειθαρχία, είναι υγεία. Η συζήτηση για τον αθλητισμό δεν πρέπει να περιορίζεται στις ομάδες, αλλά να ξεκινάει από το σχολείο. Είμαστε λοιπόν, πολύ περήφανοι που το πρώτο πράγμα που ξεκινήσαμε στην αρχή αυτής της τριετίας, είναι να δημιουργήσουμε μια συνολική πρόταση για τα σχολεία, μιλώντας για τον τρόπο εκμάθησης όλων αυτών των αξιών -πολλά από αυτά υιοθετήθηκαν από την κ. Κεραμέως και που το τελευταίο πράγμα που κάνουμε πριν το συνέδριο είναι να συνεχίζουμε τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πρότασης για τους νέους αθλητές. Κάθε γήπεδο που ανοίγει είναι ένα στέκι παράνομων ενεργειών που κλείνει. Κάθε παιδί που ξεκινάει ένα άθλημα -είτε είναι καλό σε αυτό είτε όχι, αυτό δεν έχει καμία σημασία-, είναι ένας άνθρωπος που δεν θα οδηγηθεί σε κακές συνήθειες. Κάθε σχολείο που ενδυναμώνει το μάθημα της γυμναστικής ουσιαστικά και δημιουργεί αθλητικές εγκαταστάσεις δημιουργεί καλύτερους ανθρώπους.
Η αλήθεια είναι πως χάθηκαν πολλές ευκαιρίες. Καλλιεργήθηκε μια νοοτροπία ότι η γυμναστική ήταν το διάλειμμα, ανάμεσα στα υπόλοιπα μαθήματα. Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη και θυμάμαι ως μια από τις πιο κορυφαίες συναντήσεις μας μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια της προεδρίας μου, την κουβέντα μας στο ΟΑΚΑ με νέους αθλητές. Είδα ανθρώπους πρότυπα και θέλω να μιλήσω γι’ αυτό. Πρότυπα είναι άνθρωποι όπως ο Χρήστος (σ.σ. Παπούλιας) και είναι τιμή μας που είναι κομμάτι της ΟΝΝΕΔ, νέα παιδιά που ξεκινούν από μια άλλη πόλη και σπουδάζουν, ανθρώπους όπως αυτούς που είδαμε στην Team Viewer που αγωνίζονται και κερδίζουν κάθε μέρα με το σπαθί τους. Καταφέραμε να προβάλουμε αρκετά πρότυπα αυτά τα τρία χρόνια και μέσα από πολλές δυσκολίες. Καλώ λοιπόν την επόμενη διοίκηση της Οργάνωσης, είναι να το κάνει ακόμα πιο δυναμικά και στοχευμένα.
Οι εγκαταστάσεις είναι ακόμα ένα καίριο ζήτημα που μας το έθιξαν και οι πρωταθλητές που συναντήσαμε τότε και είδα με χαρά στην πρόσφατη επίσκεψή μου στο ΟΑΚΑ τη δημιουργία ενός νέου ταρτάν- κι αυτό σημαίνει ότι γίνεται δουλειά και δουλειά που πολλές φορές δεν ακούγεται δυνατά.
Η δουλειά θα συνεχιστεί γιατί όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρόγραμμά μας μπορεί να είναι τετραετίας αλλά το όραμά μας είναι δεκαετίας και αυτό το αντιπροσωπεύει το σύνθημα του συνεδρίου: Ελλάδα 2030.
Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στο ζήτημα της βίας. Χρειαζόμαστε λιγότερη υποκρισία από πολλούς και περισσότερη ευθύνη. Η προηγούμενη Κυβέρνηση άλλαξε τον Ποινικό Κώδικα υπέρ των δραστών είτε μιλάμε για ειδεχθή εγκλήματα, είτε για μικρότερης ποινικής απαξίας. Άρα πριν απ’ όλα ας μην μιλούν εκείνοι που δημιούργησαν ένα κλίμα ατιμωρησίας. Δεν πρέπει όμως να θυμόμαστε τη βία μόνο όταν υπάρχουν περιστατικά όπως αυτό με τον Άλκη στη Θεσσαλονίκη. Να τα θυμόμαστε και να τα αντιμετωπίζουμε σε ουδέτερο χρόνο και όχι σε κάθε περιστατικό που είναι ακόμα πιο σοκαριστικό, ακόμα πιο βίαιο, και είναι θέμα παιδείας πάνω απ’ όλα. Γιατί σε όση επαγρύπνηση και να βρίσκεται το κράτος αν εμείς δεν απομονώσουμε αυτές τις νοοτροπίες δεν θα προχωρήσουμε μπροστά. Για να μην είναι αργά και για να καταλάβουμε ότι όλα αυτά συμβαίνουν παντού.
Ο εθελοντισμός είναι κομμάτι του αθλητισμού και το αντίστροφο. Είμαστε λοιπόν πολύ περήφανοι και στην ΟΝΝΕΔ και στην Νέα Δημοκρατία για το γεγονός ότι είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Μαζί με την Πίστη τρέξαμε μια ιερή καμπάνια για την προσέλκυση εθελοντών δοτών μυελού των οστών, μιλήσαμε για τη δωρεά οργάνων, διοργανώσαμε μια αιμοδοσία κάθε έξι μήνες, σε όλη την Ελλάδα κάναμε φίλους μέσα από τις επισκέψεις μας όπως η κ. Μαίρη στη ΦΛΟΓΑ. Γίναμε μέσα από αυτά καλύτεροι άνθρωποι. Το μεγαλύτερό μας πρόβλημα στη γενιά μας είναι η δυσπιστία: «γιατί να ασχοληθώ; Ποιος ο λόγος;». Ο ένας λόγος είναι να δείξουμε τα πρότυπα και να πορευτούμε μαζί τους. Ο άλλος λόγος είναι ότι η πολιτική ενασχόληση είναι πιο ευρεία σε σχέση με αυτό που νομίζουν πολλοί. Μέσα από αυτό το ταξίδι, γινόμαστε κομμάτι μιας αλλαγής και βοηθάμε στη βελτίωση της καθημερινότητας κάποιων ανθρώπων. Γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι. Λύση δεν είναι να καθόμαστε στον καναπέ μας και να κατηγορούμε τα πάντα, αλλά να συμμετέχουμε να βοηθάμε και να κάνουμε καλύτερη τη χώρα. Αυτό είναι και το όραμα του Πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη. Στα Ιωάννινα σχεδόν έξι μήνες πριν, μου έκανε την τιμή να προτείνει εμένα- τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ- ως τον νεότερο Γραμματέα του κόμματος στην Ιστορία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε μια προσωπική- αλλά κυρίως μια ομαδική δουλειά την οποία θα παρουσιάσουμε αναλυτικά σε μια βδομάδα, μέχρι τότε θέλω να σας ξαναπώ ένα μεγάλο ευχαριστώ».