«Καταλαβαίνουμε όλοι και πρώτος ο Πρωθυπουργός το άγχος και τον προβληματισμό που έχουν οι πολίτες. Αλλά αυτό το άγχος και αυτός ο προβληματισμός στην κάλπη πρέπει να βγει με θετική ψήφο σε αυτούς που διαχειρίστηκαν σωστά τις κρίσεις».
Αυτό ανέφερε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του 14ου Συνεδρίου, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, κατά την ομιλία του στο Προσυνέδριο του κόμματος στο Ηράκλειο.
Ακόμα, μεταξύ άλλων, επισήμανε: «Θετική ψήφο στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Γιατί αλίμονο αν είχαμε κυβερνήσεις που λιποψυχούσαν.
Αποδεικνύεται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με την κρίση της πανδημίας ότι κατάφερε να την αντιμετωπίσει με τον πιο σωστό, καλό τρόπο μέσα σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Ήμασταν το μόνο κράτος που στάθηκε τόσο πολύ στον αδύναμο πολίτη, στις αδύναμες επιχειρήσεις, σε όλους όσους δοκιμάστηκαν.
Και μπόρεσε να κρατήσει ζωντανή την ελληνική οικονομία όταν κατέρρεαν όλες οι οικονομίες της Ευρώπης και το κατάφερε ο ίδιος προσωπικά με την πρότασή του και για το πιστοποιητικό εμβολιασμού με το οποίο μπορούσαμε να κινούμεθα στα σύνορα της Ευρώπης και στη Σένγκεν αλλά και με την αγορά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των εμβολίων».
Αναλυτικά η ομιλία του:
Κυρίες και κύριοι σύνεδροι, φίλες και φίλοι, είναι μεγάλη χαρά και τιμή που βρισκόμαστε σήμερα εδώ και θέλω να ευχαριστήσω κατ’ αρχήν τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρος του κόμματος, που μου εμπιστεύθηκε για άλλη μια φορά τη διοργάνωση του συνεδρίου. Και κύριε Πρόεδρε, αυτή την τιμή την εκλαμβάνω ως μεγάλη ευθύνη, στην οποία θα ανταποκριθώ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όπως πάντα για το κόμμα μας, για τις αρχές μας, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και για την Ελλάδα μας, για τη Νέα Δημοκρατία.
Θέλω ταυτόχρονα, κυρίες και κύριοι, να πω ότι έχω μεγάλη χαρά που συνεργάζομαι με τον Γιάννη τον Μπρατάκο που είναι ο Γενικός Διευθυντής. Με τον Παύλο τον Μαρινάκη που είναι ο Γραμματέας και πρώην Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και ακολουθεί βήματα που και εμένα κάτι μου θυμίζουν.
Με τον Στέλιο τον Κονταδάκη που επίσης είναι εκλεκτός συνάδελφος και φίλος. Και με το Νίκο το Ρωμανό ο οποίος μας συντονίζει αλλά και με όλα τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής.
Και θέλω να σας πω ότι το συνέδριό μας λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο πάρα πολύ σοβαρή και καλή. Και θέλω και πάλι να συγχαρώ τον Πρόεδρο που με την αναβολή του συνεδρίου που έδωσε μας έφερε και πάλι να είμαστε κοντά, δια ζώσης, να βλεπόμαστε, να χαιρετιόμαστε, να μιλάμε.
Γιατί καλό η τηλεδιάσκεψη, καλό το υβριδικό συνέδριο αλλά τη χαρά που έχουμε σήμερα που βλέπει ο ένας τον άλλον και που εγώ αισθάνθηκα και την ανάταση την ψυχική, την πολιτική, την ηθική που πήραμε βλέποντας τον Πρόεδρό μας παρόντα εδώ και όλους εμάς να είμαστε έτοιμοι για μάχη αυτό νομίζω ότι είναι η καλύτερη ανταπόκριση και η καλύτερη απόφαση όσον αφορά το συνέδριό μας.
Γιατί, φίλες και φίλοι, είναι αλήθεια ότι βγαίνουμε από πολλαπλές κρίσεις που διαχειρίστηκε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη επιτυχώς από την ημέρα που ανέλαβε μέχρι σήμερα.
Αλλά ο κόσμος έχει άγχος και αγωνία και από τα προηγούμενα χρόνια. Από μνημόνια, από οικονομική κρίση. Και τώρα πανδημία και τώρα πόλεμος. Και κάθε φορά που λέμε βγαίνουμε από το φόβο, βγαίνουμε με αισιοδοξία προς τα εμπρός συμβαίνει κάτι το οποίο μας καθηλώνει.
Και καταλαβαίνουμε όλοι και πρώτος ο Πρωθυπουργός το άγχος και τον προβληματισμό που έχουν οι πολίτες. Αλλά αυτό το άγχος και αυτός ο προβληματισμός στην κάλπη πρέπει να βγει με θετική ψήφο σε αυτούς που διαχειρίστηκαν σωστά τις κρίσεις.
Θετική ψήφο στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Γιατί αλίμονο αν είχαμε κυβερνήσεις που λιποψυχούσαν.
Αποδεικνύεται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με την κρίση της πανδημίας ότι κατάφερε να την αντιμετωπίσει με τον πιο σωστό, καλό τρόπο μέσα σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Ήμασταν το μόνο κράτος που στάθηκε τόσο πολύ στον αδύναμο πολίτη, στις αδύναμες επιχειρήσεις, σε όλους όσους δοκιμάστηκαν.
Και μπόρεσε να κρατήσει ζωντανή την ελληνική οικονομία όταν κατέρρεαν όλες οι οικονομίες της Ευρώπης και το κατάφερε ο ίδιος προσωπικά με την πρότασή του και για το πιστοποιητικό εμβολιασμού με το οποίο μπορούσαμε να κινούμεθα στα σύνορα της Ευρώπης και στη Σένγκεν αλλά και με την αγορά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των εμβολίων.
Γιατί θέλω να σας κάνω κοινωνούς του ότι πολλές φορές λέμε για την Ευρώπη αλλά δεν γνωρίζουμε αν έχει την αρμοδιότητα ή όχι. Η Ευρώπη δεν έχει αρμοδιότητα στον τομέα υγείας, είναι εθνική πολιτική. Δεν μπορούσε να τα κάνει όλα αυτά.
Και με την πρόταση Μητσοτάκη και με το λόμπι των ηγετών το οποίο έγινε γιατί απαιτείτο ομοφωνία είπαμε ότι αφού κινούμεθα στην Σένγκεν όλοι και μαζί μας κινείται και ο ιός, θα πρέπει να έχουμε ένα πιστοποιητικό που να εξασφαλίζει ότι μπορούμε να κινηθούμε με τρόπο ασφαλή. Αλλιώς δεν μπορούσε να πάρει απόφαση η Ευρώπη.
Αυτό ήρθε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προωθήθηκε στο συμβούλιο κορυφής με πρόταση επαναλαμβάνω του Έλληνα Πρωθυπουργού και έτσι καταφέραμε να έχουμε ευρωπαϊκή πολιτική στο συγκεκριμένο ζήτημα το οποίο είναι εθνική πολιτική επαναλαμβάνω και δεν θα μπορούσε να παρέμβει εάν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη πρόταση. Και αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη πρόταση τα κράτη μέλη και ιδιαίτερα τα μικρά και τα φτωχά ακόμα δεν θα είχαμε πάρει εμβόλια.
Με τη σταθερή, λοιπόν, και επίμονη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη και με το κύρος του και τη διεθνή του ακτινοβολία πέτυχε η μικρή Ελλάδα μία ευρωπαϊκή πολιτική η οποία συντόνισε τελικά όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Και αυτό είναι όφελος, αυτό είναι όφελος το οποίο πρέπει να λέμε προς τα έξω. Γιατί πολλές φορές μεμψιμοιρούμε και στεναχωριόμαστε γιατί κοιτάμε τα μικρά, κοιτάμε τα πολύ προσωπικά, που πρέπει και να τα κοιτάμε, αλλά πρέπει να δούμε και τη μεγάλη εικόνα.
Εάν, λοιπόν, στη μεγάλη εικόνα ήταν η προηγούμενη κυβέρνηση η Ελλάδα ακόμα ούτε εμβόλια δεν θα είχε πάρει. Ενώ σήμερα κατάφερε να πείσει την Ευρώπη να προχωρήσει σε ευρωπαϊκή πολιτική.
Και σας το λέω αυτό διότι συχνά ακούω και διαβάζω ότι τι θα κάνει η Ευρώπη με την ενέργεια. Θέλω να σας πω ότι το μείγμα της ενεργειακής πολιτικής είναι εθνική πολιτική. Και για αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε το πλαφόν στη χονδρική, για να μπορέσουν να πειστούν και οι άλλοι ηγέτες γιατί απαιτείται ομοφωνία, ε;
Η Ευρώπη είναι μία ένωση κυρίαρχων, αυτόνομων κρατών με εθνικές πολιτικές. Δεν είμαστε ομοσπονδία. Άρα δεν μπορεί να ζητάμε πολύ περισσότερα όταν δεν της έχουμε δώσει και την αρμοδιότητα.
Και το μείγμα της εθνικής πολιτικής στην ενέργεια, όπως καταλαβαίνετε, δημιουργεί διαφορετικές απόψεις, εκτιμήσεις και προτάσεις και για αυτό και δεν μπορεί ακόμα να βρεθεί μία ενιαία ενεργειακή πολιτική.
Και ορθώς ο Μητσοτάκης είπε ότι εάν η Ευρώπη καθυστερήσει, που μας έχει μάθει και να καθυστερεί, οι πολίτες δεν μπορούν να περιμένουν, θα πάρει εθνικά μέτρα τέτοιου επιπέδου ώστε να μπορέσει να ανασάνει ο καταναλωτής από την ενέργεια, γιατί είναι βασικό και κύριο στοιχείο της εθνικής οικονομίας.
Το μόνο που μπορεί να κάνει η Ευρώπη, και το κάνει και αυτό και σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο τα παλεύουμε όλα αυτά, είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης να είναι πιο ευέλικτο στους πόρους τους οποίους μπορεί να δαπανήσουν τα κράτη μέλη.
Και είμαι σίγουρος ότι η σημερινή Κυβέρνηση θα κάνει νοικοκυρεμένη οικονομική πολιτική, γιατί θέλω να πω και άλλο ένα θέμα το οποίο πέρασε στα ψιλά, θέλω να τονίσω την εξόφληση που έκανε η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Είναι μία πολύ μεγάλη κίνηση νοικοκυρέματος.
Και είναι μεγάλη κίνηση νοικοκυρέματος γιατί δείχνει ότι μία οικονομία, παρότι μπορεί να δανείζεται, εν τούτοις δεν τα σπαταλάει τα χρήματα, αλλά ξεπληρώνει τις υποχρεώσεις της, γιατί δυστυχώς έτσι οδηγηθήκαμε και στην κρίση το 2010.
Η κρίση του 2010 δεν ήταν μόνο κρίση χρέους, ήταν κυρίως κρίση δανεισμού λόγω χρέους. Δεν μπορούσε να δανειστεί.
Γιατί αν δεν είσαι νοικοκύρης και αν δεν τακτοποιείς τους λογαριασμούς σου τότε γιατί να σε εμπιστευτούν οι αγορές. Τι μήνυμα πήραν σήμερα οι αγορές; Ότι, α, υπάρχει μία Κυβέρνηση νοικοκυρεμένη η οποία δεν σπαταλά τα χρήματα αλλά τα δίνει κιόλας εκεί που πρέπει και ξοφλά τις δικές της απαιτήσεις.
Αυτό έχει μεγάλη, ιδιαίτερη σημασία και ήταν ένα πολύ σοβαρό μήνυμα. Για αυτό και εμπιστεύονται όλοι την ελληνική οικονομία σήμερα, γιατί έχει ένα νοικοκύρη άνθρωπο ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες μπορεί πράγματι να δώσει τα μηνύματα που απαιτούν οι αγορές.
Αυτά τα ζητήματα που πολλές φορές, φίλες και φίλοι, δεν τους δίνουμε ιδιαίτερη σημασία είναι όμως εκείνα που κάνουν τη μεγάλη θετική εικόνα. Αυτά είναι τα ζητήματα τα οποία τελικά πρέπει να σκεφτούμε πάρα πολύ πηγαίνοντας στις κάλπες.
Και έχουμε την υποχρέωση εμείς τα στελέχη, και το ξέρουμε αυτό και πιστεύω ότι θα ανταποκριθούμε από σήμερα μέχρι να γίνουν οι εκλογές, όποτε γίνουν, να πάμε πόρτα-πόρτα στον κάθε πολίτη, να του τα πούμε, να του τα εξηγήσουμε, να προκαλέσουμε τη σύγκριση τη δική μας με το παρελθόν, να δουν πώς κυβερνούσαν οι άλλοι και πώς κυβερνάμε εμείς.
Δεν φοβόμαστε την σύγκριση. Την προκαλούμε. Ας έρθουν όποτε θέλουνε. Είμαστε πολύ καλύτεροι. Πώς να το κάνουμε;
Και για αυτό θα πρέπει ο πολίτης, και για αυτό ο πολίτης θα πρέπει να σκεφτεί δυο φορές. Δεν είναι ώρα να πάει διαμαρτυρόμενος ή εκνευρισμένος.
Είναι ώρα να πάει με σκέψη, για να μπορέσει να καταλάβει ποιο είναι το σωστό και ποιο όχι. ποιος είναι νοικοκύρης και ποιος όχι. Ποιος είναι εργατικός και ποιος τεμπέλης, σε κότερα με πούρα.
Ποιος σκέφτεται δεύτερη φορά Αριστερά και ονειρεύεται και θέλει να ξαναφέρει μια κομματικοκρατία. Αυτά πρέπει να πούμε στον πολίτη.
Τους προκαλούμε, λοιπόν, και τους λέμε, ας ονειρεύεστε δεύτερη φορά. Εμείς έχουμε θα έχουμε και πάλι ομοιογενή κυβέρνηση, αποτελεσματική, της Νέας Δημοκρατίας, με Κυριάκο Μητσοτάκη.
Γιατί σήμερα έχουμε την μεγάλη γιορτή της δημοκρατίας της Κρήτης. Το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή είναι η μεγάλη δημοκρατία. Αυτή είναι η γιορτή μας.
Και θέλω να πω ότι το συνέδριο μας, αγαπητέ πρόεδρε, θα σου δείξει και πάλι την εμπιστοσύνη του. Θα σου δώσει την δική του δύναμη, όπως δίνεις και εσύ την δική σου στους συνέδρους.
Γιατί την ώρα της μάχης, φίλες και φίλοι, δεν είναι ώρα κριτικής. Δεν είναι ώρα στενοχώριας. Δεν είναι ώρα τι έκανε το κόμμα για μένα. Τι έκανε η κυβέρνηση για μένα.
Την ώρα της μάχης είναι ώρα τι θα κάνω εγώ για την Ελλάδα. Πως εγώ θα παλέψω, πως εγώ θα προχωρήσω, έστω και αν είμαι στενοχωρημένος ή λυπημένος. Πως η Ελλάδα θα πάει μπροστά. Γιατί όταν θα πηγαίνει το σύνολο είναι σίγουρο ότι πάει και ο καθένας μας.
Άρα, λοιπόν, επειδή δεν θέλουμε την οπισθοδρόμηση, για αυτό και ορθώς ο πρόεδρος έθεσε το δίλημμα, πρόοδος ή οπισθοδρόμηση;
Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μας λέει ότι θα καταργήσει όλα τα μέτρα και θα μας πάει πίσω. Είναι οπισθοδρομικός. Σε αντίθεση με μας που με τα μέτρα που πήραμε η Ελλάδα προοδεύει. Και αποδεικνύεται από όλες τις εκθέσεις.
Για αυτό βαθύτατα φωνάζω από τα μέσα της καρδιάς μου, ότι η Νέα Δημοκρατία είναι βαθιά προοδευτικό κόμμα και εμείς οι Νεοδημοκράτες φέρνουμε την πρόοδο. Παλεύουμε για την πρόοδο. Παλεύουμε για την νέα γενιά.
Και ήμασταν πάντα στην μεριά της ιστορίας, που ελέχθη, με την πρόοδο, την αλήθεια, την ελευθερία, την δημοκρατία. Από το 74 μέχρι σήμερα, σε όλους τους σταθμούς των γεγονότων, των σημαντικών για την ελληνική ιστορία, η Νέα Δημοκρατία ήτανε πάντα στην σωστή πλευρά της ιστορίας.
Και έτσι και τώρα, παρ’ ότι κάποιοι θέλουν να μας κάνουν κριτική γιατί βιάστηκε η Νέα Δημοκρατία και ο Πρωθυπουργός να πάρει μέρος στο θέμα του πολέμου της Ουκρανίας. Γιατί; Γιατί ο πόλεμος αυτός είναι πόλεμος μεταξύ απολυταρχικού καθεστώτος και δημοκρατίας και ελευθερίας. Κι εμείς πάντα είμαστε με τη δημοκρατία και την ελευθερία.
Και ο πόλεμος αυτός όλοι λέμε να τελειώσει, αλλά πρέπει να τελειώσει με ήττα του απολυταρχισμού, με ήττα εκείνων που θέλουν να μας επιβάλλουν βιαίως αλλαγή των συνόρων. Ορθώς λοιπόν στάθηκε η Ελλάδα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη σωστή πλευρά της ιστορίας.
Και να ξέρετε ότι για τους αγώνες για την ελευθερία, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, θα πληρώσουμε ότι χρειάζεται. Γιατί γι’ αυτά δεν υπάρχει τίμημα, δεν υπάρχει τίμημα για την ελευθερία και τι δημοκρατία.
Ξέρουμε ότι θα πονέσουμε, ξέρουμε ότι αυτό το εγχείρημα θα μας στενοχωρήσει και να είστε έτοιμοι, γιατί παρότι κάνει η κυβέρνηση ότι μπορεί, εν τούτοις πράγματι υπάρχει μία ανησυχία κι ένας αναβρασμός, όχι στην Ελλάδα, παντού. Αλλά αυτό πρέπει να είναι καθοριστικός μας στόχος.
Αλίμονο αν οι δικτάτορες πετύχουν να κερδίζουν τέτοιες μάχες. Τότε χάθηκε η δημοκρατία και η ελευθερία. Και σκεφτείτε όταν εμείς ως δημοκρατία επενδύουμε από το ΑΕΠ σε κοινωνικές παροχές, σε ανάπτυξη και πρόοδο, αυτοί επενδύουν σε στρατιωτικά συστήματα, σε στρατιωτικό οπλισμό. Γιατί, τι να τον κάνουν;
Εμείς οι δημοκρατίες δε θέλουμε τέτοια συστήματα, γιατί το μόνο που χρειάζεται είναι να περιφρουρήσουμε τα σύνορά μας, δε σκοπεύουμε ποτέ να τις χρησιμοποιήσουμε με διαφορετικό τρόπο, όπως οι δικτάτορες.
Γι’ αυτό ακριβώς πρέπει να είμαστε συνεχώς σε υπερδιέγερση και γι’ αυτό ακριβώς η κυβέρνηση προχώρησε και στον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και ορθώς έστειλε το αποτρεπτικό μήνυμα, όχι το αμυντικό, που το αμυντικό μπορεί να υποστούμε την επίθεση και να αμυνθούμε.
Το αποτρεπτικό, που του λέει πρόσεξε, μη σκεφθείς να κάνεις την επίθεση, γιατί εδώ είμαστε εμείς κι εμείς οι Έλληνες ξέρουμε πως θα στηρίξουμε τη χώρα μας και τα σύνορά μας, όπως φάνηκε και στην κρίση προηγουμένως στον Έβρο.
Θέλω λοιπόν να σας πω ότι πραγματικά έχουμε πετύχει το ακατόρθωτο αυτά τα 2,5 χρόνια που κυβερνά η Νέα Δημοκρατία. Και ταυτόχρονα να σας πω ότι πέτυχε και μιλάω τώρα και ως Ευρώπη, να έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία τα μεγαλύτερα εκλογικά ποσοστά Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σε όλη την Ευρώπη. Μόνο στην Ελλάδα έχουμε τέτοια ποσοστά.
Αυτά τα ποσοστά πρέπει να προσπαθήσουμε να τα κρατήσουμε. Και χρέος δικό μας είναι να τρέξουμε από αύριο το πρωί. Να ξέρετε ότι εμείς ετοιμάζουμε μετασυνεδριακές εκδηλώσεις όπως μας έχει δώσει την εντολή ο Πρόεδρος του κόμματος, για να επισκεφτούμε κάθε νομό, κάθε Περιφέρεια.
Ήδη ο γραμματέας έχει επισκεφτεί όλους τους νομούς και έχει δώσει τις κατάλληλες οδηγίες στα κομματικά στελέχη. Και τα κομματικά στελέχη, φίλες και φίλοι, στην ώρα της μάχης είμαστε απλοί στρατιώτες ακόμα και αν έχουμε γίνει αξιωματικοί, στρατηγοί. Και στρατηγοί να είμαστε στη μάχη ξανά είμαστε στρατιώτες.
Γιατί πρέπει να είμαστε στρατιώτες. Στρατηγός είναι ένας. Αυτός μας δίνει την εντολή, αυτόν υπηρετούμε και με αυτόν προχωράμε. Με τον στρατηγό μπροστά.
Τον αναβαπτίζουμε, τον εμπιστευόμαστε και μαζί του θα πάμε στη νίκη. Σε μια νίκη που οφείλουμε στη νέα γενιά, στα νιάτα, στην ΟΝΝΕΔ, στις ΟΝΝΕΔίτισσες, σε όλα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.
Εμπρός για τη μάχη για τη δημοκρατία, για τη Νέα Δημοκρατία.
Με αυτές τις σκέψεις θέλω, φίλες και φίλοι, να ζητήσω από τον Πρωθυπουργό να έρθει στο βήμα.
Κύριε Πρόεδρε, έχετε το λόγο.