Τούτες τις ώρες της εθνικής τραγωδίας κάποιοι ρίχνουν νερό στον μύλο των Κασιδιάρηδων, θεωρώντας ότι, με «ατού» τον πόνο, θα στείλουν πολίτες στη φωλιά του ακροδεξιού φιδιού.  Οι καταστάσεις που ζει η χώρα, εν μέσω πένθους, επιβάλλουν στα κόμματα όχι τη σιωπή αλλά χαμηλούς τόνους, αλήθειες και να αφήσουν όλοι τους τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της

 

Γράφει ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

 

Ο λαός συνεχίζει να πενθεί μαζί με τους ανθρώπους που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα στο δυστύχημα των Τεμπών. Τα «Γιατί» πολλά και το «Ποτέ Ξανά» είναι στις σκέψεις των πολιτών, οι οποίοι συμμερίζονται τις οικογένειες που έχασαν τα παιδιά τους, τις μανάδες τους, τους πατεράδες τους.

Δυστυχώς, όχι όλων των πολιτών. Διότι υπάρχουν και κάποιοι μικρόψυχοι και μισάνθρωποι που σκέφτονται τούτες τις ώρες της εθνικής τραγωδίας πώς θα εκμεταλλευτούν τον ανθρώπινο πόνο και πώς θα οικειοποιηθούν το πένθος των οικογενειών.

Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι το μόνο που κάνουν είναι να ρίχνουν νερό στον μύλο των Κασιδιάρηδων. Πιστεύουν οι άθλιοι ότι «πατώντας» πάνω στο δράμα που βιώνουν οι οικογένειες, θα στείλουν πολίτες στη φωλιά του «αντισυστημικού» και ακροδεξιού φιδιού.

Πιστεύουν ότι μπορούν, σκυλεύοντας τη μνήμη των 57 αδικοχαμένων ψυχών, να αποκομίσουν κομματικά οφέλη, να ξαναχτίσουν πάνω και κάτω πλατείες και να στήσουν λαϊκά δικαστήρια.

Πιστεύουν ότι μπορούν να κλέψουν τον πόνο και το πένθος των οικογενειών για να τον κάνουν, στον δρόμο προς τις εκλογές, λάβαρο μισαλλοδοξίας, διχασμού και μίσους.

Τέλος, υπάρχουν κι εκείνοι οι πολίτες με IQ αμοιβάδας, οι οποίοι βρήκαν νόημα στη θλιβερή ζωή τους μέσα στον σκοτεινό κόσμο του Διαδικτύου και την ανωνυμία του πληκτρολογίου, ξερνώντας χολή και μίσος – προς επίρρωσιν των λεγομένων του Μαρκ Τουέιν ότι «ο άνθρωπος είναι το μόνο ζώο που τρώει χωρίς να πεινάει, πίνει χωρίς να διψάει και μιλάει χωρίς να έχει τίποτα να πει».

 

Το πολιτικό χρέος

Τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου έχουν υποχρέωση και ιερό καθήκον απέναντι στη δημοκρατία και στον λαό να υψώσουν αδιαπέραστα τείχη στις «αντισυστημικές ορδές». Οι καταστάσεις που ζει η χώρα, εν μέσω εθνικού πένθους, επιβάλλουν στα κόμματα όχι τη σιωπή αλλά χαμηλούς τόνους, αλήθειες και να αφήσουν όλοι τους τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Για να μην… ψάχνουμε ύστερα από πέντε χρόνια να… βρούμε αίθουσα, όπως έγινε για τις 105 ψυχές που χάθηκαν στο Μάτι, προκειμένου να δικαστούν οι υπεύθυνοι για την τραγωδία στα Τέμπη.

Η ευθύνη ανήκει πρωτίστως στην κυβέρνηση. Ολα στο φως για όλους και για όλα, όπως δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κρύφτηκε: ζήτησε συγγνώμη και δεσμεύτηκε να αλλάξει την κακιά τη (χ)ώρα. Αυτό περιμένουν οι πολίτες. Τίποτα λιγότερο…

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που διεκδικεί την ψήφο του λαού για να ξανακυβερνήσει τη χώρα, δεν μπορεί από τη μία να κρατάει χαμηλούς τόνους (σ.σ.: αυτή φέρεται να είναι η εντολή του Αλέξη Τσίπρα) και από την άλλη κάποια προβεβλημένα στελέχη, όπως ο Νίκος Φίλης, να ωρύονται μέσα στη Βουλή ομιλώντας για «πολιτικά αίτια» και «δολοφονίες παιδιών».

Το ΠΑΣΟΚ διά του αρχηγού του επιδεικνύει υψηλό αίσθημα ευθύνης. Ο Νίκος Ανδρουλάκης μάλιστα ζήτησε «να σεβαστούμε τουλάχιστον 40 μέρες το πένθος για τα Τέμπη». Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha δήλωσε: «Προσωπικά, εν όψει της προκήρυξης των εκλογών, θεωρώ ότι θα πρέπει όλοι να σεβαστούμε το πένθος των οικογενειών που θρηνούν τους νεκρούς τους για τουλάχιστον 40 ημέρες».

Τέλος, το ΚΚΕ και το ΜέΡα25 έχουν επιλέξει τις κινητοποιήσεις για να δηλώσουν τη θέση τους για την τραγωδία στα Τέμπη, ενώ η Ελληνική Λύση ζητεί «να πληρώσουν επιτέλους κάποια στιγμή όσοι ευθύνονται για τέτοιου είδους δυστυχήματα».