Πρόσληψη 6.000 ΕΠΟΠ: «Πακέτο άμυνας» από το Μαξίμου

by MANIFESTO

Στην άμεση θωράκιση των Ενόπλων Δυνάμεων προχωράει η κυβέρνηση με ένα συνολικό «πακέτο άμυνας», που θα περιλαμβάνει την ενίσχυσή τους με προσωπικό και εξοπλισμό. Προτεραιότητα θα δοθεί στις αναβαθμίσεις οπλικών συστημάτων αλλά προγραμματίζονται και αγορές, ενώ στα σκαριά είναι η πρόσληψη 6.000 επαγγελματιών οπλιτών το 2021 (ΕΠΟΠ).

Στο Μαξίμου θεωρούν ότι λόγω και της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας δεν μπορεί να υπάρξει άλλη καθυστέρηση.

Κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν πως το σχέδιο ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων θα κινείται σε τρεις άξονες: Ο πρώτος αφορά τα οπλικά συστήματα. Προτεραιότητα, όπως τονίζεται, είναι η διάθεση κονδυλίων για την αναβάθμιση σε όπλα και μέσα και η αγορά βλημάτων για να αντιμετωπιστούν ταχύτατα κενά και ελλείψεις. Στόχος είναι δηλαδή να ξεκινήσει άμεσα ο εκσυγχρονισμός των 4 φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ. Με την αναβάθμιση οι επιτελείς θεωρούν ότι τα πλοία θα είναι αξιόμαχα αυξάνοντας την επιχειρησιακή τους ζωή για τουλάχιστον 25 χρόνια. Την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι το πρόγραμμα αναβάθμισης των 85 αεροσκαφών F-16 στην εκδοχή Viper, ενώ παρεμβάσεις θα γίνουν για την υποστήριξη των μαχητικών Mirage, για τα ελικόπτερα Apache του Στρατού Ξηράς και για τα υποβρύχια 214 με την αγορά τορπιλών βαρέος τύπου.

Επιδίωξη είναι επίσης να «τρέξουν» γρήγορα οι διαδικασίες για την απόκτηση 4 ελικοπτέρων πολλαπλών αποστολών MH-60R (το «Πεντάγωνο» τα θεωρεί τα 135 του Ναυτικού με δυνατότητες να «σκανάρουν» περιοχές από απόσταση δεκάδων μιλίων), αλλά και UAV’s Heron από το Ισραήλ.

Σε ό,τι αφορά την αγορά νέων οπλικών συστημάτων η Αθήνα εξετάζει όλες τις πιθανές λύσεις εκμεταλλευόμενη όλες τις συμμαχίες και στρατηγικές συνεργασίες. Πηγές του υπουργείου Αμυνας επιβεβαιώνουν όπ υπάρχουν συζητήσεις με τη Γαλλία για την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την αγορά των 2 φρεγατών Belh@rra με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το Παρίσι θα επανέλθει με βελτιωμένη πρόταση και μειωμένη τιμά.

Για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού που χρειάζεται συνολικά έξι φρεγάτες εξετάζονται περιπτώσεις αγοράς φρεγατών και από Αμερική. Γερμανία, Ολλανδία.

Σχεδιασμός έχει γίνει και για την ενίσχυση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων με προσλήψεις. Στόχος είναι να πάμε σε ένα μοντέλο Επαγγελματικού Στρατού και γι’ αυτό προωθούνται οι προσάψεις 6.000 Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) το 2021 με προοπτική να προσλαμβάνεται μεγάλος αριθμός σε ετήσια βάση.

του Μάνου Χαραλαμπάκη από Τα Νέα

 

 

Σχετικα Αρθρα