Προς αναβολή φαίνεται ότι οδεύει το άνοιγμα της αγοράς μετά τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν χθες, φτάνοντας στα 3.215, την ίδια ώρα που εξακολουθεί να παρατηρείται άνοδος του επιδημιολογικού φορτίου, ενώ η πίεση στα νοσοκομεία παραμένει. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ο ΣΥΡΙΖΑ χρεώνεται τις συνέπειες συγκεντρώσεων στην εξάπλωση του ιού, υπονομεύοντας τις προσπάθειες για τον έλεγχο της νόσου.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη στον ΣΚΑΪ, ότι με βάση τα νούμερα της πανδημίας αυτή τη στιγμή δεν είναι της παρούσης αυτή η συζήτηση για άνοιγμα της αγοράς. Η ίδια πρόσθεσε ότι υλοποιείται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης καθώς παραμένει και θα παραμένει για τις επόμενες δέκα ημέρες η πίεση στο σύστημα υγείας, ενώ έχει καταρτιστεί οδικός χάρτης για την επόμενη ημέρα, χωρίς συγκεκριμένες ημερομηνίες γιατί όλα είναι υπό αίρεση.

Η Αριστοτελία Πελώνη αναφέρθηκε στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και διαβεβαίωσε ότι θα ληφθεί όποια απόφαση πρέπει να ληφθεί για την αύξηση κλινών. Ωστόσο, όπως είπε, όσες κλίνες και αν προστεθούν στο ΕΣΥ, αν δεν περιορίσουν όλοι τη διασπορά του ιού με τη συμπεριφορά και τη στάση τους, δεν θα μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο. Η ίδια επικαλέστηκε συγκριτικά στοιχεία με κρούσματα και διασωληνωμένους από το «δέχομαι το ρίσκο» του Αλέξη Τσίπρα έως σήμερα.

«Ένα μεμονωμένο περιστατικό αστυνομικής βίας (σσ. της Κυριακής στη Νέα σμύρνη) το οποίο διερευνάται, δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για να καίγεται η πόλη, δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για να γεμίζουν τα νοσοκομεία, δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι γιατί δέχονται κάποιοι το ρίσκο», τόνισε η Αριστοτελία Πελώνη.

«Ξέρουμε πολύ καλά τι επίδραση έχουν οι διαδηλώσεις ως γεγονότα υπερμετάδοσης στην πορεία της πανδημίας και των κρουσμάτων -και αυτήν την ευθύνη την φέρει ακέραια η αντιπολίτευση», ήταν η μομφή κατά του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που απηύθυνε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ‘Ακης Σκέρτσος κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό Open, κατηγορώντας επιπλέον τη μείζονα αντιπολίτευση ότι υποστηρίζει τη λογική μιας ήπιας μεν, βίας δε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, σημείωσε ότι αν η πανδημία καλπάζει το άνοιγμα της αγοράς αναβάλλεται, συμπληρώνοντας πως αν για τον Κουφοντινα ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να καταστρέψει όλη την Ελλάδα να βγει και να μας το πει.

«Την ευθύνη των διαδηλώσεων την πήρε ο Τσίπρας, όταν κάθε μέρα το κόμμα του και βουλευτές του συμμετέχουν σε διαδηλώσεις ή όταν κάνει κάλεσμα σε πορεία όπως χθες», σχολίασε. Τόνισε, δε, ότι οι πολιτικές δυνάμεις και κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτή την ώρα που γίνεται προσπάθεια για τον έλεγχο της πανδημίας οι καθημερινές διαδηλώσεις το μόνο που κάνουν είναι να διασπείρουν τον ίο.

Ίσως και ένας μήνας για την αποκλιμάκωση

Από τα δεδομένα στο δίκτυο επιδημιολογίας λυμάτων που ίδρυσε ο ΕΟΔΥ δεν φαίνεται να «δουλεύουν» τα μέτρα, τόνισε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης και εκτίμησε ότι μπορεί να χρειαστεί μέχρι και ένας ακόμη μήνας έως ότου ξεκινήσει η αποκλιμάκωση.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ , εξήγησε ότι ακόμα παρατηρείται άνοδος του επιδημιολογικού φορτίου οπότε αν θεωρήσουμε ότι τώρα βρισκόμαστε στην κορύφωση, είναι πολύ πιθανό να μιλάμε για τέσσερις ακόμη εβδομάδες με περιοριστικά μέτρα. Με βάση την εμπειρία από το προηγούμενο κύμα της πανδημίας, τόνισε ότι υπάρχει διαφορά περίπου μιας εβδομάδας από τη μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα με την πτώση κρουσμάτων και φυσικά ακόμη περισσότερο θα χρειαστεί για να φανεί η αποκλιμάκωση της πίεσης στα νοσοκομεία.

Στην επισήμανση ότι αυτή η εκτίμηση ανατρέπει τον σχεδιασμό για άνοιγμα δραστηριοτήτων, απάντησε ότι είναι σωστό να υπάρχει σχεδιασμός και να εξετάζονται «έξυπνες» λύσεις και παρεμβάσεις καθώς η οικονομική κατάσταση είναι ευθραυστή, ωστόσο η υγειονομική κατάσταση είναι επιβαρυμένοι και όλοι ξέρουμε πόσο υποφέρουν οι ασθενείς αλλά και οι υγειονομικοί.

Ο καθηγητής τόνισε ότι το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα είναι αυξημένο και παρατηρείται αύξηση φορτίου στα λύματα σε τρεις μεγάλες πόλεις, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και τον Βόλο. Μικρή αύξηση φορτίου παρατηρήθηκε και χθες στην Αττική.

«Χρειάζεται επαγρύπνηση δεν είναι η ώρα να συζητάμε για ανοίγματα και για άρση περιοριστικών μέτρων», σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης.

Την ανησυχία του για την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων και τη διασπορά του σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, καθώς και για την πίεση στο σύστημα υγείας εξέφρασε ο καθηγητής Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σημείωσε ωστόσο ότι με τα νέα μέτρα η κινητικότητα δείχνει να έχει περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό και τις επόμενες μέρες θα υπάρξει αποκλιμάκωση. «Τώρα ζούμε τα αποτελέσματα των προηγούμενων ημερών και πιστεύω ότι αυτό θα κρατήσει άλλες 3-4 ημέρες σε αυτά τα επίπεδα, θα υπάρξει μια σταθεροποίηση και την άλλη εβδομάδα θα αρχίσει η ύφεση στα κρούσματα, όμως θα συνεχιστεί η πίεση στο σύστημα υγείας», τόνισε.

Σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς, ο καθηγητής Παθολογίας σημείωσε ότι «θα προτιμούσα και βλέπω πιο πιθανό το άνοιγμα στις 29 Μαρτίου, γιατί αυτές τις δύο εβδομάδες θα υφιστάμεθα τη μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας και θα είναι δύσκολη η προσπάθεια ανοίγματος». Μάλιστα, αποκάλυψε ότι υπάρχουν και συζητήσεις για ένα παράλληλο άνοιγμα σε περιοχές που είναι πιο «αθώες» στη διασπορά του ιού προσθέτοντας ότι η αγορά προηγείται σε σχέση με τα σχολεία, γιατί υπάρχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, αλλά και κοινωνικό, καθώς ο κόσμος δεν μπορεί να ψωνίσει.