Η Ιταλία οδηγείται, όπως όλα δείχνουν, σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Η κυβέρνηση της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων ολοκλήρωσε ουσιαστικά τη δράση της. Ο Κόντε κατηγόρησε τον Σαλβίνι ότι προκαλεί κυβερνητική κρίση.
Μετά από σειρά προειδοποιητικών μηνυμάτων, ο Ματτέο Σαλβίνι είπε ξεκάθαρα ότι δεν έχει νόημα να συνεχιστεί η κυβερνητική συνεργασία με τα Πέντε Αστέρια. «Ακούσαμε ατέλειωτα όχι: για την παραγραφή των αδικημάτων, τους φόρους, την σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας, την εξόρυξη πετρελαίου», δήλωσε ο γραμματέας της Λέγκα. Πρόσθεσε, δε, ότι «όταν ένα ζευγάρι δεν συμφωνεί, χωρίζει. Κάτι που ισχύει και στην πολιτική».
Χθες η Λέγκα κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, στην κυβέρνηση του οποίου, προς το παρόν, συνεχίζει να συμμετέχει.
Ο Κόντε, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα κατηγόρησε τον γραμματέα της Λέγκα ότι προκαλεί κυβερνητική κρίση μόνο και μόνο για να μπορέσει να κεφαλαιοποιήσει τα υψηλά ποσοστά που του δίνουν τα γκάλοπ στην πρόθεση ψήφου. Σε ιδιαίτερα αποφασιστικό τόνο, ο ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι όποιος προκάλεσε την κρίση, θα πρέπει να εξηγήσει, στους ιταλούς -και σε όλους τους βουλευτές και γερουσιαστές- τους λόγους της κίνησής αυτής.
Δύσκολη η συγκρότηση τεχνοκρατών
«Εργαστήκαμε, δεν πήγαμε στην θάλασσα. Δεν θα ανεχθώ άλλα μιντιακά συνθήματα», είπε ο ιταλός πρωθυπουργός και καθηγητής νομικής. Την ερχόμενη εβδομάδα η βουλή και η γερουσία της Ρώμης θα πρέπει να ανοίξουν και πάλι τις πύλες τους για να επισημοποιηθεί, με την σχετική ψηφοφορία, ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει την αναγκαία κοινοβουλευτική στήριξη.
Η διαχείριση της κρίσης, φυσικά, ανήκει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα. Το πιο πιθανό είναι να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές για τον Οκτώβριο ή τις αρχές Νοεμβρίου. Πρώτα, όμως, θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος (ίσως με ένα ειδικό διάταγμα) να καθοριστούν και να εγκριθούν τα κύρια σημεία του επόμενου κρατικού προϋπολογισμού. Για να μπορέσει, ενδεχομένως, να μην αυξηθεί ο φόρος προστιθέμενης αξίας και να σταλεί καθησυχαστικό μήνυμα στους αρμόδιους Επιτρόπους στις Βρυξέλλες.
Διαφορετικά, ο ιταλός πρόεδρος θα μπορούσε να διερευνήσει την δυνατότητα συγκρότησης νέας κυβέρνησης, με διαφορετική πλειοψηφία, ή με τεχνοκράτες. Αλλά στην φάση αυτή μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να εξασφαλισθεί η αναγκαία πολιτική στήριξη.
Το σπρεντ, τέλος, άρχισε και πάλι να ανεβαίνει, αυξάνοντας την οικονομική αβεβαιότητα, ενόψει μιας μακράς και τεταμένης προεκλογικής περιόδ