Προϊόν εκβιασμού η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

37

Προϊόν εκβιασμού από την Άγκυρα προς την κυβέρνηση της Λιβύης και κενή περιεχομένου χαρακτήρισε ο Νίκος Δένδιας την υπογραφή μνημονίου κατανόησης περί «θαλασσίων ζωνών».

Μιλώντας το πρωί της Κυριακής (08.12.2019) στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Εξωτερικών συνέστησε ψυχραιμία, ενώ αναφορικά με τη νέα προκλητική δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών είπε πως θα εκδοθεί σχετική απάντηση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Τουρκία προσπαθεί να μας οδηγήσει σε κλιμάκωση δηλώσεων και σε όξυνση κλίματος. Εμείς δεν έχουμε διάθεση να ακολουθήσουμε τους Τούρκους, ούτε να παίξουμε το παιχνίδι τους. Η Ελλάδα θα απαντά σοβαρά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα ευρωπαϊκή που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, με τεράστια αυτοπεποίθηση. Μπορεί να είναι ψύχραιμη γιατί έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό της και τον εθνικό της χώρο» πρόσθεσε ο υπουργός σημειώνοντας ότι η χώρα μας επιδιώκει φιλικές σχέσεις με όλους τους γείτονές της και με την Τουρκία.

«Η Ελλάδα δεν φοβάται γιατί έχει βάσιμες και τεκμηριωμένες θέσεις. Δεν έχουμε πρόθεση να στερήσουμε από την Τουρκία τα νόμιμα δικαιώματά της. Θα θέλαμε να έχουμε άριστες σχέσεις, αλλά η Τουρκία δεν βοηθά» δήλωσε ακόμα ο κ. Δένδιας κληθείς να απαντήσει εάν η χώρα μας θα προσφύγει στη Χάγη.

Επίσης, κατηγόρησε την Τουρκία ότι η θεωρητική στόχευση της εξωτερικής πολιτικής της είναι το «μηδέν πρόβλημα στα σύνορά μας», ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχει γειτονική χώρα της Τουρκίας που να μην έχει πρόβλημα μαζί της.

Εν τω μεταξύ,

Με μία αυστηρή ανακοίνωση απαντάει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στη χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ότι «η ελληνική ηγεσία δεν μπορεί να ξεχάσει ότι έπεσε στο Αιγαίο». 

“Η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του. Εκείνου που δεν έχει επιχειρήματα και προτιμά να προκαλεί και να απειλεί. Εκείνου που αρνείται πεισματικά να σεβαστεί του κανόνες που ισχύουν έναντι όλων και που αξιώνει, αυθαιρέτως, ειδική μεταχείριση” αναφέρεται στην ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών που υπογράφει ο Αλέξανδρος Γεννηματάς.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης:

“Η διαρκής προσπάθεια της Τουρκίας να διαστρεβλώσει ιστορικά γεγονότα προκαλεί θλίψη και την εκθέτει. Όπως και η χρήση, από πλευράς της, ανοίκειων εκφράσεων. Δεν θα την ακολουθήσουμε.

Καλούμε την Τουρκία να αποστεί από περαιτέρω προκλήσεις και να εργαστεί προς την κατεύθυνση του διαλόγου και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. 

Ας αντιληφθεί ότι η καλή γειτονία, η ασφάλεια και η σταθερότητα, καθώς και η ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας, θα ωφελήσουν και την ίδια”.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr