Τη σύσταση ad hoc ομάδας εργασίας με σκοπό την εξέταση του κινδύνου ξηρασίας στον αγροτικό τομέα της χώρας μας την τρέχουσα περίοδο αποφάσισε ο υπηρεσιακός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Τσακίρης.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΑΑΤ, «οι δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες που επικράτησαν κατά το προηγούμενο και το τρέχον υδρολογικό έτος έχουν πλήξει αρκετές χώρες ιδίως της νότιας Ευρώπης, αποτελούν σημαντικό κίνδυνο με πιθανές επιπτώσεις και στην γεωργική παραγωγή της χώρας μας».

Σημειώνει τέλος ότι «μεταξύ των προτεραιοτήτων της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης είναι η πρόληψη και διαχείριση πιθανών κινδύνων στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων κάθε Υπουργείου».

Σημειώνεται ότι η Νότια Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα καλοκαίρι έντονης ξηρασίας, μάλιστα κάποιες περιοχές αντιμετωπίζουν ήδη ελλείψεις νερού και οι αγρότες περιμένουν τη χειρότερη σοδειά τους εδώ και δεκαετίες. Καθώς η κλιματική αλλαγή κάνει την περιοχή πιο ζεστή και ξηρή, χρόνια επαναλαμβανόμενης ξηρασίας έχουν εξαλείψει τα αποθέματα υπόγειων υδάτων. Το έδαφος είναι εντελώς ξηρό στην Ισπανία και τη Νότια Γαλλία. Το χαμηλό επίπεδο του νερού στα ποτάμια και τους ταμιευτήρες απειλεί την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει στη διάρκεια του καλοκαιριού, επιστήμονες προειδοποιούν ότι η Ευρώπη οδεύει προς ένα ακόμη ιδιαίτερα ζεστό καλοκαίρι. Ήδη το περσινό ήταν το πιο θερμό που έχει καταγραφεί και ενίσχυσε την ξηρασία στην περιοχή, την οποία ερευνητές στην ΕΕ έχουν χαρακτηρίσει τη χειρότερη εδώ και 500 χρόνια.