Για ενδέκατη μέρα συνεχίζεται η επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων στο έδαφος της Ρωσίας. Τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν διεισδύσει μέχρι και τρία χιλιόμετρα μέσα στο ρωσικό έδαφος στην περιοχή του Κούρσκ εφαρμόζοντας πιστά το επιχειρησιακό σχέδιο διαβεβαίωσε ο επικεφαλής των ουκρανικών δυνάμεων τον πρόεδρο της χώρας. Με στόχο να εμποδίσουν τον ανεφοδιασμό του ρωσικού στρατού οι Ουκρανοί ανατίναξαν δύο γέφυρες στον ποταμό Σέιμ αποκόπτοντας την περιοχή Γλουσόβσκι 20.000 κατοίκων. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε ότι για το βομβαρδισμό μιας από τις γέφυρες χρησιμοποιήθηκαν δυτικοί πύραυλοι πιθανόν αμερικανικής κατασκευής σκοτώνοντας μάλιστα εθελοντές που προσπαθούσαν να απομακρύνουν αμάχους.
Την ίδια ώρα τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στη ανατολική Ουκρανία με σκοπό τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης Ποκρόβσκ. Η πόλη είναι ένα από τα βασικά οχυρά και κόμβος ανεφοδιασμού των Ουκρανών και η απώλειά της θα συμβάλει στην πλήρη κατάληψη της επαρχίας του Ντονέτσκ από τη Ρωσία. Ουκρανοί απομακρύνουν αμάχους και κυρίως παιδιά από τα γειτονικά χωριά και τα μεταφέρουν στο Ποκρόφσκ από όπου τα προωθούν με τρένα σε ασφαλέστερες περιοχές της Ουκρανίας.
Οργή στο Κρεμλίνο για τους δυτικούς δημοσιογράφους
Το γεγονός ότι δυτικοί δημοσιογράφοι πάτησαν σε ρωσικό έδαφος, χωρίς την έγκριση του Κρεμλίνου, και κατέγραψαν την εισβολή των Ουκρανών έχει προκαλέσει την οργή της Μόσχας, η οποία προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας, την ώρα που η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας στην Ιταλίδα πρεσβευτή στη Μόσχα Τσετσίλια Πιτσιόνι καταγγέλλοντας παράνομη είσοδο ιταλών δημοσιογράφων. Η ιταλίδα πρεσβευτής υπερασπίστηκε την ελευθερία και την ανεξαρτησία των Μέσων Ενημέρωσης τονίζοντας ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν εμπλέκεται στο σχεδιασμό και τις δημοσιογραφικές αποστολές της RAI.
Η ίδια η ιταλική τηλεόραση αποφάσισε πάντως την επιστροφή της ρεπόρτερ της στην Ιταλία με ιταλικά μέσα να αναφέρουν ότι θέλησε να αποφύγει μια ενδεχόμενη κίνηση νομικής διαδικασίας εναντίον των ιταλών ανταποκριτών με βάσει το ρωσικό ποινικό κώδικα. Το τετραμελές συνεργείο της RAI, που εργαζόταν στην περιοχή υπό τη συνοδεία Ουκρανών στρατιωτών, ήταν το πρώτο ξένο μέσο ενημέρωσης που έκανε ρεπορτάζ από την ρωσική πόλη Σούντζα, την οποία κατέλαβαν την περασμένη εβδομάδα οι ουκρανικές δυνάμεις.
Συνέχεια στον πόλεμο προπαγάνδας
Εντωμεταξύ ο πόλεμος προπαγάνδας συνεχίζεται. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγορεί την Ουκρανία ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ και να ρίξει την ευθύνη στη Μόσχα. Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post αποκαλύπτει μια παράπλευρη απώλεια της ουκρανικής εισβολής στο Κουρσκ. Οι πληροφορίες λένε ότι Ρωσία και Ουκρανία σχεδίαζαν έμμεσες συνομιλίες στο Κατάρ με στόχο να σταματήσουν τις εκατέρωθεν επιθέσεις στις ενεργειακές τους υποδομές. Αυτές οι συνομιλίες πλέον εκτροχιάζονται.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα πάντως η Ρωσία δεν τις έχει ανακαλέσει αλλά ενημέρωσε τους διαμεσολαβητές στο Κατάρ ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο. Πιθανόν χρόνο για να αντεπιτεθεί και να απωθήσει τους Ουκρανούς στο Κουρσκ ή να προωθηθεί στο ανατολικό μέτωπο του Ντονμπάς. Κι ενώ η δυτική βοήθεια έχει ενισχύσει σημαντικά τις επιχειρησιακές ικανότητες της Ουκρανίας, η Γερμανία σχεδιάζει σύμφωνα με πληροφορίες να μειώσει τη δική της βοήθεια στο Κίεβο κατά 50%.