Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για το εσθονικό μοντέλο στα ψηφιακά θέματα.
Αποστολή στην Εσθονία, Νίκος Αρμένης
«Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή όσοι έχουμε εκλογές, γιατί είναι πιθανό να δεχθούμε επιθέσεις παραπληροφόρησης από παράγοντες που θέλουν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη», διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Εσθονία, αναδεικνύοντας πόσο πολυσήμαντη είναι η συνεργασία μας με τη χώρα της Βαλτικής σε θέματα ψηφιακά και κυβερνοασφάλειας.
Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και η Εσθονή ομόλογός του, μετά τη συνάντησή τους στο Ταλίν, υπογράμμισαν ότι ήδη η συνεργασία των δύο χωρών στην ψηφιακή διακυβέρνηση είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο και τόνισαν τις δυνατότητες περαιτέρω εμβάθυνσης.
Η Εσθονία είναι πρωταθλήτρια χώρα στα ψηφιακά ενώ, μετά την εμπειρία των κυβερνοεπιθέσεων που δέχθηκε το 2007 από τη Ρωσία, έχει αναπτύξει τον συγκεκριμένο τομέα σε εξαιρετικό βαθμό διασφαλίζοντας ότι καμία παρόμοια επίθεση δεν πρόκειται να ευοδωθεί στο εξής.
Πέρυσι Ελλάδα και Εσθονία υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την ψηφιακή διακυβέρνηση και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα που έχει αλλάξει ήδη εντυπωσιακά την ελληνική πραγματικότητα είναι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
«Μας ενέπνευσε το εσθονικό μοντέλο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας αποκάλυψη για εμάς την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και υπογραμμίζοντας ότι οι λύσεις της ψηφιακής διακυβέρνησης μπορούν να αλλάξουν πολλά στη ζωή μας.
Κοινό σημείο των δύο χωρών είναι επίσης ότι είναι νησιωτικές και διαθέτουν σύνορα που είναι ταυτόχρονα και ευρωπαϊκά.
Αμφότεροι καταδίκασαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επαναλαμβάνοντας ότι η στήριξη στον ουκρανικό λαό θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί.
«Δεν πρέπει να αλλάζει κανείς τα σύνορα με τη βία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και καταδίκασε τις πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας σε πόλεις της Ουκρανίας.
«Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να πείσουμε τις χώρες που δεν επιβάλλουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ειδικά αν είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Οι κυρώσεις είναι αποτελεσματικές», συνέχισε ο πρωθυπουργός, αποδοκιμάζοντας εμμέσως πλην σαφώς τη στάση της Αγκυρας. Μάλιστα, αναφέρθηκε ευθέως και στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο.
«Βλέπουμε ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή. Ενας μόνο τρόπος υπάρχει για να λύσουμε τη μόνη διαφορά μας, την οροθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, και αυτός είναι το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας», τόνισε.
Στο μεταναστευτικό και στην εργαλειοποίησή του από την Τουρκία αναφέρθηκε και η πρωθυπουργός της Εσθονίας, διαβεβαιώνοντας για την αλληλεγγύη και τη στήριξη της χώρας της στην Ελλάδα.
«Η ενότητα κλειδί» κατά της ενεργειακής κρίσης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κάγια Κάλας συμφώνησαν στον στόχο της μείωσης των τιμών στην ενέργεια στη βάση των αποφάσεων του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του και υπογράμμισε πως ήδη η πρόθεση της ΕΕ να επιβάλει ένα πλαφόν στο ενεργειακό χρηματιστήριο TTF οδήγησε σε πτώση των τιμών. «Γνωρίζουν ότι θα δράσουμε και αυτή είναι η στιγμή να το κάνουμε», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε και για την ανάγκη να είμαστε επιτυχείς και στους στόχους για μείωση της κατανάλωσης.
Παράλληλα, επισήμανε ότι το μοντέλο που ήδη εφαρμόζει η Ελλάδα εμφανίζει τα κέρδη των παρόχων ενέργειας ώστε να μην έχουμε υπερβολικές αυξήσεις και οι καταναλωτές μπορούν να δουν τι πληρώνουν και τι θα πλήρωναν χωρίς την επιδότηση της κυβέρνησης.
«Θέλουμε κοινές προτάσεις για να μην υπερτερεί κάποιος κάποιου άλλου», δήλωσε η πρωθυπουργός της Εσθονίας, εκτιμώντας ότι το θέμα δεν θα λυθεί αυτόν τον χειμώνα, αλλά μακροπρόθεσμα. Να σημειωθεί ότι η Εσθονία δεν είναι μεταξύ των χωρών που έχουν τοποθετηθεί ανοικτά υπέρ της ελληνικής πρότασης για ορισμό πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Ωστόσο, όπως φάνηκε και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, συμφωνεί αναφανδόν με την ανάγκη ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης απέναντι στην εργαλειοποίηση της ενέργειας από τη Ρωσία. «Η ενότητα είναι το κλειδί», υπογράμμισε δίπλα στον Ελληνα πρωθυπουργό.
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “tomanifesto”