Το αμερικανικό Πεντάγωνο επανέλαβε χθες Τρίτη ότι εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ή βόμβα με ραδιενεργά υλικά θα υπάρξουν «συνέπειες». «Θα υπήρχαν συνέπειες για τη Ρωσία εάν χρησιμοποιούσε είτε πυρηνικά όπλα ή βρόμικη βόμβα», διεμήνυσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείο Άμυνας, ο ταξίαρχος της Πολεμικής Αεροπορίας Πατ Ράιντερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο ταξίαρχος Ράιντερ είπε πως δεν σκόπευε να δώσει λεπτομέρειες για τις «συνέπειες» αυτές, πάντως διευκρίνισε πως η ρωσική πλευρά έχει ενημερωθεί γι’ αυτές σε διάφορα «επίπεδα». Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου επανέλαβε επίσης πως η καταγγελία της Ρωσίας ότι η Ουκρανία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει «βρόμικη βόμβα» και να επιρρίψει την ευθύνη στην αντίπαλη πλευρά είναι ψευδής.
Σύμφωνα με τον ταξίαρχο Ράιντερ, οι ΗΠΑ «παρακολουθούν μόνιμα» την κατάσταση. «Δεν πρόκειται να υπεισέλθω σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το πώς, το πότε και το πού. Αλλά δεν χρειάζεται να ειπωθεί καν πως είναι κάτι που παίρνουμε πολύ σοβαρά και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα».
Νωρίτερα την Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι «η Ρωσία θα έκανε ένα εξαιρετικά σοβαρό λάθος αν χρησιμοποιούσε ένα τακτικό πυρηνικό όπλο».
Επιμένει ο Κρεμλίνο
Στο μεταξύ το Κρεμλίνο επανέλαβε χθες τους ισχυρισμούς του ότι η Ουκρανία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει «βρόμικη βόμβα», προειδοποιώντας τη Δύση ότι είναι επικίνδυνο να απορρίπτει τις θέσεις της Μόσχας.
Η Ουκρανία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία έχουν απορρίψει τους ισχυρισμούς της Μόσχας, τους οποίους έχουν εκφράσει αρκετοί Ρώσοι αξιωματούχοι τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τους οποίους το Κίεβο ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει «βρόμικη βόμβα», δηλαδή συμβατικά εκρηκτικά με ραδιοενεργό υλικό.
Στη διάρκεια σύντομης ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η στάση αυτή της Δύσης είναι «ανόητη» με δεδομένη τη σοβαρότητα της κατάστασης. «Είναι μια κάθε άλλο παρά σοβαρή προσέγγιση», σχολίασε ο Πεσκόφ αναφερόμενος στην αντίδραση των ΗΠΑ στους ισχυρισμούς της Ρωσίας. «Είναι μια προσέγγιση που δεν επιτρέπεται με δεδομένη τη σοβαρότητα του κινδύνου για τον οποίο μιλάμε (…) Για μία ακόμη φορά υπογραμμίζουμε τον μεγάλο κίνδυνο που ενέχουν τα σχέδια της Ουκρανίας σχετικά με μια βρόμικη βόμβα», υπογράμμισε ο Πεσκόφ.
Τι είναι η “βρόμικη βόμβα”
Ο κύριος στόχος των “βρόμικων βομβών” είναι να σπείρουν τον πανικό, τη σύγχυση και το άγχος εκτοξεύοντας ραδιενεργή σκόνη και καπνό στην ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με τον Guardian, αν και δεν έχει καταγραφεί ποτέ βομβιστική επίθεση, δύο αποτυχημένες προσπάθειες πυροδότησης ενός τέτοιου μηχανισμού αναφέρθηκαν στη νότια ρωσική επαρχία της Τσετσενίας πριν από περισσότερες από δύο δεκαετίες.
Τεχνικά γνωστές ως συσκευές ραδιολογικής διασποράς, οι βρώμικες βόμβες είναι σχετικά πρωτόγονα, ανακριβή όπλα. Οι βρώμικες βόμβες χρησιμοποιούν συμβατικά εκρηκτικά, όπως δυναμίτη, τοποθετημένα δίπλα σε ραδιενεργό υλικό, το οποίο στη συνέχεια εκτοξεύεται προς τα έξω από τη δύναμη της έκρηξης. Η ποσότητα ραδιενεργού υλικού που διασπείρεται, αν και επικίνδυνη, δεν είναι απαραίτητα θανατηφόρα. Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε στη βόμβα θα μπορούσε να είχε ληφθεί από ραδιενεργές πηγές που χρησιμοποιούνται στην ιατρική και τη βιομηχανία ή από ερευνητικές εγκαταστάσεις.
Ο κύριος αντίκτυπός του είναι ψυχολογικός, γι’ αυτό τέτοιες συσκευές αναφέρονται συχνά ως «όπλα μαζικής αναστάτωσης». Η ραδιενεργή σκόνη και ο καπνός μπορούν να εξαπλωθούν μακριά και είναι επικίνδυνα εάν εισπνευστούν κοντά στην έκρηξη. Αλλά καθώς το ραδιενεργό υλικό εξαπλώνεται στην ατμόσφαιρα, γίνεται λιγότερο συμπυκνωμένο και επομένως λιγότερο επιβλαβές.