Δολιοφθορές σε κρίσιμες υποδομές καταγράφηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Μετά το σύστημα τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού δικτύου στον Σ.Σ. Αχαρνών, τον εξοπλισμό ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης και το σύστημα υδροδότησης της Αίγινας, έλαβε χώρα υπονόμευση του δικτύου τηλεπικοινωνιών στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με την COSMOTE κόπηκαν δύο κεντρικά καλώδια του δικτύου κορμού σε διαφορετικά σημεία και σημειώθηκε βλάβη στο δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας της Πυροσβεστικής στη Μύρινα Λήμνου και στα Κέντρα Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.

Αν σε αυτά προσθέσουμε και τα αλλεπάλληλα κρούσματα κλοπών σιδηροδρομικού υλικού από τις γνωστές «ευπαθείς συμμορίες», τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τις επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές, οδηγούμαστε σε δύο συμπεράσματα: α) ότι υπάρχουν σπείρες που λειτουργούν σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και παραβαίνουν τον Ποινικό Κώδικα και β) ότι οι δολιοφθορές δεν είναι μόνο αποτέλεσμα ποινικής συμπεριφοράς, αλλά ευθεία απειλή της κρατικής ασφάλειας.

Οι δολιοφθορές που γίνονται σε κρίσιμες υποδομές του κράτους, οι οποίες έχουν σχέση είτε με την ενεργειακή αυτάρκεια ή την ομαλή υδροδότηση είτε με την ασφάλεια των μεταφορών, αποτελούν συμβάντα, τα οποία λειτουργούν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, αλλά και της υπόστασης του ίδιου του κράτους. Γι’ αυτό άλλωστε στις έρευνες για την ανακάλυψη των δραστών συμμετέχουν και στελέχη της ΕΥΠ, τα οποία συνδράμουν το έργο της Αστυνομίας. Οπως φάνηκε και από τη μήνυση που υπέβαλε τις προάλλες ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, η Πολιτεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων αυτών.