Σε πανηγυρικό κλίμα, με μουσικές, χορούς και εδέσματα, έγιναν δεκτοί στα αεροδρόμια της χώρας, χθες, 1η Ιούλη, οι πρώτοι ξένοι τουρίστες, σηματοδοτώντας μια “ανάσα” για τον ελληνικό τουρισμό και τις προοπτικές του στις πρωτοφανείς συνθήκες συρρίκνωσης που επέβαλε η πανδημία, αλλά και έναν καθησυχασμό για τη διαχείριση κρουσμάτων του κορωνοϊού που εκτιμάται ως βεβαιότητα ότι θα προκύψουν, καθώς η ετοιμότητα ήταν αυξημένη.
Στο μεταξύ η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, σε περίπτωση που ο αριθμός των κρουσμάτων αυξηθεί πολύ τις επόμενες ημέρες ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου, να ληφθούν μέτρα. “Όπου δούμε ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, θα παίρνουμε γρήγορα μέτρα”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Αν και οι συνολικά 235 διεθνείς πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες σε 27 αεροδρόμια της χώρας απέχουν από τις αντίστοιχες άλλων χρονιών, η κατάσταση μέρα με τη μέρα αναμένεται να γίνεται καλύτερη, παρά και τις ακυρώσεις σε αεροπορικές και ταξιδιωτικά γραφεία σε μία από τις βασικές αγορές του ελληνικού τουρισμού, τη βρετανική, γεγονός που οφείλεται στην παράταση των απαγορεύσεων για το Ηνωμένο Βασίλειο έως τα μέσα Ιουλίου.
Χθες πραγματοποιήθηκαν περίπου 4.000 τεστ μέχρι τις 8 το βράδυ σε κόκκινους επιβάτες μόνο στα 8 από τα 27 συνολικά αεροδρόμια της χώρας. Σε κάθε πτήση υπήρχαν 20 επιβάτες κατά μέσο όρο που δεν είχαν συμπληρώσει τη φόρμα εντοπισμού επιβατών.
Αναλυτικά τα περίπου 4.000 μοριακά τεστ πραγματοποιήθηκαν ως εξής:
Αθήνα- Ελευθέριος Βενιζέλος: Περισσότερα από 2.000, αν και η πρόβλεψη ήταν στα 1.200
Θεσσαλονίκη, αεροδρόμιο Μακεδονία: 400, ωστόσο θα υπερβούν τα 500, καθώς αναμένονται 5 ακόμα πτήσεις
Ηράκλειο: 500
Ρόδος: 350 από τα 605 που είχαν προβλεφθεί
Κως: 309, αλλά ο αριθμός τους θα αυξηθεί δεδομένου ότι αναμένονται ακόμα 2 πτήσεις
Κέρκυρα: 260 από τα 400 που είχαν προβλεφθεί, ωστόσο αναμένονται άλλες 2 πτήσεις
Σκιάθος: 66, ενώ είχαν προβλεφθεί 60
Σάμος: 36 από τα 50 που έβγαζε ο αλγόριθμος
Στοχευμένα τεστ με βάση το QR Code
Στο μεταξύ, αρκετοί ταξιδιώτες δεν είχαν το πολυσυζητημένο QR Code, όπως προβλέπεται με βάση τη σχετική απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Αυτό δίνεται στους επιβάτες από την στιγμή που συμπληρώσουν ηλεκτρονικά την υποχρεωτική «Φόρμα Εντοπισμού Επιβάτη- PLF» 48 ώρες πριν την αναχώρηση τους και βάσει ενός «έξυπνου» αλγορίθμου καθορίζεται αν αυτοί θα υποβληθούν σε δειγματοληπτικούς ελέγχους για κορωνοϊό ή όχι. Η συμπλήρωση έγινε από τους τουρίστες επί τόπου χειρόγραφα στις πύλες εισόδου, ωστόσο στις περιπτώσεις αυτές οι ταξιδιώτες υποχρεούνται να περάσουν οπωσδήποτε από τη διαδικασία των μοριακών τεστ.
Ο αλγόριθμος συνδυάζει τον αριθμό των διαθέσιμων τεστ, την δυναμικότητα των εργαστηρίων για έγκαιρη εξαγωγή αποτελεσμάτων ανά αεροδρόμιο, μεθοριακό σταθμό και λιμάνι, και τον βαθμό επισκεψιμότητας σε κάθε είσοδο προς την Ελλάδα. Ο ίδιος αλγόριθμος συσχετίζοντας την φόρμα εντοπισμού επιβατών και το QR-code κάθε επιβάτη έχει αναδείξει εκείνους στους οποίους θα γίνουν οι στοχευμένοι έλεγχοι. Ο αριθμός των τεστ που πρέπει να γίνονται σε κάθε σημείο πρόσβασης στη χώρα, θα μεταβάλλεται ανάλογα με την επισκεψιμότητα και τον εντοπισμό κρουσμάτων σε αυτά.
«Δεν είναι ζήτημα η διαδικασία του ελέγχου να γίνει θέμα καθημερινό, ο έλεγχος είναι μια απλή διαδικασία που θα τελειώσει γρήγορα και όσο μπορούμε θα το κάνουμε με αποτελεσματικό τρόπο. Είναι μια διαδικασία που επιτρέπει να νιώθουμε όλοι πώς η χώρα μας είναι αποτελεσματική και δεν αφήνει τα πράγματα να κυλήσουν χωρίς να υπάρχει έλεγχος», σημείωσε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος επισκέφτηκε χθες σειρά περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.
Συνεχής στο μεταξύ ήταν η ροή των οχημάτων χθες στον Προμαχώνα με τη πλειονότητα των οχημάτων να προέρχεται από Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τις νέες αεροπορικές οδηγίες επεκτείνεται μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020 η αναστολή όλων των πτήσεων μετακίνησης επιβατών από και προς την Ελλάδα με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και την Σουηδία με νέα ΝΟΤΑΜ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Επίσης, με ΝΟΤΑΜ παρατείνεται η απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών. Από την συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία (Νοtam) εξαιρούνται οι ακόλουθες 14 χώρες: Αλγερία, Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη.
Τι αλλάζει από τη Δευτέρα
Πάντως από τη Δευτέρα θα είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση των εγγράφων από τους τουρίστες, 48 ώρες πριν την αναχώρησή τους. Μέχρι την Κυριακή θα ισχύει η δυνατότητα να συμπληρώνουν τη φόρμα μέχρι και λίγες ώρες πριν την άφιξή τους στη χώρα μας.
Αναφορικά με τους τουρίστες από τη Σουηδία και τη Βρετανία που δεν επιτρέπεται να έρχονται απευθείας στη χώρα μας μέχρι 15/7, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε δηλώσεις του στα STAR, επεσήμανε ότι θα μπορούν να έρχονται μόνο μέσω άλλης χώρας και θα ισχύουν τα εξής όταν καταφτάνουν στο αεροδρόμιο:
Θα υπόκεινται σε τεστ για τον κορωνοϊό, αφού προέρχονται από χώρα με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο
Δε θα υπάρχει καραντίνα για τους τουρίστες. Θα κατευθύνονται κανονικά στον προορισμό τους και σε περίπτωση που το τεστ τους βγει θετικό τότε θα πρέπει να μπαίνουν σε 14ημερη καραντίνα, όπου βρίσκονται.
Γερμανικός τύπος
Δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου έκαναν λόγο για απειλές από τον ταξιδιωτικό οργανισμό της TUI για απόσυρση των ταξιδιωτικών πακέτων του για Ελλάδα στις αγορές όπου δραστηριοποιείται, γεγονός που εκπρόσωποι του οργανισμού διαψεύδουν.
Τα δημοσιεύματα επικέντρωναν την κριτική τους στη νέα φόρμα που πρέπει να συμπληρώνουν οι ταξιδιώτες.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της BILD, μου δημοσίευσε η Deutche Welle, η κυρίαρχος της τουριστικής αγοράς TUI απείλησε με άμεση ακύρωση όλων των ταξιδιών της. Ο λόγος: η διαμάχη για μια ακραία οδηγία καραντίνας της ελληνικής κυβέρνησης (σσ. βάσει του σχεδίου). Τυχαία επιλεγμένοι επισκέπτες θα υποβάλλονταν στο αεροδρόμιο σε τεστ κορωνοϊού και στη συνέχεια θα έπρεπε να μπουν για 36 ώρες σε καραντίνα […] μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μάνατζερ της TUI διαπραγματευόταν τη Δευτέρα με τον υπουργό Τουρισμό της Αθήνας, Χάρη Θεοχάρη. Το μήνυμα του ομίλου: Με τέτοιο κανονισμό δεν στέλνουμε πελάτες στην Ελλάδα. Η TUI απείλησε ανοιχτά με ακύρωση όλων των ταξιδιών. Ο υπουργός τηλεφώνησε εσπευσμένα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτός εν τέλει υπαναχώρησε. Ο κανονισμός που αφορά την καραντίνα αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή και οι διακοπές στην Ελλάδα σώθηκαν.