Αυλαία αναμένεται να σηκώσει σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για Νέους». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα στήριξης των νέων προκειμένου να ανακαινίσουν και αναβαθμίσουν ενεργειακά την κύρια κατοικία τους. Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα θα  παραμείνει ανοιχτή για αιτήσεις μέχρι και την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου.

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο μέρη:

Α. Το «Εξοικονομώ»:

Με αυτή τη δράση επιδοτούνται κλιμακωτά από 45% έως 90%:

-αντικατάσταση κουφωμάτων,
-θερμομόνωση,
-συστήματα θέρμανσης – ψύξης,
-συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης με χρήση ΑΠΕ,
-Smarthome οικιακές ηλεκτρικές συσκευές.

Το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από άτοκο δάνειο. Το ποσό των επιλέξιμων δαπανών μπορεί να φθάσει μέχρι τις 22.500 ευρώ.

Β. Το «Ανακαινίζω»:


Προβλεπει σταθερή επιδότηση 30% για ποσό μέχρι 10.000 ευρώ και περιλαμβάνει παρεμβάσεις ανακαίνισης, όπως ανακαίνιση χώρων μπάνιου και κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου, αντικατάσταση και επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων αλλά και πατωμάτων.

Ποια είναι τα κριτήρια

Για να πληρεί τις προϋποθέσεις επιλογής μια κατοικία, θα πρέπει να είναι μονοκατοικία ή μεμονωμένο διαμέρισμα και να:

-Υφίσταται νόμιμα.
-Μην έχει κριθεί κατεδαφιστέο.
-Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.
-Να έχει καταταγεί σε κατηγορία ενεργειακής κλάσης χαμηλότερη ή ίση της -Γ΄, βάση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

Δικαιούχοι για ένταξη στο «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για Νέους»


Στο πρόγραμμα δικαιούνται να συμμετάσχουν όλοι οι νέοι που έχουν γεννηθεί από 01/01/1984 έως και 31/12/2005, με οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Εξοικονομώ», και έως 20.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Ανακαινίζω». Οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι ιδιοκτήτες του ακινήτου, με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα και να το ιδιοκατοικούν, ή να είναι πλήρεις κύριοι, ή επικαρπωτές και το εκμισθώνουν, για να ενταχθούν στο «Εξοικονομώ».

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας / επικαρπίας σε ποσοστό 50% τουλάχιστον, για να ενταχθούν στο «Ανακαινίζω». Αποκλείεται η ψιλή κυριότητα.
">https:="" www.iefimerida.gr="" ella...<="" a="">