Θετική ήταν η προκαταρκτική αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του τρίτου αιτήματος πληρωμής της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για ένα ποσό ύψους 3,64 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1,69 δισ. ευρώ είναι επιχορηγήσεις και το 1,95 δισ. ευρώ είναι δάνεια

Η αίτηση της Ελλάδας για επιχορηγήσεις υποβλήθηκε στις 16 Μαΐου 2023, με βάση την επίτευξη των 39 ορόσημων και των τριών στόχων που επιλέχθηκαν στην εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου για την τρίτη δόση των επιχορηγήσεων. Στις 22 Νοεμβρίου 2023, η Ελλάδα υπέβαλε αίτηση πληρωμής για δάνεια σχετικά με την επίτευξη ενός στόχου. 

Τα αιτήματα περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και για την ενίσχυση της καταπολέμησης της διαφθοράς και του λαθρεμπορίου. Άλλες μεταρρυθμίσεις αφορούν την αντιμετώπιση των αδυναμιών στον πολεοδομικό σχεδιασμό, την προώθηση της αναβάθμισης των δεξιοτήτων των εργαζομένων και των ανέργων, τη σύσταση ρυθμιστικής αρχής που θα επιτρέψει ένα πιο ορθολογικό και αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης αποβλήτων και μια πιο βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων, την καθιέρωση δίκαιων και διαφανών δημόσιων συμβάσεων για τις δημόσιες αστικές και περιφερειακές υπηρεσίες επιβατικών μεταφορών και τη βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου για τα βιομηχανικά πάρκα. 

Ο στόχος που καλύπτεται από το αίτημα πληρωμών για δάνεια απαιτούσε την υπογραφή δανείων ύψους τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων για τη στήριξη ιδιωτικών επενδύσεων που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση, την ψηφιοποίηση, την αύξηση της εξαγωγικής ικανότητας, τις οικονομίες κλίμακας και την καινοτομία. Τα αιτήματα αυτά καλύπτουν επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση, στις υποδομές φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα, την έναρξη έργων που σχετίζονται με την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης για την ανακαίνιση κατοικιών, την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και την υιοθέτηση υποδομών οπτικών ινών στα κτήρια. 

Σύμφωνα με την Κομισιόν, με το αίτημά τους, οι ελληνικές Αρχές παρείχαν λεπτομερή και πλήρη στοιχεία που αποδεικνύουν την εκπλήρωση των 43 ορόσημων και στόχων. Η Επιτροπή αξιολόγησε διεξοδικά τις πληροφορίες αυτές προτού υποβάλει τη θετική προκαταρκτική της αξιολόγηση του αιτήματος πληρωμής.