Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει μείνει χωρίς δυνητικούς συμμάχους και κατ’ επέκταση με ακυρωμένη τη στρατηγική που χάραξε στο συνέδριο του περασμένου Μαΐου

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Με πουκάμισο αδειανό μοιάζει η πρόταση που έχει καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας για τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου έχει εισπράξει τη μία μετά την άλλη τις αρνήσεις από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ25 αλλά και το ΚΚΕ. Γεγονός που καταδεικνύει πως το κόμμα του κ. Τσίπρα έχει μείνει χωρίς δυνητικούς συμμάχους και κατ’ επέκταση με ακυρωμένη τη στρατηγική που χάραξε στο συνέδριο του περασμένου Μαΐου.

Για διαφορετικούς λόγους τα κόμματα που κινούνται –σχηματικά– είτε στα αριστερά είτε στα δεξιά του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμούν να έχουν ούτε καν τυπικές σχέσεις. Είναι ενδεικτικό πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει επιλέξει να μην πάει ακόμα και σε εκδηλώσεις που γνωρίζει πως θα είναι ο κ. Τσίπρας προκειμένου να μη συμπέσουν στον ίδιο χώρο. Τα αρνητικά του συναισθήματα ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν τα κρύβει και όταν συνυπάρχουν με τον κ. Τσίπρα σε κάποιες συνεδριάσεις των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετέχει με την ιδιότητα του παρατηρητή.

Ηχηρή άρνηση

Η τελευταία ηχηρή άρνηση ήρθε από τον ίδιο τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ, διαψεύδοντας με εκκωφαντικό τρόπο ακόμα και διαρροές της Κουμουνδούρου που εμφάνιζαν τον Περισσό θετικό όχι στη συμμετοχή σε κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων αλλά στο να δώσει ψήφο ανοχής σε μια τέτοια κυβέρνηση. «Δεν θα μας συγχωρούσε ποτέ η εργατική τάξη και ο ελληνικός λαός μια επιλογή συμμετοχής ή ανοχής σε μια τέτοια “προοδευτική” κυβέρνηση-“μούφα”», δήλωσε («Τα Νέα», 2 Ιανουαρίου 2023) ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Και πρόσθεσε με νόημα για να καταδείξει τα αισθήματα του ΚΚΕ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ: «Στην πολιτική και γενικά στη ζωή δεν ισχύει “είμαι ό,τι δηλώνω”. Την τελευταία φορά η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ καλούσε για μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση. Η κατάληξη γνωστή, αφού γνωρίσαμε την πιο μνημονιακή κυβέρνηση που πέρασε».

Στο χειρότερο δυνατό σημείο βρίσκονται οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το ΜέΡΑ25 μετά την όχι και τόσο ηθική πρακτική της Κουμουνδούρου, η οποία ειρήσθω εν παρόδω αντιβαίνει και το καταστατικό του κόμματος, να εντάξει στην κοινοβουλευτική ομάδα του δύο βουλευτές από το κόμμα Βαρουφάκη, τις κυρίες Φωτεινή Μπακαδήμα και Αγγελική Αδαμοπούλου. Ούτως ή άλλως, όμως, ο Γιάνης Βαρουφάκης εδώ και καιρό έχει κλείσει κατηγορηματικά την πόρτα της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θεωρεί πως τίποτα δεν έχει αλλάξει σε σχέση με την πολιτική που ακολούθησε ο κ. Τσίπρας όταν έγινε πρωθυπουργός. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο ΜέΡΑ25 έχουν ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τη Λαϊκή Ενότητα-Ανυπότακτη Αριστερά, εξετάζοντας το ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας με πρώην κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Δημήτρης Στρατούλης, ο Στάθης Λεουτσάκος, η Νάντια Βαλαβάνη, ο Κώστας Ησυχος, ο Νίκος Χουντής κ.ά.

Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, μετά και την υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, επικεντρώθηκε εν πολλοίς στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Στην Κουμουνδούρου εκτιμούσαν ότι μπορεί να επιτευχθεί διττός στόχος, αφενός να ξεκόψει το ΠΑΣΟΚ από το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο», αφετέρου να έρθουν τα δυο κόμματα πιο κοντά. Παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, ο Ανδρουλάκης δεν έχει την παραμικρή διάθεση να ανοίξει διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ, πόσο μάλλον να μπει σε συζήτηση για προοδευτική κυβέρνηση. Στην πρόσφατη συνάντηση που είχε τις μέρες των Χριστουγέννων με τους πολιτικούς συντάκτες, ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους πως δεν υπάρχει καμία επικοινωνία με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας πως δεν ξεχνάει τη συνεργασία που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο Καμμένο.

Ανταγωνιστικά

Στις εκτιμήσεις που κάνουν στη Χαριλάου Τρικούπη δεν θεωρούν πως μπορεί να αλλάξει κάτι σε σχέση με όσα επιβεβαιώνονται εδώ και χρόνια από τις δημοσκοπήσεις. Αρα, λένε πως εκ των πραγμάτων ακυρώνεται η όποια σκέψη του Αλέξη Τσίπρα περί προοδευτικής διακυβέρνησης, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που ο τελευταίος έχει δηλώσει πως δεν θα μετέχει σε «κυβέρνηση ηττημένων». Αλλωστε, στο ΠΑΣΟΚ τονίζουν πως στις εκλογές θα πάνε ανταγωνιστικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς διεκδικούν ένα μεγάλο κομμάτι της πίτας των κεντροαριστερών ψηφοφόρων, με τη Χαριλάου Τρικούπη να επιθυμεί σφόδρα να επαναπατρίσει παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που πήγαν τα προηγούμενα χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, το πολιτικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανές από τη στιγμή που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας επένδυσε όλα του τα χαρτιά στις πολιτικές εξελίξεις που μπορούν να προκύψουν από την απλή αναλογική. Χωρίς συμμάχους, η απλή αναλογική μετατρέπεται σε αδύναμο κρίκο για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.