Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι υπάρχει «υψηλός κίνδυνος βιολογικού κινδύνου» στη σουδανική πρωτεύουσα Χαρτούμ, αφού ένα από τα εμπόλεμα μέρη κατέλαβε ένα εθνικό εργαστήριο που περιείχε παθογόνα ιλαράς και χολέρας και εκτόξευσε τους τεχνικούς.

Σουδάν: αντιμαχόμενες φατρίες συμφωνούν σε 72ωρη κατάπαυση του πυρός καθώς οι ξένοι φεύγουν
Οι αντιμαχόμενες φατρίες του Σουδάν συμφώνησαν σε 72ωρη κατάπαυση του πυρός που ξεκινά την Τρίτη, ενώ δυτικά, αραβικά και ασιατικά έθνη αγωνίστηκαν για να αποσπάσουν τους πολίτες τους…

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη μέσω σύνδεσης βίντεο από το Σουδάν, ο Nima Saeed Abid του ΠΟΥ είπε ότι οι τεχνικοί είχαν πεταχτεί έξω από το Εθνικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, το οποίο περιέχει επίσης προμήθειες αίματος, επειδή είχε κατασχεθεί από ένα από τα αντιμαχόμενα μέρη, κάτι που αρνήθηκε. ονομάζω.

«Αυτό είναι το κύριο μέλημα: δεν υπάρχει πρόσβαση στους τεχνικούς του εργαστηρίου για να πάνε στο εργαστήριο και να περιέχουν με ασφάλεια το βιολογικό υλικό και τις διαθέσιμες ουσίες», είπε.

Ο Yassir Arman, ηγετική φυσιογνωμία στον πολιτικό συνασπισμό των Δυνάμεων για Ελευθερία και Αλλαγή (FFC), προέτρεψε τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του νερού και του ηλεκτρικού ρεύματος και να στείλουν γεννήτριες στα νοσοκομεία.

«Υπάρχουν πτώματα σκορπισμένα στους δρόμους και άρρωστοι άνθρωποι που δεν μπορούν να βρουν φάρμακα, ούτε νερό ούτε ρεύμα. Πρέπει να επιτρέπεται στους ανθρώπους να θάβουν τους νεκρούς τους κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας», είπε.

Ο πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στις 15 Απριλίου έχει μετατρέψει κατοικημένες περιοχές σε εμπόλεμες ζώνες, σκοτώνοντας τουλάχιστον 459 ανθρώπους, τραυματίζοντας πάνω από 4.000 και κόβοντας νερό, ρεύμα και τρόφιμα σε ένα έθνος που ήδη βασίζεται βοήθεια.

Ξένες χώρες μετέφεραν το προσωπικό της πρεσβείας από το Χαρτούμ, την πρωτεύουσα, μετά από πολλές επιθέσεις σε διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας ενός Αιγύπτιου ακόλουθου που πυροβολήθηκε καθώς πήγαινε στη δουλειά του. Ορισμένες χώρες εξάγουν επίσης τους ιδιώτες τους.

Την Τρίτη, η Βρετανία ξεκίνησε μια μεγάλης κλίμακας εκκένωση των υπηκόων της με στρατιωτικές πτήσεις από ένα αεροδρόμιο βόρεια του Χαρτούμ. Η Γαλλία και η Γερμανία δήλωσαν ότι είχαν εκκενώσει περισσότερους από 500 ανθρώπους διαφόρων εθνικοτήτων και ότι ένας Γάλλος κομάντο χτυπήθηκε από διασταυρούμενα πυρά κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Οι σουδανικές οικογένειες χρησιμοποίησαν επίσης την ηρεμία για να βγουν από τα σπίτια τους μετά από περισσότερο από μια εβδομάδα σκληρών μαχών για να αναζητήσουν μεταφορικό μέσο για να τις μεταφέρουν σε ασφαλές μέρος, ανησυχώντας ότι η έξοδος των ξένων θα άφηνε τους ντόπιους σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η κατάσταση για όσους παραμένουν στην τρίτη μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής, όπου το ένα τρίτο των 46 εκατομμυρίων ανθρώπων χρειάζονταν βοήθεια ακόμη και πριν από τη βία, επιδεινώνεται γρήγορα. Ορισμένοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την αποχώρηση ορισμένων διεθνών οργανισμών βοήθειας και διπλωματών