Ο Νίκος Ανδρουλάκης ενδεχομένως εκτιμά ότι με τη συζήτηση που άνοιξε για τον άγνωστο Χ πρωθυπουργό μπήκε στο πολιτικό παιχνίδι και ότι μονοπωλεί τη συζήτηση. Μόνο που τείνει να μετατραπεί σε μπούμερανκ η υπόθεση αυτή, πολύ δε περισσότερο μετά τη δήλωσή του στο ΣΚΑΙ για χώρες της Ευρώπης όπου “πρωθυπουργός είναι ο αρχηγός του τρίτου κόμματος” αλλά και αυτής σύμφωνα με την οποία ο ίδιος δεν έχει… κυβερνήσει.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίζεται να “εκβιάζει” τα δύο μεγαλύτερα κόμματα. Τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Να “εκβιάζει” προκειμένου να δεχθούν τους όρους τους ώστε να στηρίξει όποιο βγεί πρώτο (αλλά μόνο την Κυριακή των εκλογών με απλή αναλογική). Παράλληλα όμως εμφανίζεται να “εκβιάζει” και τους πολίτες για να του δώσουν ένα μεγαλύτερο ποσοστό ώστε να στηρίξει το πρώτο κόμμα. Και πάλι μόνο την πρώτη Κυριακή.

Παράλληλα όμως δηλώνει πως δεν θα δεχθεί να μπεί σε κυβέρνηση συνεργασίας εάν τεθεί θέμα να είναι πρωθυπουργός ό ένας από τα δύο κόμματα που προηγούνται του δικού του.

Τι ακριβώς λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης; Ότι:

1 Δεν θα μετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας εάν τεθεί θέμα να είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός ενός από τα δύο πρώτα κόμματα

2 Θα προτείνει τον επόμενο πρωθυπουργό που όπως είπε θα έιναι πολιτικό πρόσωπο

3 Θα καθορίσει το κυβερνητικό σχήμα

4 Θα συζητήσει για συνεργασίες μόνο την πρώτη Κυριακή, αυτή των εκλογών με απλή αναλογική

5 Για να συζητήσει και αυτή την Κυριακή θα πρέπει να έχει ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό που δεν προσδιορίζει στην παρούσα φάση

6 Αν δεν έχει ισχυρό διψήφιο ποσοστό δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας ακόμη και αν αυτό μπορεί να άρει οποιοδήποτε ενδεχόμενο ακυβερνήσιας.

7 Δεν θα συμμετάσχει σε συζήτηση για συνεργασία στις δεύτερες εκλογές εφόσον αυτές απαιτηθούν

Και όλα αυτά, και πολλά άλλα, τα υποστηρίζει με τη σημείωση ότι στόχος του είναι να μην υπάρξει ακυβερνησία στη χώρα. Εμφανίζεται όμως με ένα απίστευτο μικρομεγαλισμό να εκβιάζει τους πάντες, πολιτικό σύστημα αλλά και ψηφοφόρους. Αγνοώντας ενδεχομένως πως η δράση φέρνει και αντίδραση.

Αγνοώντας ίσως και το γεγονός ότι με τη στάση του δικαιώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη που ζητά αυτοδύναμη ισχυρή κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να συνεχιστέί η ανοδική πορείας της χώρας.

Σε όποιον και να έθετε αυτούς τους όρους και τις προυθέσεις ένας εν δυνάμει συνεργάτης η απόρριψη μάλλον θα ήταν η πιο ήπια αντίδραση. Και όμως ο Νίκος Ανδρουλάκης συνεχίζει. Το να εμμένει με το σκεπτικό που αναφέρθηκε παραπάνω, ότι δηλαδή επιτέλους μπήκε και αυτός στην πολιτική συζήτηση και την προεκλογική κόντρα, ίσως είναι η πιο ήπια έκδοχή.

Η  άλλη εκδοχή είναι να επιθυμεί να φέρει τα πράγματα στο σημείο ο πρώτος να αποδεχθεί για πρωθυπουργό τον ηγέτη του τρίτου κόμματος μέσα από μια εκβιαστική διαδικασία. Δηλαδή το πολιτικό πρόσωπο που θα προτείνει να είναι ο ίδιος. Οι αναφορές του στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ δημιουργούν μια σχετική αίσθηση.

Τι είπε; 

Ότι «Οι υποψήφιοι πρωθυπουργοί είναι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Μητσοτάκης και Τσίπρας λένε μεταξύ τους ότι ήταν κακοί κυβερνήτες και επικίνδυνοι. Εγώ συμφωνώ μαζί τους. Η νέα εποχή πρέπει να έχει προγραμματικές συνεργασίες και πρόσωπα που θα τις υλοποιήσουν» προσθέτοντας όμως με νόημα: «Απέναντί τους έχω ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Δεν έχω κυβερνήσει και δεν έχω καταστρέψει τη χώρα»

Και κατέληξε: «Υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη, που πρωθυπουργός είναι ο αρχηγός του τρίτου κόμματος».

Η λογική του “δεν με νοιάζει τι λένε για εμένα αρκεί να γράφουν σωστά τ όνομά μου” έχει, ίσως ανταπόκριση στη showbiz, στην πολιτική όμως αποτελεί εκείνη την λεπτή γραμμή που αν παραπατήσει κάποιος οδηγεί στην απαξίωση και τους ψηφοφόρους στην αποστασιοποίηση…

Σε κάθε περίπτωση μέχρι στιγμής όσα λέει είναι σαν να προσπαθεί να μποϊκοτάρει ενδεχόμενη εμπλοκή του σε κυβέρνηση συνεργασίας (εκτός φυσικά και αν κάτσει το θέμα του άλλου προσώπου για πρωθυπουργός) αν και όλοι σημειώνουν πως στις δεύτερες κάλπες το ποσοστό που θα λάβει στις πρώτες θα συρρικνωθεί λόγω της πόλωσης αλλά και της ανάγκης των πολιτών να υπάρξει κυβέρνηση στη χώρα.