Σε ενστάσεις επί συγκεκριμένων ρυθμίσεων του νέου εργασιακού νομοσχεδίου, αλλά και σε επιμέρους σημεία συμφωνίας με τις προωθούμενες αλλαγές αναφέρθηκαν χθες εκπρόσωποι φορέων. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής στην επιτροπή της Βουλής από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ την επόμενη Πέμπτη θα γίνει η ψηφοφορία στην Ολομέλεια. Κατά τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25, ενώ επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια η Ελληνική Λύση.
Στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής της Βουλής μια σειρά διατάξεων-από την ψηφιακή κάρτα εργασίας μέχρι τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τις προωθούμενες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο- βρέθηκαν στο επίκεντρο. Από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), η Κατερίνα Δασκαλάκη αναφέρθηκε σε κάποια θετικά σημεία του νομοσχεδίου (όπως κύρωση συμβάσεων), ωστόσο σημείωσε πως «στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού τού πολλές φορές αναχρονιστικού και δύσκαμπτου εργασιακού πλαισίου, το υποβληθέν νομοσχέδιο δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων, αλλά και τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων». Προσέθεσε πως «στο πλαίσιο αυτό περιορίζει σημαντικά την οργάνωση της λειτουργίας της επιχείρησης και αξιοποιεί τα ευέλικτα και σύγχρονα σχήματα απασχόλησης. κατά τρόπο μερικό και σε κάποιες περιπτώσεις αντίθετο προς τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, αλλά και τις πρακτικές άλλων αναπτυγμένων χωρών».
Στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας αναφέρθηκε ο Ηλίας Κικίλιας από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Όπως είπε, η πρόβλεψη που υπήρχε στον ν.3996/2011 περιελάμβανε και ένα μέτρο έκπτωσης 10% στις ασφαλιστικές εισφορές. Η μείωση αυτή στη συγκεκριμένη συγκυρία, συνδεόμενη με την πιστή εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου και την εμπρόθεσμη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, θα μπορούσε να αποτελέσει μεταξύ άλλων ουσιαστικό κίνητρο για τις επιχειρήσεις. Επίσης σημείωσε στην πρώτη φάση «να εφαρμόζονται, σε περίπτωση μη ενεργοποίησης της ψηφιακής κάρτας, τα πρόστιμα που προβλέπονται σήμερα σε περίπτωση μη έγκαιρης καταχώρησης αλλαγής ωραρίου».
«Στη σωστή κατεύθυνση κινείται η θεσμοθέτηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, που θα αποτελέσει ένα καινοτόμο εργαλείο στους ελέγχους και που, ως Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το έχουμε ζητήσει πολλά χρόνια πριν», σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΕΕ Κωνσταντίνος Κόλλιας. Προσέθεσε πως «κρίνεται επιτακτική η καθιέρωση κινήτρων στις επιχειρήσεις που θα την υιοθετήσουν άμεσα, όπως μειώσεις ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων». Ωστόσο σχετικά με τη διευθέτηση του χρόνου με ατομικές συμβάσεις, τόνισε ότι η έλλειψη συλλογικής σύμβασης εργασίας μπορεί να οδηγήσει σε καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Ο Αντώνης Μεγγουλής -διευθυντής και νομικός σύμβουλος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ)- σημείωσε πως «σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση, εμείς θεωρούμε ότι θα εξυπηρετήσει ειδικά το λιανεμπόριο το οποίο έχει πολλές ανάγκες». Προσέθεσε: «Σε ό,τι αφορά την τηλεργασία και την ψηφιακή κάρτα εργασίας δεν έχουμε καμία απολύτως αντίρρηση, φτάνει να βρεθούν τα κατάλληλα εργαλεία και να εξευρεθούν τα απαραίτητα κεφάλαια, ώστε οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να μπορέσουν να εγκαταστήσουν τα συστήματα, να καταρτιστούν πάνω σε αυτά, να μπορούν να τα ανανεώνουν και λοιπά. Θα πρέπει, οπωσδήποτε, να θεσπιστεί μια μεταβατική περίοδος».
Για ένα νομοσχέδιο που αφήνει τους περισσότερους δυσαρεστημένους έκανε λόγο ο πρό εδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς. Όπως σημείωσε, είναι ένα νομοσχέδιο που έχει πολλές ασάφειες, δημιουργεί προβλήματα στη συλλογική έκφραση εργοδοτών και εργαζόμενων και χτυπάει τον πυρήνα του συνδικαλιστικού κινήματος που είναι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
«Το νομοσχέδιο έρχεται να απορρυθμίσει ακόμα περισσότερο το εργασιακό δίκαιο και τις εργασιακές σχέσεις» ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος. Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου «οδηγούν στην αποδυνάμωση των συλλογικών συμβάσεων, στην αποδυνάμωσα του ρόλου του συνδικαλιστικού κινήματος.
Στον περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών, στην απορρύθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων» σημείωσε από την ΟΤΟΕ (Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας) ο Γιώργος Μότσιος.
Σε υψηλούς τόνους κριτική άσκησε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Γιώργος Μυλωνάς.
Πηγή: Ναυτεμπορική