Έκκληση στις αρχές τις Λιβύης να σταματήσουν να ενταφιάζουν ομαδικά τα θύματα από τις πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα, λόγω της κακοκαιρίας Daniel, έκαναν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), όπως και άλλες οργανώσεις βοήθειας, ύστερα από έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε χθες, Πέμπτη, και έκανε λόγο για περισσότερους από 1.000 νεκρούς σε ομαδικούς τάφους μέχρι τώρα στην Ντέρνα και τουλάχιστον 100 στην Αλμπάιντα. 

Ο δρ. Καζουνόμπου Κοτζίμα, ειδικός Βιοασφάλειας στο Πρόγραμμα Υγειονομικών Έκτακτων Αναγκών του ΠΟΥ, σε κοινή ανακοίνωση που εστάλη από αυτή την υπηρεσία Υγείας του ΟΗΕ, τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και τη Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, ανέφερε: «Καλούμε τις αρχές στις κοινότητες που έχουν χτυπηθεί από την τραγωδία να μη σπεύδουν σε ομαδικές ταφές ή ομαδικές αποτεφρώσεις»

Η ανακοίνωση ζητεί καλύτερη διαχείριση στις ταφές σε σωστά οριοθετημένους, καταγεγραμμένους ατομικούς τάφους αναφέροντας ότι οι βιαστικές ταφές μπορούν να οδηγήσουν σε ψυχικό πόνο μεγάλης διάρκειας για τους συγγενείς των νεκρών αλλά και κοινωνικά και νομικά προβλήματα.

Από το βράδυ της Κυριακής, οπότε και ξεκίνησε, αμέσως μετά από τη χώρα μας, η επέλαση της κακοκαιρίας στη Λιβύη, σημειώνοντας ιδιαίτερα καταστροφικές και φονικές πλημμύρες, καθώς καταστράφηκαν δύο φράγματα, με αποτέλεσμα ολόκληρες συνοικίες της Ντέρνα, μιας πόλης στα ανατολικά της χώρας, να ισοπεδωθούν. Νέα ενημέρωση του Ερυθρού Σταυρού έκανε λόγο για 11.300 νεκρούς και περισσότερους από 10.000 αγνοούμενους.